Düşündüklerinizi etkili bir şekilde aktarabilmek, iletişim kurduğunuz kişilerde yaratmak istediğiniz etkinin oluşmasını sağlar. Özellikle topluluk önünde güzel ve etkili konuşma yapmanın pek çok kişinin hayali olduğunu biliyoruz. Aslında bu düşüncenizi gerçekleştirmek sandığınız kadar zor değil. İşte, hem ikili ilişkilerde yararlanabileceğiniz hem de topluluk önünde daha güçlü konuşmalar yapabilmeniz için ihtiyacınız olan hitabeti geliştirme yolları:
1. Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirin
Etkili konuşma yapabilmek aslında düşündüklerinizi en iyi şekilde aktarmak demek. Bunun anahtarlarından biri ise elbette ki cümlelerinizde doğru kelimeleri tercih etmek, kelimeleri doğru bir şekilde kullanabilmek. Kelime haznenizi genişletip bunu yapmanıza yardımcı olacak şey ise tabii ki düzenli olarak kitap okumak, yani kitap okuma alışkanlığı kazanmak! Bu arada kitap okumanın, kelime haznenize katkı sağlamasının yanı sıra doğru kelime vurgusu ve cümle tonlaması yapabilmek konusunda da size yardımcı olabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Eğer kelime vurgusu konusunda çalışmanız gerektiğini düşünüyorsanız okuduğunuz kitapları sesli bir şekilde, adeta kitabı seslendiriyor gibi okumanızı öneririz.
2. Kelimeleri Doğru Bir Şekilde Telaffuz Ettiğinizden Emin Olun
Etkili iletişim için son derece önemli olan konulardan bir diğeri ise telaffuz! Kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmek için çalışmalar yapmalısınız. Kalem çalışması, telaffuz konusunda kesinlikle yapmanız gereken çalışmalardan biri. Ağzınıza bir kalem koyduktan sonra bir metni sesli bir şekilde okuyarak bu çalışmayı gerçekleştirebilirsiniz. Kalem çalışması sayesinde çene ve dudak kaslarınız kuvvetlenir ve bu, söylemekte zorlandığınız kelimeleri telaffuz etmenize yardımcı olabilir. Dilerseniz hem telaffuz konusunda yardım almak hem de etkili konuşmanın diğer önemli alt başlıklarını işin uzmanlarından öğrenmek için diksiyon kursuna da gidebilirsiniz. Bu arada küçük ödemeler karşılığında satın alabileceğiniz online dersler de hitabeti güçlendirmek için sağlam adımlar atmanıza yardımcı olabilir.
3. Kısa ve Öz Bir Şekilde Konuşmaya Çalışın
İhtiyaç olmayan detaylara yer verip konuşmayı gereksiz bir şekilde uzatan kişilerin, etkileyici iletişim kurma konusunda başarılı olma ihtimalleri düşüktür. Çünkü etkili konuşma sanatını başarı ile gerçekleştiren kişiler genellikle kısa ve öz konuşarak vermek istedikleri mesajı karşılarındaki kişileri sıkmadan verirler. Yani etkileyici konuşma yapmak istiyorsanız kesinlikle gereksiz detaylara konuşmanızda yer vermemelisiniz. Bu arada elbette kısa ve öz konuşmak; duraklamadan, hızlı hızlı konuşmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Dinleyicilerin sizi kolaylıkla takip edebileceği bir hızda konuşmaya özen göstermelisiniz.
4. Konuşmada Hikayelere ve Örneklere Yer Verin
Evet; kısa ve öz konuşmak, etkili konuşma yapabilmek için olmazsa olmaz. Fakat bu durum, birkaç cümleyle anlatmak istediğinizi anlatıp daha sonra konuşmayı sonlandırmalısınız demek değil. Hepimiz örnekleri ve anlatılan konunun hikâyelerle desteklenmesini severiz. Konu ile ilgili dikkat çekici örnekler ve hikâyeler anlatarak daha etkili bir konuşma yapabilirsiniz. Hatta mümkünse ciddi bir konu hakkında konuşmuyorsanız esprili bir konuşma yapmak da keyifli ve eğlenceli olabilir!
5. Dinleyicileri Konuşmaya Dâhil Edin
Konuyu karşınızdaki insanlara en etkileyici şekilde aktarmaya çalışıyorsunuz; yani aslında en doğru şekilde iletişim kurmak istiyorsunuz. Bu noktada iletişim halinde olduğunuz kişileri dinlemenin, onlara soru sormanın ve onların görüşlerini almanın da oldukça önemli olduğunu hatırlatmalıyız. İster bir kişiyle konuşun ister yüzlerce kişiye bir konuşma yapın, karşınızdaki kişi ya da kişileri dinlemeli ve zaman zaman onlara da söz hakkı vermelisiniz.
6. Beden Dilinizi İyi Kullanın
Güçlü hitabet için sadece sözlü iletişim yeterli değil; sözsüz iletişiminiz de güçlü olmalı! Jest ve mimiklerinizi doğru bir şekilde kullanmak, abartıya kaçmamak oldukça önemli. Ayrıca duruş şeklinizin bile karşınızdaki kişilerde bir etki yarattığını, sözlerinizle aktardıklarınız kadar vücudunuzla söylediklerinizin de etkili olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle sözsüz iletişime de önem vermek şart. Sözsüz iletişim ile ilgili kitaplar okuyup seminerlere katılarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca kaliteli bir iletişim için göz temasının da çok önemli olduğunu hatırlatalım. İletişim kurduğunuz kişilerden gözlerinizi kaçırmayın!
7. Konuşma Öncesinde Hazırlık Yapın
Eğer önemli bir konuşma ya da sunum yapacaksanız ve hitabet sanatı sayesinde iletişim kurduğunuz kişileri etkilemek istiyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri kesinlikle konuşmaya hazırlanmak! Konuşmayı aklınızdan kurgulamalı, hatta dilerseniz kâğıda döküp üzerinde çalışmalısınız. Önceden hazırlık yaparak konuşmanın eksikliklerini görebilir ve bu doğrultuda eklemeler yaparak daha etkileyici bir konuşma hazırlayabilirsiniz.
Hitabeti geliştirme yöntemlerini aktardık! Şimdi, sırada önerilerimiz sayesinde kendinizi geliştirmek var! Bu arada gelişimin yavaş yavaş gerçekleşen bir olgu olduğunu yani pes etmeden çalışmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Sizin hayalinizi güçlü bir hitabete sahip olmak ve hayalinize ulaşmak için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri kesinlikle pes etmemek!