Gün içerisinde birçok farklı duygu durumuna maruz kalıyoruz. Bu duyguların bazıları kendimizi iyi hissetmemizi sağlasa da bazıları hareket alanınızı kısıtlayıp pek çok güzel deneyimi ertelememize neden olabiliyor. Korkular da çoğu zaman hayatınızı olumsuz etkileyen, hareket alanınızı kısıtlayan duygulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Korkularla yaşamak istemediğinizin ve bu durumdan kurtulmak için yollar aradığınızın farkındayız. O zaman size korkularınızı yenmenize yardımcı olabilecek önerilerimizi sıralamaya başlayalım.
Korku, temel olarak bir tehlike ya da tehlike düşüncesi karşısında duyulan kaygı, üzüntü olarak tanımlanıyor. Fakat daha derinlemesine incelersek korku aslında beyinde yaratılan ve kötü sonuçlar doğuracağı düşünüldüğü için hareket alanınızı kısıtlayan, bazen de güzel deneyimler yaşamanızın önünde engel oluşturabilen bir olgu. Hissedilen korkuya göre fiziksel ve psikolojik olabilen bu hareket kısıtlaması ise farkında olunsa da olunmasa da özgürlüğü kısıtlayan bir şey. Peki, özgür olmak mı, yoksa korkularınızın yarattığı sınırlar içinde mi yaşamak istersiniz? Özgür olmak istediğinizi biliyoruz. Kim korkularına esir olmak ister ki?
Korkunun Belirtileri Nelerdir?
Korktuğunuz şeyleri “korku” olarak adlandırabilmek oldukça önemli. Bunun için de korkunun belirtilerini bilmekte fayda var. Korktuğunuz şey ile karşılaştığınızda ya da yaşadığınızda bu belirtileri kendinizde gözlemleyebilirsiniz:
- Kalp atışının hızlanması,
- Nefes almada zorluk çekme,
- Endişe ve panik hali,
- Terleme,
- Bayılacak gibi hissetme,
- Güçsüz hissetme,
- Ortamdan kaçmayı isteme.
Peki, korkuları yenmek için neler yapabilirsiniz? 5 öneri ile açıklayalım.
1. Korkunun Nedenini Düşünün
“Korkular nasıl yenilir?” sorusunun cevaplarına geçmeden önce korkuların nasıl oluştuğunu kabaca incelemekte fayda var. Çünkü bu nokta, korkularınızı yenmeniz konusunda oldukça önemli. Korkunuzun kaynağını keşfettiğiniz durumda, korkunuzla daha iyi bir şekilde savaşabilir ve onu yenmek için önemli bir adım atabilirsiniz.
Korkular, genellikle korktulan şeyin başınıza gelmesiyle kötü bir sonla karşılılaşılacakmış gibi düşünülmesinden kaynaklanıyor. Bu sonu yaratmanıza ise okuduklarınız, başkalarından dinlediğiniz deneyimler ve belki de geçmişte yaşadığınız bir travmatik olay neden olabiliyor. Hatta ailenizin anlattığı bir olay bile korkunuzun kaynağı olabilir. Bu nedenle eğer bir çocuğunuz varsa onunla hangi konuları nasıl paylaştığınıza dikkat etmelisiniz.
Korkularınızı yenmeye karar verdiyseniz unutmamanız gereken bir şey var: Korkunuzla karşılaştığınızda düşündüğünüz senaryoyu yaşayacaksınız diye bir durum yok. Hayatta pek çok olasılık var ve en kötüsünü düşünüp hayatı kendinize neden zindan edesiniz ki? Korkunuzu kabul edin, sorgulayın ve sonrasında korkularla yüzleşmek ve yenmek için atmanız gereken adımları atın.
2. Korkulara Sahip Olmanın Normal Olduğunu Kabul Edin
Korkularınız olduğunu biliyorsunuz ve korkularınızın kaynağını düşündünüz. Bu aşamadan sonra korku duygusunun sevmek ya da sevmemek gibi normal bir duygu olduğunu kabul etmelisiniz. Herhangi bir korkuya sahip olmanın normal olmadığını düşünmek yavaş yavaş korkunun hayatınızı ele geçirmesine neden olabilir. Bu nedenle bu aşamada öncelikle kendi korkunuz ne olursa olsun onu kabul etmeli ve “iyi” ya da “kötü” olarak adlandırmamalısınız. Korku sadece korkudur. Ayrıca dünyadaki hemen herkesin korktuğu bir şey olduğunu düşünmek de korku duygusunu zihninizde daha basite indirgemenize yardımcı olabilir. Korku duygusunu ve korkuları basitleştirmek ise korkuları yenmenin yollarından biridir.
3. Korkularınızın Hayatınızda Nasıl Bir Etkisi Olduğunu Düşünün
Hayaliniz Doğu Asya ülkelerini keşfetmek, ama uçağa binmekten korkuyorsunuz. Bu korku da pek çok güzel deneyimi yaşamanızın ve hayalinizi gerçekleştirmenizin önünde engel oluşturuyor. Yüksekten korkuyorsunuz ve bu durum, şehir manzaralarını büyüleyici bir şekilde görmenizi ya da yamaç paraşütü yapmanızı engelliyor. Bu örneklerde de bahsettiğimiz gibi her korkunun, hayatınıza sınırlar çizmenize neden olduğu doğru. Peki ya bu korkuyu aşmayı başarabilseydiniz?
Bu aşamada yapmanız gereken, korkunun hayatınızı tam olarak nasıl etkilediğini düşünmek. Korkularınızı yendiğinizde hayatınızın daha keyifli bir hale geleceğinden emin olabilirsiniz. İşte bu etki, korkularınızı yenmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
4. Korkularınızla Yüzleştiğinizi ve Onları Yendiğinizi Hayal Edin
Pek çok kişisel gelişim kitabı “Hayal edebiliyorsan gerçek kılabilirsin.” der. Bu çoğu zaman doğrudur! Çünkü aslında konu ne olursa olsun, o konu hakkında başarıya giden yol zihninizden geçiyor. Bu nedenle öncelikle kendinizi korkunuzu yenebileceğinize inandırmalısınız. Evet, bunu yapmak o kadar da kolay değil; ama kendinize zaman vermeli, sabırlı olmalısınız.
Korkularınızın nedenlerinden biri olan kötü senaryoları zihninizden uzaklaştırın ve gözlerinizi kapatıp korkularınızla yüzleştiğinizi hayal edin. Fakat burada bir kez hayal etmekten bahsetmiyoruz. Sık sık bunu yapmalı ve böylece korkunuzla nasıl baş etmeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Örneğin köpeklerden korkuyorsanız sahil kenarında bir parkta oldukça mutlu bir şekilde kendinizi hayal edin. Etrafınızda çimenlerde mutlu bir şekilde koşuşturan, birbirleriyle oynayan tatlı mı tatlı köpekler var ve size hiç zarar vermiyorlar. Hatta ileriki dönemlerde o köpekleri sevdiğinizi bile hayal edebilirsiniz. İşte, bu hayaller kendisine korku hissettiğiniz olgu her neyse onu değiştirebilir. Önemli olan, korkunuza karşı tutumunuzu değiştirebilmeniz!
5. Korkularınızla Kademeli Bir Şekilde Yüzleşin
Tüm önerilerimizi uyguladınız. O halde bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz: Korkunuzla gerçekten karşı karşıya gelmek! Eğer korkularınızla karşı karşıya geldiğiniz o anda kendinizi kötü hissedeceğinizi düşünüyorsanız hayal etme aşaması üzerinde biraz daha çalışmanız gerektiğini belirtelim. Korkularla yüzleşme fikri sizi çok gergin hissettirmemeli.
Tabii ki korkunuzla ilk kez yüzleşeceğiniz o anda, korkularınızdan tamamen sıyrılmayı beklememelisiniz. Bu kademeli bir şekilde olacak bir durum. Örneğin yükseklik korkunuz varsa ilk olarak yüksek bir dairede oturan arkadaşınızın evini ziyaret edebilirsiniz. Belki sonrasında bir lunaparka gider ve dönme dolaba binersiniz. Bir zaman sonra ise nasıl bir deneyim olduğunu merak ettiğiniz yamaç paraşütünü bile deneyebilirsiniz!
Eğer korkularınıza tek başınıza karşı koyamayacağınızı düşünüyorsanız bu konuda uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Örneğin uçak korkunuz varsa uçak simülasyonu ve çeşitli terapiler sayesinde bu korkunuzu yenmenizi sağlayan etkinliklere katılabilirsiniz.
Korkularınızı yenmek için çalışın, onlarla yüzleşin. Korkularınızı yendikten sonra kazanacağınız yepyeni deneyimler ile hayatınızı daha güzel kıldığınızı göreceksiniz!