Dijital Göçebe (Digital Nomad) Nedir, Nasıl Olunur? Dijital Göçebeler Ne Yaparlar?

yazar Betiay Tepe
Dijital Göçebe Olmanın Yolları

Günümüzde lokasyondan bağımsız bir şekilde hayatı devam ettirmek, başta genç kuşak olmak üzere birçok kişinin hayali. Üstelik küreselleşmesinin getirdiği kolaylıklarla dünyanın bir ucundan diğerine gitmek artık oldukça kolay. Hal böyle olunca yeni iş modelleri gelişerek özellikle genç kitlenin ilgisini çekiyor. Son zamanların trend kavramı olan dijital göçebelik de bu iş modellerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Biz de bu yazımızda hem bir yaşam tarzı olan hem bir iş modeli olan dijital göçebeliğin ne olduğunu ve nasıl dijital göçebe olabileceğinizi anlatacağız. İyi okumalar dileriz.

Dijital Göçebe Ne Demek?

Hiçbir zaman veya mekân kısıtlaması olmadan yani uzaktan çalışarak hayatını sürdüren ve aynı zamanda seyahat eden kişilere dijital göçebe yani orijinal adıyla “digital nomad” denir. Dijital göçebeler, dünyanın farklı yerlerinde kütüphaneler, co-working yani ortak çalışma alanları, kafeler gibi yerlerde çalışabilirler. Hatta çalışırken kendi karavanlarında ya da doğanın içinde de olabilirler.

Bu kişiler işlerini internet üzerinden teknolojik ürünleri kullanarak yaparlar. Bunlar; internet erişimi olan akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler olabilir. 

Dijital Göçebe Nasıl Olunur?

Deneyimleyerek yaşamayı hayat felsefesi haline getirmek isteyen kişiler için en uygun iş modellerinden biri olan dijital göçebelik, halihazırda dijital işlerde çalışan veya iş hayatına daha atılmamış birçok kişinin ilgisini çekiyor. Bu noktada birçok insan nasıl dijital göçebe olunur diye merak ediyor. 

Göçebe bir şekilde sürekli seyahat ederek yaşamak için işinizi dijital ortamda yapmanız gerekiyor. Yani dijital ortamda uzaktan çalışabileceğiniz bir işe ihtiyacınız olacak. Bu mesleklerden bazılarını sıralayalım: 

  • Dijital pazarlama uzmanlığı
  • Metin yazarlığı
  • SEO uzmanlığı
  • Grafik tasarımı
  • Yazılım mühendisliği
  • Çevrim içi öğretmenlik
  • Sosyal medya fenomeni
  • Youtuber
  • Blogger
  • Proje yöneticisi
  • Çevirmen

Dijital ortamda çalışmanın, birçok sektöre kolaylık getirmesi sonucu farklı iş modelleri ortaya çıkıyor. Dilerseniz freelance çalışmak için ihtiyacınız olacak bilgileri, “Freelance Çalışmak İsteyenler İçin 4 İpucu” başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Dijital Göçebe Nasıl Olunur

Digital Nomad Vizesi Nedir?

Ülke sınırlarını aşarak lokasyona bağlı kalmadan çalışmak için vizeye ihtiyacınız olduğunu belirtelim. Bu vizeye ise digital nomad vizesi yani dijital göçebe vizesi adı veriliyor. Estonya başta olmak üzere birçok ülke, uzaktan çalışan insanların kendi ülkelerinde çalıştıkları süreçte gezmeleri için vize almalarına olanak tanıyor. Bu ülkeler hangileri diye soruyor olabilirsiniz. Bazılarını şöyle sıralayalım: 

  • Çekya
  • Dominik Cumhuriyeti
  • Estonya
  • Meksika
  • İzlanda
  • Almanya
  • Norveç
  • Portekiz
  • Gürcistan 
  • Malta
  • Anguilla, Monserat (Karayipler’de bazı adalar)
  • Bahama Adaları
  • Barbados Adası
  • Bermuda Adaları

Dijital göçebe vizesi alma şartları da turist vizesi, oturum vizesi gibi ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Mesela Estonya, kendi ülkesi dışında başka bir ülkede sözleşmeli olarak uzaktan çalışma şartı istiyor. Ayrıca aylık olarak ortalama gelirin 3504 Euro olma şartı da vize alma kriterleri arasında. Tüm koşullar sağlandığında ise 1 yıla kadar dijital göçebe vizesi verebiliyor. 

Başka bir ülkede dijital göçebe olmak için vize alma şartlarının neler olduğunu, söz konusu ülkelerin konsolosluklarını arayarak ya da resmi sitelerindeki bilgileri okuyarak öğrenebilirsiniz. Bu doğru ve güncel bilgi için en sağlıklı yoldur.

Dijital Göçebe Nedir

Dijital Göçebe Olarak Yaşamak İçin 5 İpucu

Dijital göçebe olarak para kazanmaya başlamak için bazı ipuçlarına ihtiyacınız olabilir. Çünkü planlı olmak, yaşayacağınız sorunlara karşı hazırlıklı olmanız anlamına gelir. Bu sayede sorunları daha hızlı ve kolay şekilde çözebilirsiniz.

  1. Bütçe Planlaması Yapın

Bilmediğiniz ve daha önce hiç yaşamadığınız bir yerde yaşamak, iyi bir bütçe planlaması yapmanızı gerekli kılar. Çünkü hareket halinde olmak, zaman kavramının pek olmaması gibi etkenlerle finansal durumunuzun tespitini yapmak zorlaşır. Zaten bilmediği bir yerde finansal sorun yaşamayı kimse istemez.

  1. Kendinizi En Kötü Senaryoya Hazırlayın

Yurt dışında yaşarken başınıza neyin geleceğini bilemezsiniz. Kötü durumlara karşı önlem almak, olası aksilikler karşısında sorunlarınızı daha kolay çözmenize yardımcı olur. 

Bunun için seyahat sağlık sigortalarımızdan yararlanarak oluşabilecek sağlık sorunlarını teminat altına alabilirsiniz.

  1. Dijital Göçebe Topluluklarına Katılın

Ne kadar hazırlıklı olsanız da dijital göçebe olarak çalışmaya başlamanın zorluklarını deneyimlemeden bilemeyebilirsiniz. Ancak sizin gibi aynı iş modeline sahip olan ve sürekli seyahat eden kişilerin problemlerini bilmek, önerilerini duymak size bu süreçte büyük kolaylık sağlar. Ayrıca zamanınızı verimli şekilde geçirmenize olanak tanır.

  1. İnternet Bağlantınızın Olduğundan Emin Olun

Dijital göçebeyken internet bağlantısı her şey demektir. Çünkü uzaktan çalışmak, çevrim içi olarak her zaman erişilebilir olmayı gerektirir. Bu nedenle seyahat edeceğiniz noktaların baz istasyonlarını araştırarak bulunacağınız bölgelerde telefonunuzun erişiminin olup olmadığını öğrenmenizi öneririz. Telefonunuzun erişimi varsa internete bağlanma ihtiyacınızı hücresel veri ile de giderebilirsiniz. 

Dijital Göçebe Olmanın Yolları
  1. Yerel Halk ile İyi İlişkiler Kurun

İngilizce bilseniz bile gideceğiniz yerde insanların bu dili bildiğini varsayarak hareket etmek pek gerçekçi olmaz. Bu nedenle gideceğiniz ülkenin dilinde işinizi kolaylaştıracak bazı kelimeleri bilmeniz iyi olur. Ayrıca telefonunuzda iyi bir çeviri uygulaması bulundurduğunuzdan da emin olun. 

  1. Gideceğiniz Şehri Doğru Seçin

Dijital göçebelik sizi bir şehre bağlanmaktan kurtardığı için kariyeriniz boyunca pek çok farklı şehri gezme imkanı bulabilirsiniz. Ancak çalışma koşullarınızı ve yaşam kalitenizi göz önünde bulundurarak yaşamak istediğiniz şehirleri önceden incelemek her zaman iyi olacaktır. Dünyanın her şehri için sayısız gezi yazısı bulunsa da bunlar genellikle turistler için yazılmış olduğundan ihtiyaçlarınızı karşılamayabilir. 

Gitmek istediğiniz şehir hakkında araştırma yapmak için diğer dijital göçebelerin deneyimlerinden yararlanmak, araştırmanız için çok güzel bir başlangıç noktası olacaktır. Bunun için nomadlist gibi platformları inceleyerek şehirdeki kiralardan ve internet hızından tutun da priz soket çeşitlerine kadar pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bunların dışında yanınızda her zaman nakit taşımayı ve gideceğiniz noktaları önceden araştırmayı ihmal etmeyin.

Deneyime odaklanan ve çevrim içi bir şekilde var olan dijital göçebelik iş modeli, zamanla insanlar tarafından daha fazla tercih edilecek gibi duruyor. İlerleyen dönemlerde bu konuda bizleri nelerin beklediğini göreceğiz. 

Bol gezmeli günler dileriz!

Benzer Yazılar