İklim Krizi Nedir? İklim Krizine Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?

yazar Betiay Tepe
İklim Krizi Nedir?

Her geçen gün artan orman yangınları, şiddetli kuraklıklar, yıkıcı seller… Sadece insanları değil, yeryüzünde bulunan tüm canlıları zor durumda bırakan bu afetlerin yaşanmasının aslında bir nedeni var. O da karşı karşıya kaldığımız küresel iklim krizi. 

Küresel ısınma çalışmalarına göre iklim krizine çözüm bulunamazsa önümüzdeki yıllar içinde dünya sıcaklık ortalamasının 1.1 ile 1.7 derece arasında artması bekleniyor. Bu da iklim krizinin geri dönülmesi oldukça zor bir yola girmesi ve dünyadaki yaşamı büyük oranda tehdit etmesi demektir. 

Bu noktada “İklim krizi tam olarak nedir ve neden kaynaklanıyor?” diye sormakta haklısınız. O halde iklim krizi hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlayalım. 

İklim Krizi Nedir?

İklim krizi; küresel ısınma, küresel iklim değişikliği ve bunların etkileriyle yakından ilgili olan bir terimdir. Bu terime göre yerküremizde yıllık ortalama sıcaklıklar yükseliyor, yani küresel ısınma gerçekleşiyor. Bunun sonucunda ise iklimde dengesizlikler meydana geliyor ve iklim değişikliği yaşanıyor. Nihayetinde dünya üzerinde bulunan tüm canlılar iklim kriziyle karşı karşıya kalıyor.

İklim değişikliği ile birlikte aşırı yağış sonucu yıkıcı seller görülebilir, yıllık yağış ortalaması düşük olan bölgelerde ciddi susuzluk ve kuraklık yaşanabilir. Ayrıca biyolojik çeşitlilik kaybının artması da sonuçlar arasında. Bu da tüm besin zincirini olumsuz etkiler.

İklim Krizinin Nedenleri Nelerdir?

İklim değişikliğinin tek bir nedeni bulunmaz. Ancak yeryüzündeki ısının her geçen gün daha uzun süre burada kalmasına yol açan unsurların iklim krizini tetiklediğini söyleyebiliriz. Bunun en büyük nedenlerinden biri de dünya yüzeyindeki karbondioksit, metan, ozon gibi sera gazlarının artması.

İklim değişikliği sorununu tetikleyen aktiviteleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kömür, petrol, doğal gaz gibi fosil yakıtların tüketimi
  • Ormansızlaşma
  • Büyükbaş hayvancılığın artması
  • ​​Çimento üretimi

Bu aktiviteler sonucunda atmosfere sera gazları salınır. Bu da iklim krizini tetikler. Ancak karbon ayak izini azaltmak ve küresel iklim değişikliği sorununa dur demek için hala bir şansımız var. The Intergovernmental Panel on Climate Change’e göre iklim değişikliğine karşı sürdürülebili rpolitikalarla kararlı hareket edilmesi halinde insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar %50 oranında azalması mümkün.

İklim Krizine Karşı Ne Yapabiliriz?

Bireysel olarak hayat standartlarımızı ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek küresel sıcaklık artış hızını azaltabiliriz. İklim krizi sorununun etkilerini en aza indirmek için size bazı önerilerimiz var. Bu önerileri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  1. Daha Az Petrol, Doğal Gaz ve Kömür Tüketin

Artan dünya nüfusu ve beraberinde gelen tüketim artışı, iklim krizini tetikleyen unsurlardan biri. Karbon salınımını azaltmaya, arabanızı evde bırakarak başlayabilirsiniz. Yani mümkün olduğunda gideceğiniz yerlere yürüyerek veya bisiklete gidebilirsiniz. Mesafe fazlaysa da toplu taşımayı tercih edebilirsiniz.

Ek olarak evde doğal gaz kullanımını azaltmak için evinize ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Üstelik dilerseniz “Faturalarınızı Hafifleten Doğal Gaz Tasarrufu ve Isı Yalıtımı Önerileri” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda ayrıntılı bilgiye ulaşabilir ve doğal gaz tüketimini azaltabilirsiniz. 

  1. Elektrik Tüketimini Azaltın

Tüketim denince elektrik, akla en başta gelen enerjilerden biridir. Enerji tüketimini azaltmak için en iyi çözümlerden biri ise güneş paneli sistemlerinden faydalanmaktır. Böylece yenilenebilir enerji sayesinde ısınma, aydınlatma gibi birçok enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 

Buna ek olarak elektronik cihazlarınızı kullanmadığınız sırada kapatabilirsiniz. Televizyonunuzu, bilgisayarınızı veya müzik sisteminizi kullanmadığınız zamanlarda kapatmak, yılda binlerce kilo karbondioksitten tasarruf etmeniz anlamına gelir.

Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür? Elektrik Tasarrufu için Yapılması Gerekenler” başlıklı yazımızlı okuyarak da elektrik tüketimini azaltma hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. 

  1. Plastik Yerine Alternatifleri Tercih Edin

“Plastik tüketimiyle iklim krizinin ne bağlantısı var?” diye düşünmeniz muhtemel. Ancak ham maddesi petrol olan plastiğin kullanımı, karbon salınımı anlamına gelir. Üstelik plastik yakımında açığa çıkan karbondioksit gazı da küresel ısınma etkilerini artıran sera gazlarının başında geliyor. Bu nedenle plastik kullanımını azaltarak karbon salınımını azaltabilirsiniz. 

Plastik tüketimini azaltmaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sizin için hazırladığımız “Plastik Kullanımını Azaltmak için 4 Öneri” başlıklı yazımızı okuyarak önerilerimizden faydalanabilirsiniz. 

  1. Su İsrafını Azaltın

Herhangi bir amaç için yapılacak su tüketiminde suyu ısıtmak, arıtmak ve buna benzer işlemleri gerçekleştirmek için fazla enerji harcanır. Daha fazla enerji de karbon kirliliğinin artması anlamına gelir. Bu nedenle sadece günlük hayatta uyguladığımız sıradan alışkanlıkları bile değiştirmek ve su tüketimini azaltmak bu noktada önemli. Dilerseniz su tasarrufu yapmak konusunda bilgi almak için “Hem Bütçenizi Hem Doğayı Koruyun: Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?“ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonuç: Sürdürülebilir Bir Yaşam Sürün

İklim değişikliğine dur demenin temelinde, sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları bulunuyor. Tekrar kullanılabilir malzemeler, yenilenebilir enerji, ulaşımda elektrikli otomobil veya bisiklet kullanmak bunlardan sadece bazıları. Daha fazla ne yapabileceğinizi merak ediyorsanız “Dünyayı Koruyun: Sürdürülebilir Yaşam Rehberi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta Desteği: Gücünüze Güç Katın

MAPFRE Sigorta olarak sürdürülebilir kalkınmayı destekliyoruz. Siz de gücümüze güç katmak istiyorsanız “MAPFRE Sigorta, Sürdürülebilir Kalkınma  İçin Küresel Amaçlar’ı Destekliyor!” başlıklı yazımızı okuyarak sürdürülebilir kalkınmaya nasıl destek verebileceğiniz konusunda ayrıntılı bilgiler elde edebilirsiniz. Böylece küresel iklim krizinin önleme yolunda verimli adımlar atabilir, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için elinizden geleni yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar