Piyasaya sürülmesinden çok kısa bir zaman geçmesine rağmen milyonlarca insana ulaşan ve büyük yankı uyandıran ChatGPT, yapay zeka teknolojisinin ne denli geliştiğini bize gösteriyor. Bu sohbet botu, kullanıcıların sorularına tıpkı bir insan gibi cevap vermesiyle dikkat çekiyor. Hayatımıza yeni giren bu gelişme hakkında ise akıllarda pek çok soru işareti var. O halde “ChatGPT nedir, nasıl kullanılır ve riskleri nelerdir?” ve daha pek çok sorunuza cevap bulabileceğiniz yazımıza başlayalım.
ChatGPT Nedir?
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka teknolojisidir. Daha önce GPT-2 ve bunun devamında GPT-3 modellerini geliştiren OpenAI şirketi, yaptığı çalışmalarla yapay zekanın tüm insanlığa fayda sağlamasını hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda da yapay zekanın geldiği son noktayı bizlere gösteren ChatGPT sohbet botunu geliştirip herkesin kullanımına açtı. Bir yapay zeka teknolojisi olarak ChatGPT, 2022 senesinin kasım ayında hayatımıza girmiş olsa da kısa sürede büyük etki yaratmayı başardı.
Çalışma prensibine bakıldığında ChatGPT botunu, dil modeli temelinde kendisine yöneltilen soruları adeta bir insan gibi cevaplama yeteneğine sahip bir sohbet robotu olarak tanımlamak mümkün. Hatta bu sohbet robotuna “ChatGPT nedir?” sorusu yöneltildiğinde kendini “eğitilmiş büyük bir dil modeli” olarak tanımladığını görebiliriz. Peki, nedir bu dil modeli? Çoğu yapay zeka teknolojisinin yaptığı gibi Chat GPT botu da veri tabanından beslenerek kendini geliştiriyor ve kullanıcıların sorularına göre sonuçları çıkarıyor. Ancak bu teknolojide farklı olan, anlama ve yazma konusunda köprünün kurgulanarak doğal dil görevlerini yerine getirebilmesi. Doğal ve akıcı cevaplar verebildiği, bir insan gibi metinler oluşturabildiği için gelişmiş dil modeli ile diğer yapay zeka örneklerinden farklılaşıyor.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
Tüm dünyada kısa sürede büyük etki yaratan ChatGPT, ücretsiz olarak piyasaya sürüldü. Herkesin erişebildiği bu sohbet botunu kullanmak ise çok basit.
- Hala gelişim aşamasında bir teknoloji olduğu için bir uygulaması yok ve şu anda sadece tarayıcı üzerinden ChatGPT botuna ulaşabilirsiniz. Bu nedenle ilk adım olarak chat.openai.com adresine girin.
- Giriş yaptıktan sonra karşınıza “Log in” ve “Sign up” seçeneklerinin olduğu açılış sayfası çıkacak. Eğer bir hesabınız yoksa “Sign up” butonuna tıklayarak bir hesap oluşturabilirsiniz. Hesap oluşturmak için temel bilgileriniz yeterli.
- Hesabınızı oluşturduktan sonra telefonunuza bir doğrulama kodu gelecek. Bu kodu da girdiğinizde ChatGPT botuna erişebilirsiniz.
Sayfaya girdiğinizde bir sohbet ekranı sizi bekliyor. İletişim uygulamalarından alışık olduğumuz bu konseptte yapay zeka teknolojisine dilediğiniz soruları sormaya başlayabilirsiniz. Unutmayın, dil modeli olduğu için farklı dillerde kullanılmaya uygun bir yapısı var. Bu nedenle ister Türkçe isterseniz farklı bir dilde sorularınızı yöneltebilirsiniz.
ChatGPT ile Neler Yapılabilir?
Bazıları için teknolojinin geldiği son nokta ve insanlık için iyi bir gelişme, bazıları içinse bir tehdit olarak düşünülen ChatGPT ile pek çok şey yapmak mümkün. Sürekli gelişen ve öğrenen algoritma ile çalışan sohbet botunun yapabildiklerini keşfettikçe kendinizi bir bilim kurgu filminde hissedebilirsiniz. İşte, ChatGPT ile yapılabileceklerden birkaç örnek:
- Chat GPT, doğal dil işleme yöntemleri ile geliştirildiği için insanların konuşma ve yazma dilini kopyalayarak sorulan sorulara kısa sürede ve anlam bütünlüğünü koruyarak yanıtlar oluşturur.
- Eğitilmiş ve öğrenmeye de devam eden bir teknoloji olduğu için karmaşık sorgulara karşı bile mantıklı cevaplar verebilir.
- Düzgün ve açık bir dilde istediğiniz konuda metinler yazabilir. Sadece bilgilendirici içerikler değil, şiir de bu metinlere dahil. Hatta yazdığınız şiiri devam ettirebilir.
- Saniyeler içerisinde matematik sorularını çözebilir.
- Web sitesinde bulunmasını istediğiniz sekmeleri belirttikten sonra bir web sitenin HTML, CSS, Javascript kodlarını yazabilir. Ayrıca herhangi bir kod bloğundaki hataları tespit edip doğruları ile düzeltebilir.
- Photoshop, Illustrator gibi tasarım uygulamalarında yapılacak bir tasarımda neler yapılması gerektiğine dair yönlendirme yapabilir.
- Çoklu dil yönetimine sahip olduğu için farklı dillerde cevap verebilir. Ayrıca diller arası çeviri yapabilir.
- Uzun makaleleri özetleyerek makalenin ana fikrini çıkarabilir. Ayrıca metinlerdeki düzenlemeleri göstererek uzun bir metinde bir kelimenin veya cümlenin doğru yazılıp yazılmadığını belirleyebilir.
ChatGPT, bu görevleri gerçekleştirirken veri kaynaklarından öğrendiği bilgi birikimini kullanıyor. Bu da demek oluyor ki öğrenmeye devam ettikçe gelişecek ve şu anda yapabildiklerine ek olarak yeni seçenekler de sunabilecek.
Gelişen ChatGPT Botunun Riskleri
ChatGPT botunun, yapabildiklerine bakıldığında pek çok sektörü ve meslek grubunu da etkilemesinin sebepleri daha iyi anlaşılıyor. Bu teknolojiden en çok etkilenen meslek grupları arasında eğitimciler, yazarlar, tasarımcılar ve yazılımcılar bulunuyor. Peki, bilim kurgu filmlerini aratmayan bu teknoloji, hayatımıza kolaylık mı sağlıyor? Yoksa bir tehdit mi?
Piyasaya çıkması üzerinden çok az bir süre geçmiş olsa da bu üretken yapay zeka modeli tartışmaları beraberinde getirdi. Amerika’da eğitim kurumlarında kullanılması yasaklanan ChatGPT, eğitimcilere göre gençlerin eleştirel ve yaratıcı düşünmesini engelleyen bir araç. Bu nedenle de başta New York olmak üzere Amerika’nın pek çok bölgesindeki eğitim kurumlarında ChatGPT botuna erişim engellendi. Ancak eğitimciler arasında bu yapay zeka teknolojisinin eğitimi destekleyebileceği görüşleri de mevcut. Kontrollü kullanım ile tıpkı Wikipedia gibi eğitime adapte edilebileceği düşünülüyor. Eğitim alanında tartışmalar sürerken diğer bir yasak, yazılımcılar için önemli bir platform olan Stack Overflow tarafından getirildi. Yazılımcıların birbiri ile yardımlaştığı bir forum olan bu platformun değerlendirmesine göre ChatGPT tarafından sunulan pek çok cevap yanlış. Bu nedenle Stack Overflow, platformda uzmanlığı olmayan kişilerin varlığını ve bilgi kirliliğini azaltmak için forum içerisinde ChatGPT ile oluşturulan cevapları kısıtlayacağını duyurdu.
Gelişen ve hala da gelişmeye devam eden bu teknoloji, büyük etki yaratıp bazı alanlarda yasaklansa bile artık hayatımızın bir parçası. Peki, herkesin erişebildiği bu sohbet botunun sunduğu cevaplara ne kadar güvenebiliriz? Bunun cevabını verebilmek için öğrenen algoritma temelli yapay zeka teknolojilerinin bilgiyi nereden aldığını bilmek de fayda var.
Yapay Zeka Teknolojileri Nasıl Öğreniyor?
Eğitilmiş bir yapay zeka teknolojisi olan ChatGPT botunu eğitecek veriler nereden geliyor? Açık uçlu veri kümeleri diyebileceğimiz internetteki bilgiler botun cevaplarını geliştiren kaynaklar. Metinler, resimler, kodlar gibi internette bulunan ve halka açık olan veriler toplanıyor. Toplanan veriler arasından yöneltilen soruya göre anlamlı bir cevap oluşturuluyor.
Öğrenme prensibine bakıldığında bu teknoloji hakkında akılları karıştırıcı bir soru daha ortaya çıkıyor. İnternette bulunan her bilgi doğru mu? ChatGPT ile oluşturulan içeriklerin genel yargıları besleyecek yanıtlar verebilmesi olası. Bu durum, bir problem çözmeden öte yargıların yeniden üretimine sebep olabilir.
Diğer bir açıdan ChatGPT ile üretilen içeriklerde telif sorunları riski mevcut. Hatta bu sohbet robotundan telif hakkı ile ilgili açıklama istendiğinde verilerden esinlenmesi nedeniyle bazı benzerliklerin ve telif hakkı konusunda zorlukların olabileceğini belirtiyor.
Hayatımıza giren her yeni teknoloji gibi ChatGPT botu da yaptıkları ve yapamadıkları ile tartışmaları ortaya çıkardı. Gelişmeye devam ettikçe de bu tartışmaların artacağı kesin. İlerleyen zamanlarda neler olacağını hep beraber göreceğiz.
MAPFRE Sigorta