Kredi başvurusunda sunulan belgelerin ardından işlem onaylandığında talep edilen ücretle birlikte genellikle hayat sigortası poliçesi de sunulur. Kredi hayat sigortası olarak adlandırılan bu poliçe türünün yaptırılmasının ise çeşitli sebepleri bulunur. Şimdi, kredi başvurusunda yaptırmanız istenilen sigortanın kapsamına ve teminatlarına bakalım.
Kredi Hayat Sigortası Nedir?
Kredi hayat sigortası, aslında hayat sigortası ile neredeyse aynıdır. Sadece bankaya kredi için başvurduğunuzda poliçe teminatları biraz farklı olur.
Hayat sigortası, en temelde sigortalının hayatını kaybetmesi ya da bir hastalık sonucu kalıcı sakatlık yaşaması durumunda sigortalının ailesi ya da yakınlarına tazminat ödenmesini sağlayarak onları güvence altına alan sigorta türüdür.
Kredi başvurusunda yaptırılan sigortanın teminatlarına göre krediyi yaptıran kişinin vefat etmesi veya bir hastalık ya da kaza sonucu kalıcı sakatlık yaşaması durumunda kredi borcu, sigorta şirketi tarafından bankaya ödenir. Yani krediden kalan borçlar, kredi alan kişinin varislerine devrolmaz ve sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Kredi Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu? Ne Kadar Süre ile Yapılır?
Kredi başvurusu yaparken hayat sigortası yaptırmak zorunlu değil. Ancak bankalar kredi başvurularında bu sigortayı yaptırmanızı ister. Nedeni ise hem kredi başvurusunda bulunan kişinin yakınlarının hem de geri ödeme sırasında bankanın bir sorun yaşamamasını sağlamaktır.
En çok merak edilen sorulardan biri de kredi başvurularında yapılan hayat sigortalarının ne kadar süre ile yapıldığıdır. Sigorta süresi genelde kredi ödemesinin bitimine kadar olur. Kredi ödemeniz devam ederken sigorta süreniz biterse de merak etmeyin. Tekrar sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz. Tabii dilerseniz öncesinde sigorta poliçesini düzenlerken sigorta süresini belirleyebilirsiniz.
Kredi Başvurusunda Yapılan Hayat Sigortası Sonradan İptal Edilir mi?
Kredi alırken adınıza hazırlanmış olan sigorta poliçesini, poliçe süresi bitmeden iptal edebilirsiniz. Bunun için sigortayı iptal ettirmek istediğinizi bankaya bildirebilirsiniz. Eğer iptal gerçekleşmezse de bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.
Şunu belirtmekte fayda var: Kredi başvurularında hayat sigortası yaptırmak zorunlu olmayabilir. Ancak konut kredisi başvurusunda bulunmak istiyorsanız Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmanız şarttır.
Kredi Hayat Sigortası Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Her sigortada olduğu gibi kredi başvurusu için hayat sigortası fiyatları belirlenirken de poliçede bulunan teminatlar ve limitler dikkate alınır. Ek olarak çekilen kredi miktarı, aylık kredi faizi yüzdesi, kredi borç bakiyesi, cinsiyet, meslek ve yaş gibi kriterler de belirleyicidir.
Kredi Hayat Sigortasını Bankadan Yaptırmak Zorunlu mu?
Kredi başvurusu yapan kişilere bankalar, anlaşmalı oldukları sigorta şirketleri aracılığıyla sigorta yaparlar. Ancak sigortayı banka aracılığı ile yaptırmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz sigorta şirketinden yaptırabilirsiniz. Tabii kredi borcunu güvence altına alacak gerekli teminatların ve limitlerin poliçede bulunduğundan emin olmanız gerekir.
Hayat Sigortası ile Hem Sevdiklerinizi Hem Kendinizi Güvence Altına Alın
Bir sağlık probleminin ardından sigortalı, vefat durumunun ardından ise sigortalının ailesi için kalan kredi borçları bir sorun haline gelebilir. İşte, bu nedenle sevdiklerinizi ve kendinizi korumak adına hayat sigortası poliçesi düzenleyebilirsiniz.
Dilerseniz sigorta teminatları hakkında detaylı bilgileri “Aileniz Güvence Altında: Hayat Sigortası Teminatları Nelerdir?” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
MAPFRE Sigorta olarak mutlu ve sağlıklı günler diliyoruz!