Birbirinden farklı meyve ve sebzelerle hazırlayabileceğiniz hafif atıştırmalıklarla sıcak yaz günlerinde serinlemek ister misiniz? “Evet” dediğinizi duyar gibiyiz. Bildiğiniz gibi yaz aylarında yaşam tarzımızla birlikte tüketim alışkanlıklarımız da değişiyor. Sıcak içecek ve yiyeceklere karşı mesafeli olabiliyoruz. Biz de bu noktada işinize yarayacak lezzetli ve pratik atıştırmalıkları bu yazıda derledik. İyi okumalar dileriz.
- Fırında Havuç Atıştırmalık Tarifi
Tariflerimize en kolay atıştırmalıklardan biriyle başlayalım. Birkaç malzemeyle patates cipsi kıvamındaki lezzetli havuç atıştırmalığını yapabilirsiniz. Dilerseniz tarife tatlı patates ekleyerek atıştırmalığınızı çeşitlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 havuç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı çıtır ekmek kırıntısı ya da galeta unu
- İstediğiniz kadar kadar tuz
- Patates veya tatlı patates (isteğe bağlı)
Sos için gereken malzemeler:
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı susam
- Birkaç dal doğranmış maydanoz
- 1-2 buz küpü
Yapılışı:
Önce havuçları serçe parmağınız büyüklüğünde doğrayın. Ardından zeytinyağı ve çıtır ekmek kırıntılarıyla birlikte bir kasede karıştırın. Karışımı fırında 200 derecede 15 dk boyunca pişirin. Bu sürede süzme yoğurt, pul biber, maydanoz, susam ve naneyi karıştırın. Dilerseniz sosu hazırladıktan sonra buzdolabına koyabilir ve tüketeceğiniz zaman çıkarabilirsiniz. Atıştırmalığınız servise hazır!
- Çilekli Dondurma Tarifi
Şimdi, sıra çok daha basit ama bir o kadar da serinletici bir tarif olan çilekli dondurmada. Neredeyse kimsenin hayır diyemeyeceği çilekli dondurmayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeleri elde etmek oldukça kolay.
Malzemeler:
- 1 su bardağı dondurulmuş çilek
- Su
- Yarım limon ya da misket limon
Yapılışı:
Dondurulmuş çilekleri blender kabının içine boşaltın. Ardından üzerine limon ve yarım çay bardağı su ekleyip blenderı çalıştırın. Tüm çileklerin parçalanmasını bekleyin. Hazırladığınız karışımı bir plastik kaba dökün ve dondurucuda bekletin. İşte, yapımı kolay çilekli dondurmanız hazır!
- Dip Soslu Lavaş
Canınız ekşili ve acılı bir atıştırmalık mı çekti? O zaman aradığınız hazzı dip sosla tüketebileceğiniz çıtır çıtır lavaşta bulabilirsiniz. Çünkü bu tarif; hafif, pratik ve kolay. Aynı zamanda size lezzetli atıştırmalık keyfini yaşatacak. O halde hızlıca malzemelere geçelim.
Malzemeler:
- Lavaş
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı tahin
- 1 yemek kaşığı limon
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı doğranmış kişniş
- Baharat ve zeytinyağı (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Dilediğiniz kadar lavaşı üçgen parçalara ayırın. Ardından 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin. Lavaşın üzeri kızardığında artık çıtır lavaşınız hazır anlamına gelir.
Ardından bir kasede süzme yoğurt, tahin, limon, sarımsak, tuz ve kişnişi karıştırın. Çıtır lavaşınızı dip sosa batırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz zeytinyağı ve sevdiğiniz baharatlardan oluşan karışımı lavaşınıza sürebilir ve fırına atabilirsiniz.
- Mini Soğuk Sandviç
Pratik yaz atıştırmalıkları listemizin olmazsa olmazlarından biri de soğuk sandviç. Üstelik söz konusu sebzeli ve hafif bir sandviçse… Soğuk sandviç yapımı için ihtiyacınız olacak malzemeler biraz çeşitli olsa da her malzeme, sandviçin lezzetini oldukça artırıyor.
Malzemeler:
- 3 yemek kaşığı krem peynir
- 2 yemek kaşığı havuç rendesi
- Dilediğiniz kadar tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Birkaç doğranmış kişniş yaprağı
- 1 yemek kaşığı doğranmış taze soğan
- 2 yemek kaşığı çarliston biber
- Kenarları kesilmiş esmer ekmek dilimleri
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir kasede karıştırın. Malzemelerin karıştığına emin olduktan sonra kenarlarını kestiğiniz ekmeğin arasına sosu sürebilir ve sandviçinizi afiyetle yiyebilirsiniz.
- Kakaolu Hurma Tatlısı
Tatlı krizinize son vermek istiyorsanız ev yapımı kakaolu hurma tatlısı aradığınız tarif olabilir. Çünkü hurmada bulunan şekerle tatlı keyfini yaşayacak ve kakao sayesinde çikolata ihtiyacınızı giderebileceksiniz.
Malzemeler:
- 10 adet hurma
- 3-4 yemek kaşığı kakao (Bol kakaolu seviyorsanız daha fazla kakao ekleyebilirsiniz.)
- 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı (veya tuzsuz tereyağı)
- Dilediğiniz kadar fındık
- 1 tatlı kaşığı sıcak su
Yapılışı:
Hurmaları boşalttığınız kaba, üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edin. Bu şekilde 15 dk beklettikten sonra hurmayı çekirdeklerinden ayırın ve blenderdan geçirin. Bu sırada dilerseniz hurmaların daha kolay parçalanması ve hamur kıvamına gelmesi için biraz sıcak su ekleyin. Hurmalar hamur kıvamına gelmeye başladığında karışıma kakao ve hindistan cevizi yağını ekleyebilirsiniz.
Pişirme kağıdına kakaolu hurma tatlınızı boşaltıp çikolata kalıbı şeklini verdikten sonra üzerine dilediğiniz kadar fındık ekleyebilirsiniz. Lezzetli kakaolu hurma tatlınızı buzlukta yarım saat beklettikten sonra keyifle yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun!