COVID-19 pandemisi, hayatımızda birçok şeyin hızla değişmesine neden oldu. Sosyal hayatımızın yanı sıra iş yaşantımız da bu pandemi sürecinden direkt olarak etkilendi. Dünyada, 2020 yılının ilk üç ayında teması olabildiğince azaltıp bu pandemi krizini yönetebilmek adına pek çok iş yeri, uzaktan çalışma modeline geçmeye karar verdi.
Elbette pandemi, pek çoğumuzun düşündüğü kadar hızlı bitmedi ve mesafe, hijyen, maske kurallarına uyulsa bile işe dönmek riskli bir durum olmaya devam etti. Bir yılı aşkın süredir farklı bir sistemle çalışmaya devam eden şirketlerin bazıları ise pandemi sonrasında da tamamen ofise dönmek yerine “hibrit iş modeli” adı verilen bir sisteme geçmeye karar verdi. Haydi, gelin şimdi, hibrit model hakkında ayrıntılı bilgi verelim, hibrit çalışmanın avantaj ve dezavantajlarına göz atalım.
Nedir Bu Hibrit Çalışma Modeli?
Bildiğiniz üzere ofisten ve uzaktan çalışma olmak üzere aşina olduğumuz iki model mevcut. Pandemi, pek çok şirkete ofise gitmeden de işlerin yürütülebildiğini ve üstelik evden çalışarak hem çalışanların zaman tasarrufu yapabildiklerini hem de ofisteki bazı giderlerin azaltılabileceğini gösterdi.
Fakat diğer yandan olumsuz etkiler de söz konusu olabilir. Mesela ofis ortamından uzak kalmak, evlerin hem yaşam alanı hem iş yeri haline gelmesi sıkıcı bir çalışma düzenini beraberinde getirebilir. Bunun yanı sıra uzaktan çalışma modeli, sosyalleşme ihtiyacının cevapsız kalmasına neden olabilir.
İşte, hibrit çalışma modeli de tam bu noktada mükemmel bir çözüm sunuyor. Peki, nedir hibrit çalışma düzeni? Haftanın belirli günlerinde evden, belirli günlerinde ise ofisten çalışma sistemine “hibrit çalışma modeli” adı veriliyor.
Üstelik dünyada da ülkemizde de bu çalışma şeklinin hızla kabul gördüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Google ve Microsoft gibi dünyanın en büyük şirketlerinin yanı sıra ülkemizde de Borusan Holding, PepsiCo Türkiye, LC Waikiki gibi farklı sektörlerden hibrit çalışma modeline geçen firmalar mevcut.
Elbette sadece ofisten ya da sadece evden çalışma modelinde olduğu gibi hibrit çalışma modelinin de artıları ve eksileri var. Şimdi, hibrit çalışmayı bu açılardan değerlendirmeye ne dersiniz?
Hibrit Çalışma Modelinin Avantajları Nelerdir?
- Özellikle İstanbul gibi kalabalık şehirlerde yaşanıyorsa ofise ulaşabilmek için her gün belirli bir sürenin yolda geçirilmesi gerekiyor. Hibrit çalışma düzeni ise bu durumu değiştirip çalışanların yolda zaman kaybetmesinin önüne geçiyor ve hatta kendilerine daha fazla zaman ayırabilmelerine olanak veriyor.
- Uzaktan çalışma modelini içerisinde barındırdığı için hibrit çalışma şekli, üretkenliğe vurgusu daha baskın olan bir model. Uzaktan çalışma disiplininde amaç, mesai saatini doldurmaktan çok projeyi belirtilen gün içerisinde teslim edebilmek olarak kabul ediliyor. Mesela evden çalışılan bir gün işiniz erken bitiyorsa mesleki gelişim için okumalar yapabilir ya da planlamada daha ileri tarihte olan bir işi önceliklendirebilirsiniz.
- Karantina döneminde evden çalışmaya alışanlar için ofis ortamı gürültülü ve dikkat dağıtıcı olabilir. Hibrit çalışma düzeninde ise evde tek başınıza yapacağınız, ofiste ise arkadaşlarınızla birlikte yapacağınız işlere odaklanabilirsiniz.
- Hibrit çalışma, iş veren için daha az maliyetli bir çalışma modeli olarak kabul ediliyor. Tabii giderleri azalan bazı şirketlerin, yemek ücretlerini evden çalışanlara vermesi, çalışanların ev harcamalarına da katkı sağlayabiliyor.
Hibrit Çalışma Modelinin Dezavantajları Nelerdir?
- Evden çalışmanın en büyük dezavantajının odaklanma sorunu olduğu pek çok insan tarafından dile getiriliyor. Fakat hem çalışma planınızda hem de çalışma alanınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik sayesinde eksi olarak gördüğünüz bu durumun üstesinden gelmeniz mümkün. Dilerseniz home ofis çalışanlara öneriler verdiğimiz yazımızı okuyarak bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
- Evden çalışmanın mesai saati doldurmaktan çok yapılması gereken işi tamamlamak olduğundan bahsettik ve bunun bir avantaj olduğunun altını çizdik. Fakat ne yazık ki bu durum dezavantaj da olabilir. Evden çalışıldığı dönemde mesai saati kavramının yitirilmesi bazı çalışanların en çok şikâyetçi olduğu durumlardan biri.
- Toplantıları, beyin fırtınalarını ya da ekiple birlikte yapılması gereken işleri online olarak gerçekleştirmek bazı çalışanlar için zor gelebilir ve bu düzene alışmak zaman alabilir.
- Ofislerdeki internet hızı daha yüksek, evdeki hızınız ise daha düşük olabilir ve bu durum, çalışma veriminizi doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle daha yüksek meblağlı bir üyeliğe geçmek durumunda kalabilir ve faturanıza daha fazla ödeme yapabilirsiniz. Bu arada dilerseniz Wi-Fi hızı artırma tüyolarımıza da göz atabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.
İster hibrit, ister uzaktan, ister ofisten çalışın; ne olursa olsun kendinize zaman ayırmayı ihmal etmeyin! Spor ise kendinize zaman ayırmanın en güzel yollarından biri. Dilerseniz evde yapabileceğiniz egzersizlere göz atarak yaşam alanınızda uygulayabileceğiniz spor önerilerine ulaşabilirsiniz.