Doğum İzni Hakkında Bilinmesi Gereken 5 Önemli Detay 

Anne ve baba olmak, beraberinde pek çok sorumluluğu getiren bir durum. Bu düzene adapte olmak, bebeğe en iyi bakımı sunmak ve iş-yaşam dengesini kurmak için de yeni ebeveynlerin belirli bir süreye ihtiyacı var. Özellikle doğum yapmış bir annenin çalışma hayatına verimli bir şekilde devam edebilmesi için bu sürenin tanınması şart. Çalışan kadınlara bu süreyi tanımanın yolu da doğum izninden geçiyor.

 Ancak doğum iznini kullanırken bazı detaylara dikkat edilmesi gerekli. Çünkü bu iznin süresi, ücretli olup olmadığı gibi detaylar hem anne hem de bebek için kritik bir dönem olan hamilelik ve doğum sonrası ilk ayları daha iyi planlamanızı sağlayacak unsurlar. O halde gelin, doğum izni hakkında merak edilen tüm detayları incelemeye başlayalım.  

Doğum İzni Nedir? 

Doğum izni, diğer adıyla annelik izni, çalışan kadınların doğum öncesi ve doğum sonrasında kullanabileceği özel bir izin türüdür. Çalışan kadınlar, sağlık durumu uygun olduğu müddetçe hamileliğin son aylarına kadar çalışma hayatlarına verimli bir şekilde devam edebilir. Bu izin sayesinde hem annenin hem de çocuğun sağlığı koruma altına alınır. 

Doğum izninin şartları ve detayları ise kanunlara göre belirlenir. Özel sektör çalışanları için İş Kanunu kapsamındaki ve kamu çalışanları için de Devlet Memurları Kanunu’ndaki doğum izni esasları dikkate alınır. Ancak kanunlar farklı olsa da hem özel sektör hem de kamu çalışanları için doğum iznine dair şartlar aynıdır. Çünkü bu izin, aslında çalışma hayatında olan tüm kadınlara tanınan bir haktır. Hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için çalışanlar bu haktan yararlanarak doğum iznine ayrılabilir. 

Doğum İzni Kaç Gün? 

Kanunlara göre belirlenen doğum izni süresi 16 haftadır. Bu 16 haftanın 8 haftası doğum öncesi, 8 haftası da doğum sonrası olacak şekilde kullanılabilir. Bu iznin kullanılması için çalışanın işverene doğum izni dilekçesi ile beraber doktor raporunu da sunması gerekir.

Ancak doktor raporunda çalışanın ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik durumu olduğu belirtiliyorsa 16 haftalık doğum izni süresi 18 haftaya çıkabilir. Böyle bir durumda da çalışan izninin; 10 haftasını doğum öncesinde, 8 haftasını ise doğum sonrasında olacak şekilde kullanabilir.

Doğum İzninin Tamamı Doğumdan Sonra Kullanılabilir mi? 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kanunlarda doğum izninin toplam süresi, doğum öncesi ve sonrasında eşit miktarda bölünse de çalışanın sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Çünkü çalışanın sağlık durumunun iyi olması ve bu durumu doktor raporu ile kanıtlaması halinde çalışan, hamilelik süresince işe gitmeye devam edebilir. Tabii ki bu durum, çalışanın doğum izninden feragat ettiği anlamına gelmez. Doğum izni süresince işe giden çalışanın izin hakları, doğum sonrasına devreder. Peki, bir çalışan doğum izninin tamamını doğum sonrasında kullanabilir mi?

Tabii ki çalışanın doğuma kadar çalışması mümkün değil. Çalışan, en fazla doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir. Yani doğumdan 3 hafta önce çalışanın doğum iznini kullanmaya başlaması gerekir. Böyle bir durumda da doğum sonrası kullanacağı izin süresi 13 hafta, çoğul gebelikte ise 15 hafta olur. 

Doğum İzni Ücretli İzin mi? 

Doğum izni ile ilgili merak edilen bir diğer konu da çalışanın izinli olduğu süre boyunca ücret alıp almayacağıdır. Şartları kanunlar çerçevesinde belirlenen bu izin, ücretli izin olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle çalışan, gebelik durumuna göre belirlenen doğum izni süresi boyunca ücretini almaya devam eder. Ancak bu izin süresi sona erdiğinde çalışan, annelik iznini uzatmak isteyebilir. Böyle bir durumda da çalışana 6 aya kadar ücretsiz izin verilebilir. 

Doğum İzni ile Süt İzni Arasındaki Fark Nedir?

Doğum izni dışında anne olan çalışanların kullanabileceği bir izin türü daha bulunur. Bu da süt iznidir. Süt izni, çalışanların doğum izni sona erip tekrar işe başladıklarında çocuklarını emzirmek için kullanabileceği bir izin türüdür. Gün içerisinde çalışan, kanunlar ile belirlenen saat süresince süt izni kullanabilir. Bu izin süresinin hangi saatler arasında olacağı ve toplam süreyi kaça bölüp kullanacağı da çalışanın kendisi tarafından belirlenir. Ayrıca süt izni de ücretli izin kapsamında değerlendirildiği için çalışanın çalışma süresince kullandığı bu izinden dolayı günlük ücretinden kesinti yapılamaz. Peki, günlük süt izni kaç saattir?

Doğum izni için kamu ve özel sektör fark etmeksizin tüm çalışanlara aynı süreler tanınsa da süt izni için durum farklıdır. Kamu çalışanları için süt izni; ilk altı ay için günde 3 saat, ikinci altı ay için de günde 1,5 saat uygulanır. Ancak özel sektörde altı aylık bir ayrım yapılmaksızın çalışana günde 1,5 saatlik süt izni verilir.  

Kadın çalışanların hem çalışma hayatına devam etmeleri hem de hamilelik ve doğum sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmeleri için kanunlar çerçevesinde tanınan bu izinler oldukça önemli. Çünkü hem hamilelik sürecinde hem de doğum sonrasında annenin ve bebeğin sağlığının iyi durumda olması için kontrollerinin yapılması şart. 

Sık sık doktor ziyaretlerinin yapıldığı bu süreç ise maddi açıdan zorlayıcı olabilir. Çünkü hem doğum hem de tedavi giderleri düşünüldüğünde bu sürecin heyecanlı olduğu kadar masraflı olduğunu da söylemek mümkün. Bu masraflara karşı kendinizi güvence altına almanız ve anne olmanın heyecanını doyasıya çıkarmanız için de MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta 3S Özel Sağlık Sigortası ek teminatları içerisinde yer alan doğum ve annelik teminatını poliçenize ekleyerek gebelik, doğum süreci ve doğum sonrasındaki masraflarınızı sigorta güvencesine dahil edebilirsiniz. Hatta MAPFRE Sigorta Bebeği imkanı sayesinde de doğumdan en geç 2 ay sonrasına kadar bebeğinizi de sağlık sigortanız kapsamına alabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize en uygun sağlık sigortası poliçesini oluşturmak ve bu süreçte yararlanabileceğiz teminatlar hakkında daha detaylı bilgi almak için size en yakın MAPFRE Sigorta acentesi ile iletişime geçebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

İpucu