Kentsel Dönüşüm Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kentsel dönüşüm son yıllarda hepimizin sıklıkla duyduğu bir kavram haline geldi. Peki, kentsel dönüşüm hakkında gerçekten ne kadar bilgi sahibiyiz? Kentsel dönüşümü bu kadar önemli kılan ne, kentsel dönüşüm şartları ve aşamaları nelerdir? İşte, kentsel dönüşüm hakkında bilmeniz gereken detaylar:

Kentsel Dönüşüm Nedir? Kentsel Dönüşüm Neden Gerekli?

Bildiğiniz gibi ülkemiz deprem kuşağında yer alıyor. Hem can hem de mal güvenliğini sağlamak için ise depreme karşı bazı önlemler almak gerekiyor. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapılması gerekenler bu doğrultuda çok önemli olsa da güvenliği sağlayabilmek adına en önemli noktalardan biri kesinlikle ikamet ettiğiniz bina!

Yaşı büyük, iskana uygun inşa edilmediği ya da önceki doğal afetlerde hasar gördüğü için riskli durumda olan, riskli alanlarda bulunan yapılar depreme karşı daha dayanıksız olabilir. İşte, Mayıs 2012’de kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun da tam bu nokta üzerinde duruyor. Bu kanunla birlikte ülkemizde başlayan kentsel dönüşüm süreci hâlâ devam ediyor ve kanun, dayanıksız binalar yerine depreme karşı daha dayanıklı binaların inşa edilmesi konusunda görev üstleniyor.

Kısacası kentsel dönüşümün amacı, riskli yapıların yıkılıp yerlerine yeni ve deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde inşa edilen yapıların yardımıyla depremin neden olabileceği hasarları en aza indirmek.

Kentsel Dönüşüm Süreci Nasıl İşliyor?

Eğer riskli bir binada oturduğunuzu düşünüyorsanız kentsel dönüşüm için başvuruda bulunabilirsiniz. Size bu konuda yardımcı olmak adına kentsel dönüşüm aşamalarını sıralayacağız. Fakat bunun yanı sıra dilerseniz “Binanın Depreme Dayanıklı Olduğu Nasıl Anlaşılır?” yazımızı okuyarak binanızın risk durumu hakkında bir nebze de olsa fikir sahibi olabileceğinizi belirtmeden geçmeyelim.

Şimdi, kentsel dönüşüm aşamalarını sıralamaya başlayalım:

  1. İlk adım olarak mevcut binanızın proje temini için belediyeye başvurmalısınız.
  2. Projeye ulaştıktan sonra, yetki verilen lisanslı kuruluşlardan birine Deprem Risk Raporu’nu oluşturması için başvuru yapmalısınız.
  3. Riskli Yapı Tespit Raporu oluşturulduktan ve bina riskli bulunduktan sonra raporla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne başvurmalısınız.
  4. Bu aşamadan sonra Bakanlık, Deprem Risk Raporu onay yazısını size tebliğ eder.
  5. Binadaki hak sahiplerinin en az 3’te 2’si, Bina Ortak Karar Protokolünü imzalamalıdır. Ardından bu protokolü İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne sunmalısınız. Bu protokolde, hangi müteahhitle ne şartlarda anlaşıldığına, paylaşım durumuna ve proje sürecinin detaylarına yer vermelisiniz. Protokolü sunmak için bir önceki aşamadan sonra 60 gün süre vardır. 60 gün içerisinde protokol sunulmadığı takdirde 30 gün ek süre verilebilir.
  6. Sunduğunuz belge sonrasında Gayrimenkul Değerleme Raporu ve hak sahiplerine verilecek kira yardımı evrakı hazırlanır.
  7. Bakanlık; riskli yapıların yıkılması, inşa edilmesi ve yapı maliklerine yapılacak kira yardımı için kredi temin eder.
  8. Yetkililer tarafından yıkım ve inşa süreci için projeler hazırlanır ve ruhsatlar alınır.
  9. Yıkım ve inşa işlemleri için yüklenici ile sözleşme yapılır.
  10. Tüm bu adımların ardından binanın inşası gerçekleştirilir ve sonrasında iskanı alınır.
  11. Son olarak inşa edilen yapı, daha önce anlaşıldığı doğrultuda daire hak sahiplerine verilir.

DASK ile Evinizi Depreme Karşı Güvence Altına Almayı İhmal Etmeyin

Kentsel dönüşümden yararlanıp yepyeni bir binaya sahip olsanız bile deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşadığımızı unutmamak gerekiyor. Zaten tam da bu sebeple DASK, her yıl yenilenmesi zorunlu olan sigorta ürünlerinden biri!

Deprem nedeniyle evinizde oluşacak hasarları Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinde belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde güvence altına alan DASK hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Eviniz Güvende: Neden Deprem Sigortası Yaptırmalısınız?” yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca evinize özel DASK fiyatını merak ediyorsanız “DASK Teklif” sayfamızı ziyaret edebilir ve birkaç basit adımda Zorunlu Deprem Sigortası fiyat teklifi alabilirsiniz!

İpucu