Belki aracınızla istediğiniz yere özgürce gitmek istiyorsunuz, belki de aktif bir şekilde araç kullanmayı düşünmeseniz bile “Ne olur ne olmaz” diyor ve ehliyet almak istiyorsunuz.
Neden ne olursa olsun, ehliyet alma süreci hakkında aklınıza takılan sorular olduğunu tahmin edebiliyoruz. O halde hemen size “Ehliyet nasıl çıkarılır, ehliyet almak için gerekenler nelerdir?” gibi soruların cevaplarını verelim ve adım adım ehliyet nasıl alınır, anlatmaya başlayalım!
İlk Adım: Hangi Sınıf Ehliyet Alacağınıza Karar Verin
Ehliyet sınıfları, yasal olarak hangi tip araçları kullanabileceğinizi belirtir. Kullanmaya yetkin olmadığınız bir aracı süremeyeceğiniz için ehliyet kursuna yazılmadan önce alacağınız ehliyet sınıfına karar vermelisiniz. Peki, ehliyet sınıfları nelerdir, hangi ehliyet sınıfı ile hangi tip araçları kullanabilirsiniz?
- Motosiklet Ehliyet Sınıfları: A, A1, A2, B1
- Otomobil ve Kamyonet Ehliyet Sınıfları: B, BE
- Kamyon ve Tır Ehliyet Sınıfları: C, C1, C1E, CE
- Otobüs ve Minibüs Ehliyet Sınıfları: D, D1, D1E, DE
- Traktör Ehliyet Sınıfı: F
- İş Makinesi Ehliyet Sınıfı: G
Almak istediğiniz ehliyet sınıfının yaş sınırı, şartları ve ehliyet kursuna yazılmak için gerekli belgeleri farklılık gösterebilir.
Sırada Bir Ehliyet Kursuna Yazılmak Var
Sürücü belgesi alabilmek için öncelikle bir ehliyet kursuna kaydolmanız zorunlu. Kayıtlar her ayın 10’una kadar yapılabiliyor. Ehliyet kursu fiyatları, almak istediğiniz ehliyet tipine göre farklılık gösterebiliyor. Ödemeyi nakit, kredi kartı, banka kartı gibi farklı seçeneklerle yapmanız mümkün.
Peki, ehliyet kursu için gerekli belgeler nelerdir?
- 3 adet biyometrik fotoğraf
- Sağlık raporu (Sağlık ocaklarından ya da sağlık ocağının yönlendirdiği yetkili bir kuruluştan alabilirsiniz.)
- Diploma fotokopisi ya da öğrenci belgesi (Dilerseniz ikisini de e-Devlet üzerinden çıkarabilirsiniz.)
- Sabıka kaydı (e-Devlet üzerinden alabilirsiniz.)
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
Tabii bu belgelerin, alacağınız ehliyet tipine göre farklılık gösterebileceğini belirtelim. Bu nedenle ehliyet kursuna yazılmadan önce kurumla telefonda görüşüp belgeler ve diğer şartlar hakkında bilgi almanız faydalı olacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan sürücü kursları arasında karar verirken en dikkat etmeniz gereken nokta ise teorik eğitimlerin verileceği yerin ve sürüş derslerinin verildiği pistin nerede olduğu. Evinize yakın, kolaylıkla gidebileceğiniz bir kursa kayıt olmak, özellikle sürücü adaylarının almakta zorunlu oldukları sürüş derslerine rahat bir şekilde gidebilmenizi sağlayacaktır.
Sürücü Kursuna Yazıldıktan Sonra: Şimdi Sınavlara Girme Vakti
Kursa yazıldıktan sonra öncelikle ilk yardım, trafik adabı, araç tekniği, trafik ve çevre konularında teorik dersler alacaksınız. Dersleri aldığınız süreçte ehliyet kursunuzdan gelen bilgilendirme ile teorik sınava katılmak için harcınızı ödeyecek ve ardından ileriki günlerde size belirtilecek yer ve saatte online sınava gireceksiniz.
Test şeklinde olan bu teorik sınavda 50 soru soruluyor. Sınavdan geçebilmek ve sürüş derslerine başlayabilmek için bu 50 soru içerisinden en az 35’ine doğru cevap vermeniz yani minimum 70 puan almanız gerekiyor. Bu arada yazılı ehliyet sınavında yanlış cevapların doğruları götürmediğini de not düşelim.
Teorik sınavı geçtikten sonra direksiyon derslerine katılmaya hak kazanıyorsunuz. Alacağınız direksiyon dersi saati ise ehliyet sınıfına göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin A1 ehliyet için 12 saatlik, B sınıfı ehliyet için 14 saatlik sürüş dersi almanız gerekiyor.
“Ehliyet almak istiyorum” diyenlerin bu derslere katılırken sürüş sınavı öncesinde sınav harcı ödemeleri de gerekiyor. Dersler bittiğinde ise belirlenen gün ve saatte direksiyon sınavına girebiliyorsunuz.
Yazılı sınavdan da direksiyon sınavından da kalma hakkınız 4’tür. Yani 4 kere, sınav harçlarını ödeyerek (Direksiyon sınavından kaldıysanız ek ders parası da ödemeniz gerekir) sınavlara girebilirsiniz. “Eğer 4 kere ehliyet sınavından kaldım, ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız cevap verelim: Bu durumda yeniden ehliyet kursuna yazılmanız gerekir.
Bu arada belirlenen sınav tarihleri, direksiyon dersini ne zaman tamamlayacağınız ya da sınavdan kalıp kalmayacağınız, “Ehliyet alma süreci ne kadar sürer?” sorusunu doğrudan etkileyebildiğinden bu soruya net bir cevap vermenin doğru olmayacağını da belirtebiliriz.
Sınavı Geçtikten Sonra Sürücü Belgenizi Nasıl Alabilirsiniz?
Ehliyet sınavını kazandınız ve sırada sürücü belgenizi almak var. Peki, bu süreç nasıl işliyor?
Direksiyon sınavında başarılı olduktan sonra sürücü sertifikası düzenleniyor ve bu belge İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderiliyor. Sertifika burada 1-2 hafta içerisinde onaylanıp sürücü kursunuz tarafından size veriliyor.
“Sürücü sertifikası ile araç kullanılır mı?” sorusunun cevabının “Hayır” olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü bu belge, sadece ehliyetinizi almak için gerekiyor. Eğer sürücü sertifikası ile araç kullanırsanız ceza alabilirsiniz. Ayrıca bu belgenin geçerliliğinin 2 yıl olduğunu da belirtelim. Yani 2 yıl boyunca sertifikanızı kurstan almazsanız yeniden kursa yazılmak ve sınavlara girmek durumundasınız.
Ardından Nüfus Müdürlüğünden online ehliyet randevusu alabilir ya da randevu almak için 199’u arayabilirsiniz. Ehliyeti almak için gerekli evraklar ise şöyle:
- Nüfus cüzdanı
- Sürücü sertifikası
- Sürücü kursu dosyası
- Sağlık raporu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Ehliyet harcının yatırıldığını belgeleyen dekont (Harç bedellerini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından inceleyebilir ve “Ehliyet ücreti ne kadar?” sorusunun yanıtını öğrenebilirsiniz.)
Nüfus Müdürlüğünde yapılacak işlemlerin ardından size 15 gün geçerliliği olan bir ehliyet belgesi verilir. 15 gün dolduğunda bu belge geçerliliğini yitirir. Zaten 15 gün içerisinde asıl sürücü belgeniz de PTT ile belirttiğiniz adrese yollanır.
Kimler Sürücü Belgesi Alamaz?
Ehliyet almak için gerekli bilgileri sizinle paylaştık. Fakat bazı şartlar sağlanmadığında ehliyet alınamadığını belirtmek faydalı olabilir. Peki; kimler ehliyet alamaz, ehliyet almak için şartlar nelerdir?
- En az ilkokul diplomasına sahip olunmalıdır.
- Sürücü adayının IQ seviyesi 80’in üzerinde olmalıdır.
- Adayın bunama, duygu durum bozukluğu, denge ve işitme kaybı gibi sorunları olmamalıdır.
- Aday, sinir sistemi nedeniyle koordinasyonu ciddi şekilde etkileyen bir hastalıktan muzdarip olmamalıdır.
- İleri derecede göz hastalığı, baş dönmesine neden olan hastalıklar ya da diyabet varsa doktor kontrolünün ardından karar verilir.
- Boyunda arkaya dönmeyi ve bakmayı %50’den fazla etkileyen sağlık sorunu olmamalıdır.
- Alkol ve uyuşturucu bağımlıları ehliyet alamaz. Ayrıca uyuşturucu madde nedeniyle sabıkalı olanlar da ehliyet alamayabilir.
Aracınızı Güvence Altına Almayı Unutmayın
Sürücü belgesi almak için yapmanız gerekenleri anlattık. Dilerseniz ehliyet sınavına girecekler için tavsiyeler yazımıza da göz atabilir ve sınava hazırlık aşamasını daha rahat geçirebilirsiniz.
Ehliyetinizi aldığınızda bu belge, araç kullanma konusunda yetkin olduğunuzu belirtir. Trafik kurallarına uyacağınızdan, dikkatli bir şekilde araç kullanacağınızdan şüphemiz yok; ama yine de risklere karşı hazırlıklı olmak şart! Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası ise risklere karşı güvence oluşturmak için size yardımcı olmaya hazır! Dilerseniz Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası arasındaki farklara yazımızdan göz atabilirsiniz.
Şimdiden güvenli sürüşler dileriz!