Artçı Deprem, Revize Deprem ve Öncü Deprem Nedir?

Deprem bölgesinde yer alan ülkemiz için deprem, hayatımızın kaçınılmaz bir gerçeği. Bu gerçek her ne kadar korkutucu olsa da depremden korkmak yerine bu doğa olayını daha yakından tanımak oldukça önemli. Çünkü böylece karşı karşıya olduğumuz bu doğal afetin etkilerini daha iyi analiz edebilir ve buna göre önlem alabiliriz. 

Deprem olduğunda veya deprem ihtimalinden söz edildiğinde, deprem hakkında farklı birçok terimle karşılaşmak mümkün. Bu terimler ise aslında sıkça duyduğumuz artçı deprem, öncü deprem veya revize deprem olarak karşımıza çıkar. Peki, deprem konusunda karşımıza çıkan bu terimler tam olarak ne anlama geliyor? Şimdi, bu soruya cevap vermek için meydana gelen depremin çeşitlerini detaylandırmaya başlayalım

Artçı Deprem Ne Demek? 

Büyük bir deprem meydana geldiğinde, bu depremin etkileri uzun bir süre hissedilebilir. Çünkü yüksek şiddetli bir depremin ardından depremin gerçekleştiği bölgede bir süre hafif şiddetli depremler meydana gelmeye devam eder. Ana depremden sonra meydana gelen bu şiddeti hafif olan depremlere de artçı deprem denir. 

Artçı depremler, günlerce ve hatta aylarca sürebilir. Ancak artçı depremlerin sıklığı ve şiddeti, zaman içerisinde azalır. Her ne kadar ana depreme göre daha az şiddetli depremler olsalar da bunlar depremin oluştuğu bölge için tehlikeli durumlara neden olabilir. Çünkü ana depremde hasar almış ama yıkılmamış binalar, artçı depremler sonucunda yıkılabilir. Bu nedenle ana deprem bitse bile hasarlı binalara girilmemesi oldukça önemlidir. Kısacası artçı  depremler, sıklığı ve şiddeti azalana kadar devam ettiğinden dolayı hasar oluşumunun devam ettiğini unutmamakta fayda var. 

Öncü Deprem Ne Demek? 

Öncü depremi adından da anlaşıldığı gibi büyük bir depremden önce gerçekleşen orta büyüklükteki sarsıntılar olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle öncü depremlere, gelecek büyük depremlerin habercisi demek mümkün. 

Ancak her küçük sarsıntı, öncü deprem yani büyük bir depremin habercisi olmayabilir. Öncü deprem, büyük depremden birkaç saat veya birkaç hafta önce meydana gelebilir. Eğer büyük depremden önce aynı bölgede daha önce orta ölçekli bir deprem meydana geldiyse buna öncü deprem denebilir. Yani öncü depremler, oldukları an değil de ana deprem olduktan sonra belirlenebilir. 

Revize Deprem Ne Demek?

Revize deprem, ana depremden önce veya sonra meydana gelen depremlerden ziyade oluşan depremin analiz sürecinde ortaya çıkan bir kavramdır. Bu nedenle de revize deprem, artçı ve öncü deprem kavramlarından farklılaşır. 

“Revize deprem nedir?” sorusunu cevaplamadan önce depremin ölçüm süreci ile bağlantılı “İlksel deprem” terimini açıklamakta fayda var. Bir deprem meydana geldiği zaman sismograflar tarafından depremin şiddeti, yeri ve etki alanı gibi detaylar ölçülür. Depremin olduğu an ortaya çıkan bu verilere, ilksel deprem verileri denir. 

İlksel deprem verilerinden net ve doğru bilgi edinmek için verilerin kontrol edilmesi gerekir. İşte, bu kontrol sürecinden sonra depremle ilgili elde edilen daha net ve ayrıntılı bilgilere de revize deprem verileri denir. Kısacası revize deprem, meydana gelen bir depremin anlık verilerinin kontrolü sonucu ortaya çıkan veriler bütünüdür. Bu veriler ise sadece oluşan depremi analiz etmeye yardımcı olmaz, aynı zamanda ana depremden sonra bölgede oluşabilecek artçı depremler hakkında da tahminlerde bulunmaya yardımcı olur. 

Kısacası depremin oluşma ve ölçülme sürecinde farklı terimlerle karşılaşmak mümkün. Ancak unutmayın ki önemli olan depreme karşı gerekli önlemleri almak. Böylece bu doğal afetin yarattığı maddi ve manevi kayıpların önüne geçebiliriz. 

Depreme karşı alacağınız önlemlerden biri olan DASK ile binanızda deprem nedeniyle oluşacak hasarlara karşı evinizi güvence altına alabilirsiniz. “Peki, DASK nasıl yaptırılır?” diye merak ediyorsanız “Adım Adım DASK Yaptırma Rehberi” yazımızı okuyabilirsiniz. Eviniz ya da iş yeriniz için hemen Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isterseniz de “DASK Teklif” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Detaylı bilgi için ise size en yakın MAPFRE Sigorta acentesi ile iletişime geçebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

İpucu