Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir? Kredi Çekebilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İş kurmak, gayrimenkul veya taşıt satın almak ya da düşlerinizi gerçekleştirmek için finansal desteğe ihtiyacınız olabilir. Böyle durumlarda kısa zaman içinde yüksek tutarda nakit paraya olan ihtiyacınızı kredi çekerek karşılayabilirsiniz. 

Kredi başvurusu yapma aşamasındaysa kredi notunuz oldukça önemli. Çünkü kredi başvurularında bankaların en çok dikkat ettiği konu budur. Yani “Bana kredi çıkar mı?” sorusunun cevabı en çok kredi puanınıza bağlıdır. Şimdi gelin, “Kredi puanı nedir?” sorusuna detaylı bir şekilde yanıtlayalım.

Kredi Notu Nedir?

Kredi puanı veya kredi skoru olarak da bilinen kredi notu, bankalara yaptığınız ödemelerin ve borcunuzun analiz edilmesiyle ortaya çıkan nottur. Kredi notunuzun çok düşük olması, bankaların kredi verme noktasında sizi “riskli” konumda görmelerine neden olur. Bu da kredi başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir. 

Bu nedenle kredi notunuzu yükseltmeniz gerekir. Biz de bu yazıda “Kredi puanı yükseltme nasıl olur?” sorusunu sizi için yanıtladık.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Bankaya yaptığınız ödemelerin zamanında ve yeterli miktarda yatıp yatmadığı, bankalara ne kadar borcunuzun olduğu, kredi notunuzu etkileyen unsurların başında gelir. Ancak bunlardan çok daha fazla etken söz konusudur. Kredi notunu yükseltmek için dikkat etmeniz gereken yolları şöyle sıralayabiliriz:

  1. Kredi Kartı Borçlarınızı Zamanında Ödeyin

Kredi notunun belirlenmesinde ödemelerinizin düzenli ve zamanında ödenmiş olması en önemli konulardandır. Ödeme günü gelen kredi kartınızı ve kredinizin taksidini bir gün dahi geciktirmeniz veya eksik yatırmanız, kredi puanınızın düşmesinde etkili olur. 

  1. Çektiğiniz Krediyi Erkenden Kapatmayın

Bazı kredilerin süreleri uzun yılları bulabiliyor. Özellikle konut kredileri çok uzun süreli olabiliyor. Kredinizi ilk yıl düzenli ödemeye devam etmeniz önemli. Yani kredinizi 1 yıldan önce kapatmanız durumunda da puanınız düşebilir. Bu nedenle çektiğiniz krediyi kapatmak istiyorsanız 1 yıl düzenli ödeme yaptıktan sonra kapatmanız daha iyi olur.

  1. Kredi Kartlarınızı İptal Etmeyin

Bankanızla olan anlaşmanız artık sizi memnun etmiyor olabilir. Böyle durumlarda çözüm olarak diğer bankalarla anlaşma yapmayı tercih edebilirsiniz. Bu gayet normal. Ancak anlaşmayı kestiğiniz söz konusu bankanın kartlarını pek fazla kullanmasanız da iptal etmemeniz önemli. Aksi hâlde kredi notunuz düşebilir.

  1. Kefil Olmadan Önce İyi Düşünün

Arkadaşınıza, annenize, babanıza veya kardeşinize kredi kartı ödemeleri için kefil olabilirsiniz. Ancak sizin kefil olduğunuz kişi ödemelerini aksatırsa bu durum sizin kredi skorunuz için pek de iyi olmaz. Bu nedenle kefil olacağınız kişiyi iyi seçmeniz gerekir.

  1. Kredi Kartlarınızı Sık Sık Kullanın

Gündelik hayatta kredi kartı kullanma alışkanlığınız pek olmadığı için ödemelerinizi nakit parayla yapıyor olabilirsiniz. Ancak banka ürünlerinden yararlanmanız, kredi notunuzun yükselmesinde etkilidir.

  1. Borcunuzun Tamamını Ödeyin

Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını her ay düzenli olarak ödüyor olabilirsiniz. Ancak asgari tutar yerine borcunuzun tamamını ödemeniz, bankaların gözünde güvenilir bir imaj kazanmanız için önemlidir. Böylece kredi notunuz yükselişe geçer.

  1. Düşük Limitli Kredi Kartı Çıkarın

“Kısa zaman içinde kredi notunu nasıl yükseltirim?” diye soruyorsanız bunun cevabı maaş kartınızın olduğu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarmaktır. Böylece 2-3 ay düzenli bir şekilde kartı kullanıp dönem sonunda borcunuzu tam ödeyerek kısa süre içinde kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Önemli olan bir diğer nokta da kredi notunuz düşük olsa bile son 3 aylık ödemeleriniz, kredi almanız konusunda çok iyi referanslardır.

  1. Üst Üste Kredi Başvurusu Yapmayın

Bankanıza yaptığınız kredi çekme başvurusu birçok nedenle olumsuz sonuçlanabilir. Böyle bir durumda diğer bankalara giderek kredi başvurusu yapmanız pek iyi bir seçim olmaz. Çünkü olumsuz kredi başvuruları da kredi notunuzu düşürür. Bu nedenle bir sonraki başvurunuzda da olumsuz sonuç alabilirsiniz. 

Bunun yerine en az 2-3 ay beklemenizi ve bu süreçte kredi notunuzu yükseltmenizi öneririz. Ayrıca bu noktada kredi puanınızı bilmeniz, kredi başvurusu yapıp yapmama konusunda size kolaylık sağlar. Peki, kredi notu hesaplama nasıl olur?

Kredi Puanı Nasıl Öğrenilir?

Kredi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzu öğrenmeniz mümkün. Bunun için size iki yol önerebiliriz. Kredi puanı öğrenme yolları şu şekilde:

  • E-devlet üzerinden kredi notu öğrenme: E-devlet sisteminde “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” bölümüne TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Ardından “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” veya “Çek Bilgileri” kısmına tıklayın. Burada rapor talebinizi yaptıktan sonra size gelecek sonuçlar için bekleyin. Rapor sonuçları 1-2 gün içinde size SMS ve/veya e-mail yoluyla gelecek. 
  • Findeks sitesi üzerinden kredi notu öğrenme: Kredi notunuzu Findeks sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken, üye formunu doldurmak ve web sitesine üye olmak. Ardından site üzerinden risk raporu talebinde bulunabilirsiniz. Raporda, kredi notunuzun seviyesi belirtilir.

Ayrıca kredi notu hesaplamasında kredi puanına etki edenlerin yüzdesi birbirinden farklıdır. Bu yüzdeleri şu şekilde açıklayalım:

  • Krediye başvuran kişinin kredili ürün ödeme alışkanlığı: %45
  • Kişinin mevcut hesap ve borç durumu: %32
  • Başvuru yapan kişinin kredi kullanım yoğunluğu: %18
  • Yeni kredili ürün açılışları yani yakın zamanda kredi alınması durumu: %5 (Bu durum, kişinin ödeme disiplinini yeterli seviyede ölçmekte yeterli değildir.)

Buradaki kredi notu yüzdelerine göre kredi notu hesaplaması yapılır. Ardından kredi başvurusu yapan kişinin kredisinin olumlu sonuç alıp alamayacağı belirlenir.

Kredi Notu Seviyeleri Nelerdir?

Kredi notu seviyelerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Kredi SkoruKredi Seviyesi
0-699En riskli
699-1099Orta riskli
1099-1499Az riskli
1499-1699İyi
1699-1900Çok iyi

Tabii kredi çekmek için gerekli şartların en önemlisi kredi puanı olsa da önemli olan tek unsur bu değildir. Dikkat etmeniz ve yerine getirmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. 

Kredi Nasıl Alınır? Kredi Çekme Şartları Nelerdir?

Kredi çekmek için gereken şartlardan biri, gelir düzeyinizin başvuracağınız kredi tutarı için yeterli olmasıdır. Bankadan bankaya göre değişse de genellikle kredi taksidinin 2 katı kadar gelire sahip olmanız beklenir. Tabii halihâzırda bir kredi ödemeniz varsa bu durum aylık gelirinizin daha yüksek tutarda olması gerektiği anlamına gelir. Bunun dışında şu şartlardan bahsetmek mümnkün:

  • 18 yaşını doldurmuş olmanız
  • Yeterli bir süre sigortanızın yatırılmış olması
  • Kefilinizin bulunması (banka isterse)

Konut, taşıt veya ihtiyaç kredisinin şartları değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle başvurmayı düşündüğünüz kredi türüne göre bankalar farklı ek koşulları yerine getirmenizi isteyebilir.

İpucu