Her mevsiminin seveni olduğu kadar sevmeyeni de var. İster kışı, ister yazı sevin; hepimizin bildiği bir şey var: Kış mevsimi, sokaklarda yaşamak zorunda olan küçük dostlarımız için çok kolay geçmiyor. Eğer siz de “Soğuk havalarda sokak hayvanlarına nasıl yardım edebiliriz?” diyenlerdenseniz doğru yerdesiniz!
Soğuktan korunmak sadece insanlar için değil, tüm canlılar için önemli! Soğuk hava şartlarının etkisini azaltacak uygulamalar yapmanın yanı sıra kış aylarında yapmamız gerekenler ile sokak hayvanlarının hayatlarını kurtarabiliriz. Evet, durum bu kadar ciddi. Çünkü uzmanlara göre; kış aylarında kediler için 6 saat, köpekler için ise 17 saat ve daha fazla açlık hayati risk taşıyor. Oysa onlara yardım etmek sanılandan çok daha kolay! İşte, kış mevsiminde sokak hayvanları için yapılabilecekler:
Bir Kap Yemek ve Bir Kap Su Hayat Kurtarır
Kapınızın önüne bir kap yemek ve bir kap su koymak her mevsim önemli, ama kış şartlarında sokak hayvanlarının yemek bulma imkânı daha düşük olduğu için bu konu daha da önem kazanıyor. Yiyecek ihtiyaçlarını karşılayıp hayatlarını kurtarmak için onlara yemek ve su vermeyi ihmal etmemek gerekiyor. Bu noktada aklınızda “Sokak hayvanlarına ne verilir?” ya da “Kışın hayvanlara yemek verirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi soruların oluştuğunu biliyoruz. O halde size yardımcı olacak detayları sıralayalım:
- Evde yaptığınız ve yemeyeceğiniz yemekleri çöpe atmak yerine plastik kaplara koyarak sokak hayvanlarına verebilirsiniz. Buradaki en önemli nokta ise yemek artıklarının bozulmamış olması. Ne de olsa hayvan dostlarımıza yardım etmeye çalışırken onlara zarar vermek istemeyiz.
- Et suyu ya da tavuk suyunun içerisine bayat ekmek doğrayabilir ve sokak hayvanların doymalarını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz sakatatları da tercih edebilirsiniz.
- Salam, sosis gibi besinler özellikle kısırlaştırılmış hayvanlar için zararlı olabilir. Bunların yerine marketlerden kolaylıkla bulabileceğiniz kuru mamalara yönelebilirsiniz.
- Kuşları da unutmamak lazım! Yarısını kestiğiniz pet şişelerin içine buğday ya da ıslatılmış ekmek koyabilirsiniz.
- Düşük hava sıcaklıkları, kapının önüne koyduğunuz suyun donmasına neden olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla suyun donup donmadığını kontrol etmenizi öneririz. Donma süresini uzatmak için suyu oda sıcaklığından biraz daha sıcak bir şekilde koyabilirsiniz.
- Çantanızda kuru mama bulundurmanın mükemmel bir çözüm olduğunu not düşelim. Bu sayede yardıma ihtiyaç duyan daha fazla hayvanı kurtarabilirsiniz.
- Dilerseniz hayvan barınaklarına da mama yardımı yapabilirsiniz.
Onları Küçük Evleri ile Buluşturun
Havalar soğuk ve sığınacakları bir yere her zamankinden daha çok ihtiyaçları var! Peki, birçok noktadan alabileceğiniz küçük köpek ve kedi evleri ile onların hayatlarına sıcak bir dokunuş yapmaya ne dersiniz? Eğer dilerseniz kedi-köpek evlerini karton kutulardan da yapabilirsiniz. Şimdi, kısaca kendin yap kedi ve köpek evi nasıl yapılır anlatalım.
Karton Kutudan Sokak Hayvanlarına Ev Nasıl Yapılır?
- Bakkalınızdan ya da marketlerden ücretsiz alabileceğiniz karton kutunun alt ve üst kısmını koli bandı ile yapıştırın. Böylece kapalı bir kutu oluşturmuş olacaksınız.
- Ardından kutunun ön kısmında, kedi ve köpeklerin girebilecekleri büyüklükte bir alan işaretleyin ve bu alanı maket bıçağıyla kesin.
- Isı yalıtımı yapmak için kutunun üzerini strafor ile kapladıktan sonra büyük bir poşeti kutunun üzerinden geçirin ve yapıştırın. İşte, bu kadar!
İmkânınız Varsa Onlara Dönemlik Barınak Olun
Elbette sokaklarda yaşayan hayvanları zorlu kış şartlarından korumanın en sağlıklı yolu, onların bu dönemde kapalı alanlarda yaşamalarını sağlamak. Eğer evinizi küçük dostlara açma gibi bir imkânınız varsa aşılarını yaptırdıktan sonra kısa bir dönem için onlarla evinizi paylaşabilirsiniz. Yani mümkünse onları misafir edin! Belki de birbirinize çok alışır ve evinizi dönemlik açtığınız dostu sahiplenirsiniz. Kim bilir!
Aracınızı Çalıştırmadan Önce Kaputa Vurmayı Unutmayın
Kedilerin, ısınma ihtiyacını karşılamak için en sık tercih ettiği yerlerden biri arabaların kaputların altı. Motorun sıcaklığından yararlanmak için kaputun altına ya da tekerleklerin üstüne sığınan küçük dostların zarar görmesini engellemek için yapmanız gereken ise oldukça basit: Aracınızı çalıştırmadan önce kaputa vurun! Kaputa vurduğunuzda küçük dostumuz uyarınızı anlayacak ve güvenliği için bulunduğu yeri terk edecektir.
Hasta Hayvanların Tedavisi İçin Belediye ile İletişime Geçin
Soğuk havalar ve zorlu kış şartları, sokak hayvanlarının bağışıklık sistemlerinin güçsüz kalmasına ve daha çok hastalanmalarına neden olabilir. Can dostlarımızı korumak için ise onları veterinere götürüp tedavi ettirmek şart. Eğer böyle bir imkânınız yoksa ilçe belediyelerinin sokak hayvanları için oluşturdukları özel klinikleri ya da belediyelerinin oluşturdukları hayvan bakım merkezlerini arayıp yardım isteyebilirsiniz.
Küçük dostlarımıza yardım etmek ve onları korumak aslında çok kolay, değil mi?