Yazın tadı nasıl deniz, kum ve güneşle çıkıyorsa kışın tadı da karla çıkar! Kış mevsimini daha keyifli bir şekilde yaşamak için ise en eğlenceli seçenek hiç kuşkusuz ki kayak yapmak! Siz de bizim gibi düşünüyorsanız ama bu zamana kadar kayak yapmadıysanız doğru yerdesiniz. Çünkü şimdi; ilk kez kayak yapacaklara tavsiyeleri, yeni başlayanlar için kayak yaparken bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları sıralamaya başlıyoruz.
1. Kayak Yapmak Zor mu?
Evet, dağdan vadiye doğru kayma fikri kulağa eğlenceli gelse de biraz tedirgin edici. Fakat hiç endişelenmeyin. Yeni başlayanların hemen dik bir alandan düz zemine doğru uzun uzun kaymaları söz konusu değil. Öncelikle düz bir zeminde ekipmanları tanıyacak, temel hareketleri öğrenecek ve yapılması-yapılmaması gerekenler hakkında bilgi alacaksınız. Ardından küçük alıştırmalarla devam edeceksiniz. Yani düşünülenin aksine kayak yapmak zor değil, ama bir uzmandan kayak eğitimi almanız bu süreçte oldukça önemli. Eğitmeniniz hem bu sporu daha kolay bir şekilde öğrenebilmeniz için gerekli ipuçlarını size verecek hem de güvenliğiniz için önemli noktaları öğrenmenizi sağlayacak.
2. Kayak Yapmak Nasıl Öğrenilir?
Bembeyaz karlarda hakkıyla kayabilmek için elbette bahsettiğimiz gibi eğitim almalısınız. Bu noktada eğitiminizi bir profesyonelden ya da profesyonel kuruluştan almanız gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isteriz. İyi bir kayak eğitimi, güvenliğiniz için oldukça önemli.
Kayak yapmayı kayak merkezlerinde alacağınız eğitim sayesinde öğrenebilirsiniz. Kayak eğitimi ücretleri ise kayak okullarına ve eğitimi nasıl almak istediğinize göre farklılık gösteriyor. Örneğin bireysel eğitim almak istiyorsanız bu eğitimin ücreti, grup eğitimine göre daha fazla olacaktır. Saatlik kayak grup eğitimi ücretleri ise kayak okullarına göre farklılık gösterse de genel olarak 100-200 TL arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
3. Kayak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Kayakla yeni tanışacakların merak ettiği konulardan biri de hangi kayak ekipmanlarına ihtiyaç duyacakları. Kar montu, kar pantolonu, kar gözlüğü, kayak ayakkabısı, bere, eldiven ve elbette ki kayak, eğitime başladığınızda ihtiyacınız olan malzemeler. Fakat bu noktada size minik bir öneride bulunmak isteriz: Bizce bu kayak ekipmanlarının hepsini kayak öğreneceğiniz ilk aşamada almayın. Çünkü ihtiyacınız olan pek çok ürünü, gittiğiniz ve eğitim alacağınız kayak otelinden kiralayabilirsiniz. Kar montu ve kar pantolonu da kiralanabilir ürünler arasında, fakat bu kıyafetleri kiralamak ya da kayak tatiline gitmeden önce satın almak tamamen size kalmış. Tatile giderken kesinlikle unutmamanız gereken ürünler ise bere, eldiven, kalın çoraplar, kar gözlüğü ve nemlendirici krem!
4. Başlamak İsteyenlerin Dikkatine: Kayak Nasıl Yapılır?
“Kayak yapmak nasıl öğrenilir?” sorusunun cevabı, size eğitimde uzun uzun anlatılacak. Fakat eğitime başlamadan önce küçük bir bilgilendirme fena olmaz diye düşündük. İşte, işinize yarayacak birkaç ipucu:
- Kayak ayakkabısını kayağa takmadan önce ayakkabınızı kilit bölümlerine sürterek temizlemeli ve tabanı kardan olabildiğince arındırmalısınız. Bu arada kayağın uzun bölümü ayağınızın önüne, kısa bölümü ise ayağınızın arkasına bakmalı.
- Ayakkabıyı kayağa bağlarken öncelikle ön bağlamayı (parmak ucunuza daha yakın olan kısım) takabilirsiniz. Ardından topuk kısmından bastırıp kayağı kilitleyebilirsiniz.
- Kayağın yapısından dolayı gövdeniz arkaya doğru çekilebilir. Bu durumu engellemek için ise bacaklarınız normal açıklıktayken dizlerinizi bükmelisiniz.
- Dengede durmak için yapmanız gereken bir diğer şey ise ayaklarınıza eşit ağırlık vermek. Aksi takdirde sağa ya da sola yüklenme olabilir.
- Kayak arkaya doğru da kayabilir ve bu yüksek bir bölgeye yürümeye çalışırken size sorun oluşturabilir. Bu nedenle ayaklarınızı yere saplayarak yan yan yürümelisiniz.
- Kaymaya başlarken yapmanız gereken ise -dizlerinizi kırmaya ve ayaklarınıza eşit ağırlık vermeye ek olarak- kollarınızı arkada tutmak. Bunun nedeni ise kollar arkadayken daha kolay denge sağlayabilmeniz. Ayrıca bu aşamada lütfen kendinizi sıkmamaya özen gösterin. İlk derslerinizde çok yüksek yerlerken kaymayacağınız için kısa bir süre sonra duracaksınız, merak etmeyin.
5. Kayak Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
Her sporda olduğu gibi kayak yapmayı düşünenler için de birkaç tavsiye vermekte fayda var
- Kalp-damar rahatsızlığınız varsa ya da solunum yolları ile ilgili kronik bir durum söz konusuysa doktorunuza danışmadan kayak yapmamalısınız.
- Spora başlamadan önce ısınma hareketleri yapmayı ihmal etmeyin.
- Nemlendiricinizi sürmeyi unutmayın!
- Evet, biliyoruz; kayak yapmak çok keyifli bir aktivite. Ancak yorgun hissettiğinizde kendinize biraz zaman tanıyın ve dinlenin. Bu sayede kaza ihtimalini düşürebilirsiniz.
- Kendinize güvenin, sabırlı olun! Yüzmeyi veya bisiklet sürmeyi de hemen öğrenmediniz, değil mi? Kayak öğrenme aşamasında kendinize zaman tanıyın. Düşmekten korkmayın!
- Kayak parkurları zorluk seviyelerine göre ayrılır. Yeterli deneyiminiz olmadığı halde zorlu parkurlarda kaymak hem sizin güvenliğinizi hem de diğer kayakçıları tehlikeye atabilir. Bu nedenle kesinlikle seviyenize uygun parkur seçtiğinize emin olmalısınız.
- Umarız tatiliniz umduğunuzdan çok daha güzel geçer ve hiçbir olumsuzlukla karşılaşmazsınız, fakat her ihtimale karşı tedbirli davranmakta fayda var! Yaşayabileceğiniz acil sağlık sorunları karşısında tatilinizde size güvence sunması için seyahat sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Seyahat sağlık sigortası genellikle yurt dışı seyahatleri ile bağdaştırılan bir şey olsa da aslında yurt içi tatillerde de seyahat sigortası yaptırabilirsiniz. Yurt İçi Seyahat Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için MAPFRE Sigorta web sitesini ziyaret edebilir ya da size en yakın acentemizle iletişime geçebilirsiniz.
“Kış mevsiminde şöyle güzel bir tatil yapmak istiyorum, ama kayak tatili pek bana göre değil.” diyorsanız sizin için daha dinlendirici bir önerimiz var: Termal oteller! Bu konuda size yardımcı olmak isteriz. Termal tatil hakkında bilmeniz gereken önemli detaylar, yazımızda sizi bekliyor!
Şimdiden unutulmaz, eğlenceli anılar biriktirebileceğiniz bir tatil dileriz!