Freelance Çalışmak İsteyenler İçin 4 İpucu

yazar Betiay Tepe
Freelance çalışmak isteyenlere tavsiyeler

Eğer siz de bazı zamanlarda, çalışmak için ayırdığınız sürenin fazla olduğunu düşünüyor, dünyayı keşfetmek gibi hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız ya da tam zamanlı çalışma konusunda bir şikayetiniz yoksa ama aynı zamanda ek işler yaparak gelirinizi artırmak istiyorsanız doğru yerdesiniz!

Freelance çalışmak tüm bu durumların çözümü olarak karşımıza çıkıyor! Peki; freelance çalışmak nedir, “Freelance çalışmak istiyorum.” diyenlere yardımcı olabilecek ipuçları nelerdir? Hiç merak etmeyin; bu içerikte, girdiğiniz yolda size katkı sağlayacak tüyolar vereceğiz.

Freelance Nedir?

Freelance çalışmak, bir iş yerine bağlı olmadan çalışmak anlamına geliyor. Kendi çalışma saatlerini ve müşterilerini seçerek çalışan bu kişilere ise “freelancer” adı veriliyor. Freelance çalışanlar, hizmet verecekleri kişi ya da kurumlarla iletişime geçtikten ve anlaşma sağladıktan sonra bir ofise bağlı kalmadan evde çalışabiliyor ya da dilerlerse kafe ya da ortak çalışma alanlarını kullanabiliyor.

Freelance Çalışmanın Avantajları Nelerdir?

  • Çalışma saatlerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • İş yerine ve mesai bittikten sonra eve ulaşmak için yolda zaman kaybetmezsiniz.
  • Çalışma alanınızı dilediğiniz şekilde düzenleyebilir ve evde ya da istediğiniz herhangi bir yerde çalışmanın tadını çıkarabilirsiniz.
  • Alacağınız işlere karar verebilir, yani istemediğiniz bir projede çalışmayabilirsiniz.

Freelance Çalışmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Çalışma saatlerinin belirli olmaması, plan yapmakta zorlanmanıza neden olabilir.
  • Dikkatiniz kolay dağılıyorsa evinizde ya da belirlediğiniz çalışma alanında verimli bir şekilde çalışma konusunda zorlanabilirsiniz.
  • Hizmet verdiğiniz bazı kişilerden ödemenizi geç alabilir ve bu nedenle bütçe planlaması yapmakta zorlanabilirsiniz.

Haydi, gelin şimdi freelance (ya da evden çalışıyorsanız diğer bir ifadeyle home office) çalışmanın dezavantajlarının üstesinden gelmenize yardımcı olacak 4 ipucunu sıralayalım.

Home ofis çalışmak

1. İletişim Ağınızı Kuvvetlendirin

İşinizi hakkıyla yapıyor olabilir ve dâhil olduğunuz projeleri başarılı bir şekilde hayata geçiriyor olabilirsiniz, ama kimse sizi tanımıyorsa ne yazık ki işinizdeki başarınızın freelance işler alma konusunda size bir yararı dokunmayabilir. Bu nedenle hizmet verdiğiniz sektörden yeni isimlerle tanışmalı, freelance hizmet verdiğinizi aktarmalısınız.

İletişim ağınızı güçlendirmek için hizmet verdiğiniz sektörün etkinliklerine katılabilir, geçmişte tam zamanlı çalıştığınız şirketlere artık freelance çalıştığınızı belirtip ihtiyaç halinde sizi önerebileceklerini söyleyebilirsiniz.

2. İnternetin Gücünden Yararlanın

Evet, öneriler sayesinde üzerinde çalıştığınız işlerin oranını artırabilirsiniz; ama günümüzde internetin de ihtiyaca cevap bulacak çözümler üretme konusunda oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız. Eğer “Freelance/ home office çalışmak istiyorum.” diyorsanız bu noktada internet mecralarından yararlanmalı yani işinizi şansa bırakmamalısınız. Neler mi yapabilirsiniz? Anlatalım.

  • İlk olarak pek çok profesyonelin kullandığı bir platform olan LinkedIn profilinizi güncelleyerek işe başlayın. Unvanınızı “freelance yazar, freelance tasarımcı, freelance muhasebeci” şeklinde düzenler ve profilinizdeki “İş tekliflerine açık” özelliğini aktif hale getirirseniz desteğe ihtiyacı olan profesyonellerin sizi daha kolay bulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer portfolyo sunabileceğiniz bir mesleğiniz varsa geçmişte dâhil olduğunuz projeleri barındıran bir online dosya hazırlayın. Portfolyonuzu sunmanız sizi farklılaştırabilir, hizmetinize ihtiyacı olan kişilerin hakkınızda karar vermesini kolaylaştırabilir. Bu arada portfolyonuzun link’ini LinkedIn’de paylaşmayı unutmayın.
  • LinkedIn dışındaki sosyal medya platformlarını da verimli kullanın. Örneğin Facebook’ta adınıza özel bir sayfa açabilir ve sektörden haberleri paylaşabilirsiniz. Bu arada kendinize özel bir web sitesi oluşturmak da kesinlikle güzel bir fikir. Web sitesi, profesyonel duruşunuzu sergilemeniz konusunda oldukça yararlı olacaktır. Dilerseniz portfolyonuza da internet sitenizde yer verebilirsiniz.
  • Freelance çalışan insanları, freelance çalışanları arayan oluşumlarla bir araya getiren sitelere üye olun. Bu sayede hem yerel hem de global şirketlerle çalışma imkânı bulabilir ve portfolyonuzu genişletebilirsiniz.
Freelance çalışmak istiyorum

3. Çalışma Alanınızı Düzenleyin

Freelance çalışma alanlarının oldukça özgür olabileceğinden ve isteğiniz doğrultusunda çalışacağınız noktayı belirleyebileceğinizden bahsetmiştik. Çoğu kişi için avantaj olarak görülen bu durum, çalışma alanınızın düzenli olmadığı durumda bir dezavantaj haline gelebilir. Çünkü çalıştığınız alanının dikkatinizi dağıtmaması için düzenli olması gerekir. Yani çalışma odanızın ya da çalıştığınız noktanın her daim düzenli olması şart!

  • Çalışma masanızdaki dağınıklığa çözüm olarak masa üstü düzenleyicilerden yardım alabilirsiniz.
  • İhtiyacınız olmayan ürünlere çalışma masasında ve çevresinde yer vermemeye özen göstermelisiniz.
  • Çalışma masanızı güneş alan bir yere konumlandırmak verimli çalışma alanı oluşturmanın püf noktalarından biridir.
  • Çalışma odasında yer verdiğiniz renklerin de oldukça önemli olduğunu unutmamalısınız. Sarı, kırmızı, pembe gibi canlı renklerin yoğun kullanımı dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Siyah, koyu gri, koyu mor gibi renkler ise sıkıcı bir alan oluşturmanıza sebebiyet verebilir. Bu nedenle çalışacağınız alanda tercih ettiğiniz renklerin dengeli bir şekilde kombin edildiğine emin olmalısınız. Krem rengi, açık gri, açık kahverengi gibi renklerden yardım alabilir ve sarı, turuncu gibi renklerle (fazla kullanmamak koşuluyla) alanı canlı kılabilirsiniz.
  • Çalışma masasının ve sandalyesinin konforlu olması da oldukça önemli. Seçeceğiniz masanın ihtiyacınızı karşılayacak büyüklükte olmasına, tercih ettiğiniz sandalyenin rahat ve ayarlanabilir olmasına önem vermelisiniz. Oturduğunuzda masa, göğüs kafesiniz ve beliniz arasında kalmalı. Sandalyenizi daha konforlu kılmak için bel yastıklarından yardım alabilirsiniz.
  • Eğer ev dışında bir alanda çalışıyorsanız ses seviyesinin çok yüksek olmadığı, dikkatinizi dağıtacak etmenlerin minimum olduğu alanları tercih etmelisiniz.

4. İş Planınızı Oluşturun

Freelance çalışıyorsanız ofise gidip belirli bir mesai saatini doldurmak zorunda değilsiniz, evet. Fakat gerekli planlamayı yapmadığınızda bu, olumsuz bir durum olarak karşınıza çıkabilir. Bu nedenle zaman planlaması yapmalı ve kendi çalışma saatlerinizi oluşturmalısınız. İşlerinizin aksamaması ve zamanlıca yetişebilmesi için bu planlamayı yapmak ve uygulamak son derece önemli.

Hayal ettiğiniz çalışma şeklini ve planladığınız kariyerinizi en yakın zamanda hayata geçirmenizi dileriz

Benzer Yazılar