ChatGPT’ye Alternatif Ücretli ve Ücretsiz Yapay Zeka Araçları

yazar Betiay Tepe
ChatGPT'ye Alternatif Ücretli ve Ücretsiz Yapay Zeka Araçları

Gün geçtikçe yeni bir yapay zeka teknolojisi karşımıza çıkıyor. Bazıları sohbet botu olarak sorularımıza cevap verirken bazıları ise görsel oluşturarak tasarım konusunda bize destek sağlıyor. Hepsi birbirinden farklı noktalarda gelişmiş çözümler sunsalar da önemli olan, farklı yapay zeka araçları arasından işinize yarayacak olanları bulabilmek. 

Bu araçlardan en popüleri ise hayatımıza girdiği günden beri büyük yankı uyandıran ChatGPT. Sohbet botu olarak tasarlanan bu yapay zeka aracı, sorulan sorulara sanki bir insanmış gibi akıcı ve anlamlı cevaplar verebiliyor. Yeni sürümleriyle de bu özelliğine farklı yetenekler eklemeye devam ediyor. Bu sohbet botu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “OpenAI ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Peki, hayatımızdaki tek yapay zeka uygulaması bu mu? Tabii ki değil. ChatGPT benzeri uygulamalar ile karşılaşmak mümkün. 

O halde gelin, ChatGPT alternatifi olabilecek farklı yapay zeka araçlarını keşfetmeye başlayalım. 

Microsoft Bing 

Yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT, tüm dünyada popüler hale gelince farklı şirketler de bu teknolojinin alternatiflerini sunmaya başladı. Bu şirketlerden biri de Microsoft. Microsoft Bing, ChatGPT ile aynı teknoloji olan geniş dil işleme modelini kullanarak arama sonuçlarınıza yapay zeka desteği sunuyor. 

Tıpkı ChatGPT gibi sohbet botu olarak da kullanılabilen Microsoft Bing’in bir diğer özelliği de arama sonuçlarında, arama geçmişinizden ve tercihlerinizden öğrenerek kişiselleştirilmiş öneriler sunması. Yani internette arama yaparken alışık olduğumuz ilgili bağlantıların sıralanması durumu, Microsoft Bing ile kişiye özel bir deneyime dönüşüyor. Ayrıca bu gelişmiş arama deneyimini keşfetmek tamamen ücretsiz. Bu da Microsoft Bing’in en büyük avantajlarından biri. 

Google Gemini 

Tabii ki Microsoft dışında başka büyük şirketler de yapay zeka furyasına katılarak kullanıcılarına yeni deneyimler sunmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Google. Google da tıpkı Microsoft gibi ChatGPT’nin hayatımıza girişi ile kendi sohbet botunu geliştiren ve yapay zeka destekli arama deneyimi için çalışmalar yapan bir şirket. 

İlk olarak Google Bard olarak piyasaya çıkan Google’ın geliştirdiği yapay zeka destekli sohbet botu, artık Google Gemini olarak biliniyor. Metnin yanı sıra ses, görüntü, video ve kodlama gibi farklı formattaki içerikleri de anlayabilmesi ve işleyebilmesi ile dikkat çeken bu yapay zeka teknolojisi, ChatGPT alternatiflerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda Google Gemini de tıpkı Microsoft Bing gibi arama sorgularında kullanıcılarına kişiselleştirilmiş sonuçlar verebiliyor. 

Peki, Google’ın yapay zeka robotu ücretli mi? Google Gemini’nin hem ücretli hem de ücretsiz olmak üzere iki paketi bulunuyor. Tabii ki ücretsiz paketinde bazı sınırlamalar söz konusu. Çünkü ücretsiz paketinde günlük bir kullanım sınırı bulunuyor. Sınıra ulaşmadan önce kullanılabilecek istem sayısı ise sorguların uzunluğu, karmaşıklığı, yüklenen dosyaların boyutu, sayısı ve genel olarak sohbetlerin uzunluğuna göre değişiyor. 

Google Gemini Advanced paket ise bu sınırların genişletildiği ve gelişmiş özellikler sunulan bir yapıya sahip. Örneğin Google Gemini Advanced ile kullanıcılar Gmail, Google Drive gibi farklı Google araçlarında da Gemini’den faydalanabiliyor.

Google Gemini

Character.AI

“Yapay zeka teknolojisine biraz da eğlence katmak istiyorum.” diyorsanız Character.AI, tam size göre. Çünkü bu yapay zeka sohbet robotunda sevdiğiniz bir film karakteri ya da dünyaca ünlü bir isimle sohbet edebilme imkanınız var. “Peki, nasıl?” diyorsanız hemen açıklayalım. 

Character.AI de diğer örnekler gibi aslında bir yapay zeka destekli sohbet botu. Ancak bu uygulamada diğerlerinden farklı olarak kullanıcılara farklı karakterlerle konuşma ve hatta kullanıcıların favori yapay zeka karakterleri ile grup sohbeti yapma gibi daha kurgusal bir düzen mevcut. Buna ek olarak uygulamada yaratıcı yazarlık, mülakat gibi farklı temalarda sohbet özellikleri de bulunuyor. 

Character.AI de kullanıcılara ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı paket sunuyor. Ücretsiz paket kapsamında karakterlerle tek tek sohbet etmeniz mümkün. Ancak grup sohbeti oluşturmak ve hızlı geri bildirim almak gibi gelişmiş özellikler ise premium pakette yer alıyor.

Chatsonic 

Son olarak ChatGPT’nin diğer bir alternatifi Chatsonic’i inceleyelim. 

Chatsonic kullanım açısından aslında ChatGPT ile oldukça benzer. Hatta teknoloji olarak da  ChatGPT ile benzer olarak en yeni GPT-4 modelini temel alıyor. Metin ve görüntü oluşturma sürecini otomatikleştirmek için Doğal Dil İşleme (NLP) ve Makine Öğrenimi (ML) teknolojisini kullanıyor. Ancak bu sohbet botu, aynı zamanda Google ile entegre çalışmasıyla da dikkat çeken bir yapıya sahip. Böylece sorgu ile alakalı en güncel bilgiye ulaşma imkanı tanıyor. Kısacası güncel bilgiler ile yüksek kaliteli içerik oluşturmak isteyenler için Chatsonic, etkili bir araç. 

Chatsonic’de de kullanım sınırına göre farklı planlar mevcut. 10.000 kelimeye kadar ücretsiz sürümü kullanmak mümkün. Bunun dışında ise daha yüksek kullanım hakkı sunan Small Team, Enterprise ve Freelancer olarak üç farklı ücretli paketi bulunuyor. 

Sonuç olarak hem ChatGPT hem de ChatGPT benzeri uygulamalar ile yapay zeka teknolojisinden yararlanmak mümkün. Hatta sadece metin odaklı değil, görsel ve video içerik üretme açısından da yapay zekanın yapabildikleri günden güne gelişiyor. Ancak unutmayın ki pek çok alanı etkileyen bu gelişme sadece imkanları değil, bazı tehditleri de beraberinde getiriyor. İşte, bu tehditlerden biri de deepfake. “Peki, deepfake nedir?” diyorsanız “Deepfake Nedir? Yapay Zeka ile Yapılan Resimler Nasıl Anlaşılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar