Sinema, görsel ve işitsel olarak bize hitap eden ve farklı dünyalara kapı açan bir sanat. Oluşturulan görsel dünya, oyuncuların başarısı ve konu, bir filmi sevmemizi sağlayan başlıca etmenler. Fakat bazı filmler bu etmenleri ne kadar başarılı şekilde bir araya getirirse getirsin, pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğratabiliyor. Evet, kitaptan uyarlanan filmlerden bahsediyoruz! Çünkü kitapları filmlere uyarlamak hem yönetmenler hem de yapımcılar için oldukça zorlu bir görev. Fakat bazılarının, yakaladıkları başarı sayesinde uyarlandıkları kitapları gölgede bıraktıklarını da söylemek mümkün.
Neden Filmi Yerine Kitabını Tercih Ediyoruz?
Kitaplarda yazarın hayal gücü ve bizim hayal gücümüz birleşiyor. Yazarın aktardıklarını deneyimlerimiz ve hayal gücümüz doğrultusunda zihnimizde canlandırıyoruz. Kitaptan uyarlanan filmler ise kitaba bağlı kalınarak bir ekibin hayal gücü doğrultusunda oluşan eserler. Dolayısıyla hayalinizdeki dünyayı tam olarak görmeniz imkânsız olabiliyor. Bunun yanı sıra kitapta önemli olarak gördüğünüz bazı bölümlere zaman kısıtlılığı nedeniyle filmlerde yer verilmemiş olabiliyor. Hal böyleyken pek çok kişi de kitapların filmlerden daha üstün olduğunu düşünebiliyor.
En Az Kitapları Kadar Ses Getiren Filmlere Göz Atmaya Hazır mısınız?
Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter, Grinin Elli Tonu, Açlık Oyunları, Alacakaranlık Serisi… Evet, sinemaya uyarlanan bu kitaplar adlarından çok söz ettirdiler, dünyanın farklı yerlerinde milyonlarca seyirciyle buluştular. Fakat elbette romandan uyarlanan filmler sadece bunlarla sınırlı değil! Haydi şimdi, kitaptan uyarlanan ve sinema dünyasında önemli bir yere sahip olan filmlerden bazılarını sıralayalım.
Psycho (Sapık), 1960
Robert Bloch’un 1959 yılında basılan eseri Psycho, 1960 yılında usta yönetmen Alfred Hitchcock tarafından sinemaya uyarlanmış. 4 Oscar adaylığı bulunan film bugün bile IMDb En İyi Filmler Listesi’nin ilk 50’si arasında yer alıyor. Psycho, romandan uyarlanan filmlerin en başarılılarından biri olarak kabul ediliyor.
Annesiyle birlikte yaşadığı motelin sorumluluğunu üstlenen Norman Bates’in, motele gelen bir kadın ile yaşadıklarını konu alan gizem dolu başyapıt, bugün bile gerilimi doruk noktalarda yaşatabilecek kuvvette.
Susuz Yaz, 1963
Kitaptan filme uyarlanan başarılı yapıtların sadece yabancı sinemada mı olduğunu düşünüyorsunuz? Hayır, değil! Necati Cumalı’nın 1962 yılında yazdığı öykünün uyarlanması olan ve Metin Erksan tarafından Türk sinemasına kazandırılan Susuz Yaz bunun en güzel örneklerinden! Çünkü bu film, Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü kazanmış!
Ege’nin köylerinden birinde yaşanan susuzluk sorunu nedeniyle köy halkının, suyun çıktığı arazinin sahibiyle yaşadığı çatışmayı ve yaşananları aktaran Susuz Yaz, hiç kuşku yok ki sinemamızın en özel filmlerinden.
The Exorcist (Şeytan), 1973
“Korku filmi” denildiğinde akla ilk gelenlerden biri olan The Exorcist, 1971 yılında William Peter Blatty’nin aynı isimli romanından sinema uyarlanmış. Tarihte Oscar’a aday gösterilen ilk korku filmi olan ve 2 Oscar kazanan bu film, bugün bile korku sinemasının efsanelerinden biri kabul ediliyor. The Exorcist, kitabının yazarı ve aynı zamanda filmin senaristi William Peter Blatty’e de “En İyi Uyarlama Senaryo Oscar”ını kazandırmış.
12 yaşındaki bir kızın kötü ruhlar tarafından ele geçirilmesinin ardından yaşananları anlatan The Exorcist’i izlemişseniz o küçük kızın merdivenden iniş sahnesini hatırladığınıza eminiz!
The Shining (Cinnet), 1980
The Shining, korku ve gerilim türünde birbirinden önemli kitapları okuyucuyla buluşturan Stephen King’in basılan üçüncü kitabı. 1977 yılında basılan bu kitap sadece üç yıl sonra ikonik yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye uyarlanmış. Bu arada takip sahneleri için steadicam’in bu kadar uzun kullanıldığı ilk filmin The Shining olduğunu da not düşelim.
Oscarlı oyuncu Jack Nicholson’ın başrolünü üstlendiği bu filmde, kış mevsiminde bir otelin sorumluluğunu alan bir yazarın ve ailesinin, doğaüstü güçler sebebiyle hayatlarının nasıl değiştiğini oldukça sarsıcı bir şekilde izleyeceksiniz.
Forrest Gump, 1994
Film, Winston Groom’un 1986 yılında yazdığı Forrest Gump romanından 1994 yılında aynı isimle sinemaya uyarlanmış. 6 Oscar kazanarak sinema tarihini adını altın harflerle yazdıran ve pek çok sinemaseverin favorileri arasında yer alan Forrest Gump da IMDb’nin En İyi Filmler Listesi’nin üst sıralarında yer alıyor.
Zeka seviyesinin düşük olması nedeniyle dışlanan bir adamın yaşadıklarını anlatan Forrest Gump, pes edilmediğinde başarılı olunabileceğini gösteren özel filmlerden.
Slumdog Millionaire (Milyoner), 2008
Hint bir diplomat olan Vikas Swarup’ın ilk romanı olan Q&A’nın sinemaya uyarlanmasıyla hayat bulan Slumdog Millionaire, 2009 Oscar Ödül Töreni’nden tam 8 ödülle ayrılarak tüm dikkatleri üzerine çekmişti.
“Kim Milyoner Olmak İster?” yarışmasına katılan, yaşadıklarından yola çıkarak soruları cevaplayan ve bu yüzden başına gelmedik kalmayan Jamal’in hikayesinin anlatıldığı film, kazandığı “En İyi Yabancı Film Oscarı” ile de gözlerin Hint sinemasına çevrilmesini sağlayan yapıtlardan.
Life of Pi (Pi’nin Yaşamı), 2012
Yann Martel tarafından yazılan ve 2001 yılında okuyucuyla buluşan Life of Pi, 2012 yılında ise sinemaya aktarıldı. Ang Lee’nin yönetmen koltuğuna oturduğu film, 4 Oscar heykelciğinin de sahibi oldu.
Batan bir gemiden sağ kurtulan genç bir çocuğun hayatta kalmak için verdiği mücadeleyi heyecanlı, fantastik bir şekilde aktaran Life of Pi, eğer izlemediyseniz zaman geçirmeden izlemeniz gerekenler listesinde yer alan bir film!
Silver Linings Playbook (Umut Işığım), 2012
Matthew Quick’in yayımlanan ilk romanı olan ve 2008 yılında okuyucu ile buluşan Silver Linings Playbook, 2012 yılında sinema filmi olarak seyirciye sunuldu. Filmin başrolünü Bradley Cooper ile paylaşan Jennifer Lawrence’a “En İyi Kadın Oyuncu Oscarı”nı kazandırmasının yanında Lawrence, bu ödülü kazanan en genç ikinci kadın oldu.
Eski karısıyla ilgili yaşadığı sorunlar nedeniyle depresyonda olan bir adamın, genç bir kadınla tanışması sonrasında farklı bir yöne giden hayatını eğlenceli ve romantik bir şekilde aktaran bu filmi özellikle romantik komedi seviyorsanız kesinlikle izlemenizi tavsiye ederiz.
Bird Box (Kafes), 2018
Müzisyen olmasının yanında başarılı bir yazar olduğunu da kanıtlayan Josh Malerman’ın yayımlanan ilk romanı olan Bird Box, hepimizin bol bol zaman geçirdiği Netflix için 2018 yılında filme uyarlandı.
Sandra Bullock’un başrolünü üstlendiği Bird Box’ta, açık alanda her insana farklı şekilde görünen ve insanların intiharına neden olan yaratıklardan kaçmak için eve saklanan bir grup insanın hikâyesi anlatılıyor.
Kitap okumak ayrı bir deneyim, sinema ise bambaşka! Eğer sıraladığımız filmler arasında izlemedikleriniz varsa kesinlikle izlemenizi öneririz!