Geç Değil: İlk Eserlerini Orta ve İleri Yaşlarda Vermiş Ünlü Yazarlar

yazar Betiay Tepe
İlk eserlerini geç veren yazarlar

Mutlu olmak ve kendinizi gerçekleştirmek istiyorsanız hayallerinizin peşinden koşmanız ve pes etmemeniz gerekiyor. Çünkü hayallere ulaşmanın yolu, motivasyonunuzu hep yüksek tutmaktan, karşınıza çıkan olumsuzlar ile savaşmaktan geçiyor. Peki, aslında olumsuzluk olarak gördüğünüz şey dünyada geçirdiğiniz zaman yani yaşınızsa? 

Size bir tavsiye: “Ya çok geç kaldıysam? Bundan sonra başaramam.” gibi yargılarınızı bir kenara bırakın, çünkü yaş dediğimiz şey bize deneyim katan bir sayıdan ibaret! Başarmak için hiçbir zaman geç değil. Bu söylediğimizi kanıtlamamıza izin verin! İşte, ilk eserlerini orta ve ileri yaşlarda vermiş, geç popüler olan ünlü yazarlar:

Ursula K. Le Guin

Yerdeniz Öyküleri, Mülksüzler gibi önemli eserleri edebiyat dünyasına kazandıran ve edebiyat tarihinin en önemli bilim kurgu yazarlarından biri olarak kabul edilen Ursula K. Le Guin, hayatına pek çok eser sığdırmış bir yazar. “Pek çok” derken bu sıfatı sıradanlaştırmak istemeyiz. Çünkü Ursula K. Le Guin; 88 yıllık ömrüne 22 roman, 11 öykü kitabı, 4 makale, 12 çocuk kitabı ve 6 şiir kitabı sığdırmış, bu saydıklarımız sadece basılmış eserleri!

Edebiyat dünyasındaki önemli isimlere de ilham veren bu efsanevi yazarın, eserlerini çok genç yaşlarda vermeye başladığınızı düşünebilirsiniz; ama hayır! 30 yaşındayken ilk kez bir dergide şiiri yayımlanan Le Guin, yayınevlerinden aldığı 5 roman reddinin ardından ilk kitabını 37 yaşında bastırabilmiş.

Ursula K. Le Guin eserleri
Copyright © by Marian Wood Kolisch

J.R.R. Tolkien

Elfler, Orklar, Hobbitler… Evet, tüm bu hayali ırklara Orta Dünya’dan aşinayız. Sadece yaşarken değil, hayata veda ettikten sonra da pek çok kitabı basılan ve edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazdıran J.R.R. Tolkien’i en çok Yüzüklerin Efendisi Serisi ve Hobbit kitapları ile biliyoruz.

Bir filolog olan Tolkien, ilk eseri Hobbit’i yayımlamadan önce birkaç çeviri esere imza atmış. İlk romanı Hobbit yayımlandığında ise Tolkien 45 yaşındaymış. Sonraki yıllarda Yüzüklerin Efendisi evrenini yaratan ünlü yazar, efsanevi seriyi bitirdiğinde ise “Bu kitap satmaz.” yorumlarıyla pek çok yayınevi tarafından reddedilmiş. Yüzüklerin Efendisi okuyucuyla buluştuğunda ise Tolkien 63 yaşındaymış.

Tolkien eserler
Kaynak

Raymond Chandler

Yazdığı senaryolar ve romanlarla adından söz ettiren, polisiye tarzın önemli isimlerinden biri olan Raymond Chandler, geç yaşta yazmaya başlamış yazarlardan. Chandler, işsiz kaldığı sırada yazdığı polisiye öyküleri ile okuyucuyla buluştuğunda 44 yaşındaymış. İlk romanı “Büyük Uyku” yayımlandığında ise ünlü yazar 51 yaşındaymış.

Raymond Chandler eserleri

Josh Malerman

Teftiş ve filmi de çekilen Kafes (Bird Box) kitaplarının yazarı Josh Malerman, aslında küçük yaşlardan beri yazmaya hevesli bir sanatsever. “The High Strungs” isimli bir müzik grubu da bulunan Malerman, 14 taslak eserin ardından yazdığı ve yayımlanan ilk eseri olan Kafes ile büyük ses getirdi. İlk eserini geç vermiş yazarlar listesinde yer verebileceğimiz yazar, Kafes yayımlandığında 39 yaşındaydı ve 2019 yılı itibariyle yayımlanmış 6 romanı, 2 novella’sı mevcut.

Kaynak

E. L. James

Sinemaya da uyarlanan Grinin 50 Tonu Serisi ile tanınan, kitapları dünya çapında 100 milyondan fazla satan İngiliz yazar E.L. James, 2008 yılında yani ilk romanı yayımlanmadan 3 yıl önce, ses getiren eserini yazmaya başladı. Alacakaranlık Serisi’nden etkilendiğini belirten E.L. James, ilk romanı yayımlandığında 48 yaşındaydı.

Kaynak

Yazmak ya da diğer hayallerinizi gerçekleştirmek için hiçbir zaman geç değil. Ne zamana ne de karşınıza çıkan olumsuzluklara yenilin! Kaç yaşında olduğunuz fark etmez! Eğer yazmak istiyor ve yazar olmak için yapmanız gerekenleri merak ediyorsanız yazımıza göz atmanızı öneririz.

Benzer Yazılar