İlk Kez Motosiklet Kullanacaklara Tavsiyeler

Uzun zamandır beklediğiniz, belki de hayalini kurduğunuz o gün geldi: Motosiklet kullanacaksınız! Ehliyeti alma aşamasında yaptığınız pratikler elbette önemli, ama ilk kez trafiğe çıkarken bazı noktalara dikkat etmeniz şart. Gelin, ilk defa motosiklet kullanacaklara önerileri sıralayalım.

Motosiklet Aksesuarları Olmadan Sürüş Yapmayın

Motosiklet sürücüsünün güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi için motosiklet aksesuarları çok önemli. Olası bir kaza anında bedeninizde oluşabilecek yaralanmaları minimuma indirmeyi amaçlayan ve bu sayede can güvenliğinizi koruyan motosiklet aksesuarları olmadan yolculuk yapmamanızı öneririz.

Motosiklet kaskı gibi zorunlu ekipmanların yanı sıra eldiven, korumalı ceket, dizlik, dirseklik, motorcu botu gibi aksesuarlar da güvenliğinizi sağlama konusunda önemli bir görev üstleniyor. Ayrıca konforlu yolculuklar yapabilmek için motosiklet çantası, aracınızı koruyabilmek için ise motosiklet brandası ve kilidi gibi aksesuarlara da ihtiyacınız olacak. Dilerseniz trafiğe çıkmadan önce “Hangi Motosiklet Aksesuarı Ne İşe Yarar?” yazımızı okuyarak güvenli sürüş için olmazsa olmaz ekipmanların seçimi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlk Sürüşlerinizi Trafiğin Az Olduğu Saatlerde ve Yollarda Yapın

Motor kullanmaya yeni başlayan biri olarak motosikletinize alışmak ve acemiliği üzerinizden atmak için zamana ihtiyacınız olacak. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde ve yollarda sürüş yapmak ise bu dönemde stres seviyenizin artmasına neden olup sürüş deneyiminizi olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple ilk sürüş deneyimlerinizi daha boş yollarda ve saatlerde yapmanız faydalı olabilir.

Motosikleti Düşük Hızlarda Kullanın

Hızın verdiği o özgürlük hissini çok seviyor olabilirsiniz. Fakat bu noktada, bir hız sınırı olduğunu unutmamak gerektiğini de hatırlatmak isteriz. Ayrıca hız sınırını aşmıyor olsanız bile yüksek hız, ilk kez motosiklet kullanmak için trafiğe çıktığınızda hiç doğru bir uygulama değil. Kendinize zaman tanımalısınız. Yani düşük hızlarda motosiklet kullanmak ve pratiğinizi böyle geliştirmek daha sağlıklı bir uygulama olacaktır.

Motosikleti yavaş kullanmanın yanı sıra ilk sürüşlerinizde vites değiştirme, dönüşlere çalışma gibi pratikleri de yapabilirsiniz.

Diğer Araçlarla Aranızda Mesafe Bırakmayı Unutmayın

Motosikletler arabalara göre daha küçük olduğundan trafikte bekleme gibi bir durumu çok nadiren yaşayacaksınız. Fakat bu konuda dikkat etmeniz gerektiğini de hatırlatmakta fayda var. Araçlarla olan takip mesafesine dikkat etmek, duran aracın yanından geçerken kapıların açılma ihtimaline karşı tedbirli olmak kesinlikle dikkat etmeniz gerekenler arasında yer alıyor. 

Motosiklet Ehliyeti Olmadan Trafiğe Çıkmayın

Motosiklet de bir motorlu araç ve bu motorlu aracı kullanırken sürüş yetkinliğinizi kanıtlayan bir belge olan ehliyete ihtiyacınız var. Her ne kadar motosiklet kullanmayı bilseniz de ehliyet sınavını geçmeden ve ehliyetinizi çıkarmadan bu motorlu aracı kullanmamanız gerektiğinin bir kez daha altını çizelim. Bu hem sizin güvenliğiniz hem de trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların güvenliği için oldukça önemli.

Ayrıca ilk kez motosiklet almayı planlıyorsanız motor hacmi düşük olan alternatifleri değerlendirmenizi önerebiliriz. Bu motosikletleri dengede tutmak ve kontrol etmek daha kolay olabilir. 50 cc, 125 cc, 150 cc, 250 cc motor gücüne sahip seçenekler sizin için uygun olabilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmayı Es Geçmeyin

Trafiğe çıkan her motorlu aracın Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması ve her yıl bu sigortayı yenilemesi gerekiyor. Zorunlu Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkmak, plakanıza trafik cezası kesilmesine neden olabiliyor.

Kaza gibi tatsız durumlarda karşı araçta oluşan hasarı poliçede belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde karşılayan Zorunlu Trafik Sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Neden Trafik Sigortası Yaptırmalısınız? Önemi Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca satış kanallarımız ile iletişime geçerek aklınıza takılan soruların yanıtlarını ve aracınıza özel fiyat teklifini alabilirsiniz.

Şimdiden güvenli sürüşler dileriz!

İpucu