Başarı, kendinize güvenmeniz ve engel nedir bilmemeniz gereken bir yolculuğun sonucunda geliyor. Bu noktada “engel” nedir, aslında bu konuda biraz düşünmek gerekiyor. Çünkü engel olarak görülen çoğu şey, ne yazık ki insanın kendi ürettiği bahaneler olabiliyor.
En çok karşılaşılan “suni” engellerden biri, hiç kuşkusuz yaş! Oysa yaşın, başarının önünde bariyer oluşturmasını önlemek de sizin elinizde! İlk eserlerini orta ve geç yaşta veren yazarlar tam da bu söylediğimizi destekliyor.
1. Vera Wang
Moda ve özellikle gelinlik tasarımı denildiğinde akıllara gelen ilk isimlerden biri Vera Wang… 17 yıl boyunca Vogue’da editör olarak görev alan ve dergiden ayrıldığında 40 yaşında olan Vera Wang’in yerinde olabilecek pek çok insan umutsuzluğa kapılabilirdi. Fakat o, çok iyi bildiği ve yıllarca emek verdiği moda sektörüne farklı bir kapıyı aralayıp devam etti. Vera Wang, kendi tasarım markasını kurup 40 yaşından sonra hayatı değişenler arasına katıldı!
2. Robin Chase
30’lu yaşlarında çocuklu bir ev kadını olan Robin Chase, girişim ve otomotiv sektörlerine dair hiçbir şey bilmeyen ve dolayısıyla CV’si de bu doğrultuda oluşmamış biriydi. Fakat aklına gelen fikri hayata geçirmek için engel olarak görülebilecek bu durumları umursamadı ve hayalini gerçekleştirmek için tutkulu bir şekilde çalıştı. 42 yaşındayken Zipcar’ı kuran Robin Chase, yaşı bir engel olarak görmememiz gerektiğine dair söyledikleri ise oldukça önemli. Chase düşüncelerini şu şekilde açıklıyor: “Bence girişimci olmak için en doğru zaman, doğru ürünü ya da size ilham veren bir hizmeti bulduğunuz zamandır.”
3. Toni Morrison
Küçük yaşlardan beri kitap okumayı çok seven, üniversitede edebiyat üzerine eğitim alan Toni Morrison, yayınevlerinde editörlük yaptı. İlk kitabını çıkardığında ise 39 yaşındaydı. Çıktığı dönemde ilgi görmese de ilk kitabının ardından eser vermeye devam eden Morrison, asıl ününü kendisi 56 yaşındayken basılan Beloved romanı ile kazandı. 40 yaşından sonra ünlü olanlar arasında yer alan Morrison, 57 yaşındayken Pulitzer Ödülü’nü, 62 yaşındayken de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
4. Patricia Field
Başarıyı geç yakalayanlardan biri olan Patricia Field butik sahibi bir iş insanıydı. 1995 yılında Sarah Jessica Parker ile Miami Rhapsody filminin çekimleri sırasında tanıştığında ise 53 yaşındaydı. Kendisi bu tanışmanın ardından Sex and the City dizisinin kostüm tasarımcısı oldu ve dikkat çekici bir kariyere 50’li yaşlarındayken imza attı.
5. Kathy Bates
Titanic, Paris’te Gece Yarısı, Schmidt Hakkında gibi filmlerden ve ses getiren American Horror Story dizisinden tanıdığımız Kathy Bates de sonradan başarıyı yakalayan insanlar arasında yer alıyor desek yanılmış olmayız. Kathy Bates, 22 yaşından beri setlerde olsa da başarısını 42 yaşında rol aldığı Misery (Ölüm Kitabı) isimli filmdeki rolü sayesinde aldığı “En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı” ile kanıtladı.