En yakın dostunuz ve evinizin neşesi olan kedinizle uzun yıllar beraber anılar biriktirmek için tabii ki kedinizin sağlığı oldukça önemli. “Peki, kediler için sağlıklı yaşamın en önemli adımı nedir?” diye düşünüyorsanız cevap aslında oldukça basit. Tabii ki aşılar.
Kediler de tıpkı insanlar gibi çevrelerindeki tehlikeli hastalıklara karşı savunmasız olabilirler. Onları korumanın en etkili yolu ise düzenli olarak aşılarını yaptırmaktan geçiyor. Unutmayın ki bu işlem, kedinizi tehlikeli hastalıklardan koruyarak ona uzun ve sağlıklı bir yaşam armağan etmenin anahtarı.
Ancak aklınızda “Peki, hangi aşıları yaptırmam gerekli?”, “Kedi aşıları ne işe yarar?” ve “Evdeki kedime de aşı yaptırmam gerekli mi?” gibi sorular varsa şimdi, tüm bu sorulara cevap bulma ve kedi aşılarının önemini keşfetme zamanı.
Kediler Neden Aşı Olmalıdır?
Kedilerin bağışıklık sistemi de tıpkı insanlarda olduğu gibi onları hastalıklara karşı savunur. Ancak bazı hastalıklar, kedilerin bağışıklık sistemini aşarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşılar da kedilerin bu tehlikeli hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlayarak onları olası hastalıklara karşı korur.
Özellikle yavru kediler, bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle kedi aşı takvimi, kedinin bebekliğinden itibaren başlayarak yetişkinlik sürecinde de devam eder. Düzenli olarak yapılan aşılar sayesinde kedinin genel sağlık durumu korunarak yaşamı boyunca hastalıklara karşı önlem alınır.
Ancak unutmayın ki aşılar sadece evcil kediler için değil, dışarıda serbest dolaşan veya diğer kedilerle temas halinde olan kediler için de büyük önem taşır. Çünkü yapılan bu aşılar, kedilerin sağlığını korumaya yardımcı olduğu gibi aynı zamanda yayılabilecek salgın hastalıkların önlenmesine de katkı sağlar.
Kedi Aşıları Nelerdir?
Kedileri ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyacak üç temel aşı bulunur. Her bir aşı, farklı bir hastalığa karşı kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirir. “Peki, bu aşılar nelerdir?” diyorsanız kediler için yapılması gereken aşıları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Karma aşı: Felin CaliciVirus, herpesVirus ve feline panleukopenia virüs etkenlerini içinde barındıran karma aşı, bu virüslerin ortaya çıkarabileceği gençlik hastalığı, kedi nezlesi, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Kuduz aşısı: Hem kediyi hem de kedilerin ısırdığı veya tırmaladığı kişiyi kuduz virüsüne karşı korumak için yapılır. Yasal olarak yapılması zorunlu olan bir aşıdır.
- Lösemi aşısı: Bu aşı, kedi lösemi virüsü olarak bilinen ve bağışıklık sistemini baskılayarak kedileri birçok farklı hastalığa karşı savunmasız bırakabilen FeLV virüsüne karşı koruma sağlar.
Bu aşılara ek olarak hap, damla veya aşı formatında yapılabilen iç-dış parazit uygulaması da kedileri; deriye, tüylere ve iç organlara yerleşebilen parazitlere karşı korur.
Kedi Aşıları Ne Zaman Yapılır?
Kedi aşılarının ne zaman ve hangi sıklıkta yapılacağı, kedinin yavru veya yetişkin olmasına göre değişir. Bu nedenle “Kedi aşıları ne zaman yapılır?” sorusunu yavru ve yetişkin kedilere göre ayrı ayrı cevaplamakta fayda var.
- Yavru Kedi Aşı Takvimi
Yavru kedilerde aşılar genellikle 6-8 haftalık olduklarında başlar. Tabii ki yavru kedinin genel sağlık durumuna göre bir veteriner eşliğinde uygun aşı takvimi çıkarılması gerekir. Bu nedenle kedinizin aşı takvimini oluştururken ilk olarak veterinerinize danışmanız oldukça önemli.
Genel olarak bir yavru kedinin aşı takvimi şu şekilde olabilir:
- 6-8 Hafta: İç ve dış parazit uygulaması
- 8-10 Hafta: İlk karma aşı
- 9-11 Hafta: Lösemi aşısı
- 10-12 Hafta: İkinci karma aşı
- 11-13 Hafta: İkinci lösemi aşısı
- 12- 14 Hafta: Kuduz aşısı
Aşı takvimden de anlaşıldığı gibi yavru kediler bir buçuk aylık olduktan sonra yoğun bir aşı programına dahil olur. Bunun nedeni ise kedilerin yaklaşık 1.5-2 aylıkken anne sütünden kesilmeleri ve bu kesilme ile beraber vücutlarında anne sütünden gelen antikorlar azalmaya başladığı için hastalıklara karşı daha hassas hale gelmeleridir. Bu nedenle yavru kediler, yaklaşık 3 aylık olana kadar neredeyse iki haftada bir aşı olur. Böylece kedilerin bağışıklık sisteminin tam koruma sağlayabilecek kadar güçlenmesine yardımcı olunur.
- Yetişkin Kedi Aşı Takvimi
Kediler 1 yaşını geçtikten sonra artık yetişkin olarak kabul edilir. Yetişkin kedilerde ise yavru kedilerdeki gibi yoğun bir aşı programı bulunmaz. Çünkü yavruyken uygulanan aşılar ile bağışıklık sistemini güçlendirecek temel oluşturulduğu için yetişkinlikte sadece bu temeli korumak gerekir. Bu nedenle yetişkin kedilerde temel aşılar genellikle yılda bir kez tekrarlanır.
Ancak karma aşı, kuduz aşısı ve lösemi aşısı yılda bir kez yapılsa da iç-dış parazit uygulamasının daha sık yapılması gerekir. Eğer kediniz dışarı çıkıyorsa ayda bir, sadece evde zaman geçiriyorsa iki veya üç ayda bir iç-dış parazit uygulaması yapılabilir. Ancak tabii ki hem aşı hem de parazit uygulamasının sıklığı hakkında detaylı bilgi almak ve kedinizin genel sağlık durumuna uygun bir aşılama programı çıkarmak için veterinerinize danışmanızda fayda var.
Kedi Aşılarının Yan Etkisi Var mı?
Kedilerde aşılama güvenli bir işlemdir. Ancak nadiren de olsa aşıdan sonra bazı yan etkiler görülebilir.
Aşı sonrasında kedinizde hafif bir halsizlik, iştahsızlık ya da aşı yapılan bölgede hassasiyet gibi geçici durumlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genellikle kısa sürede kaybolur. Ayrıca bu geçici belirtiler dışında çok nadir olarak aşıdan sonra kedilerde alerjik reaksiyonlar görülmesi de mümkündür. Bu nedenle kedinizin aşıdan sonra gözle görülür bir şekilde rahatsız olduğunu fark ederseniz veterinerinize başvurmanızda fayda var.
Aşısız Kedilerde Ne Gibi Riskler Bulunur?
Kedilere aşı yapılmadığı takdirde hastalıklara karşı bağışıklıkları gelişmez ve bu da sağlıklarında ciddi sorunlar ortaya çıkarabilecek hastalıklara karşı savunmasız kalmalarına sebep olur. Özellikle yavru kedilerde bu durum hayati tehlikeye neden olabilir.
Örneğin halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinen Feline Panleukopenia gibi hastalıklar, genç kedilerde hızla yayılıp ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca kuduz gibi bazı hastalıklar sadece kediler için değil, insanlar için de tehlikelidir. Bu nedenle bir kediye aşıların yapılmamasının hem onun sağlığını hem de çevresindeki diğer canlıları riske atacak bir durum olduğunu unutmamak gerekli.
Aşısı olmayan bir kedinin tırmalaması halinde yapmanız gerekenleri öğrenmek için “Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılacak İlk Yardım Önerileri” yazımızı okuyabilirsiniz.
MAPFRE Sigorta