MAPFRE Sigorta, Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Amaçlar’ı Destekliyor!

yazar Betiay Tepe
Sürdürülebilir Kalkınma

Gezegenimizi korumak, hem kendimiz hem de gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, insan haklarının her birey için uygulanmasını sağlamak, hatta diğer canlıların da yaşam alanlarını ve haklarını korumak… Eminiz ki sizin de dünyada değiştirmek, geliştirmek istediğiniz çok şey var. Fakat pek çok insan gibi siz de nasıl bir yolda ilerlemeniz gerektiği konusunda emin olamıyor ya da daha fazla destek olmak için çözümler arıyor olabilirsiniz. Belki de “Sadece benim yaptıklarım dünyayı değiştirebilir mi?” diye düşünüyorsunuz.

Evet! Sizin yaptıklarınız da gezegenimizde, canlı yaşamında önemli değişimlerin gerçekleşmesini sağlayabilir. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler ve dünya liderleri tarafından tanınan, MAPFRE Sigorta’nın da benimsediği “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı benimsemek ve bu doğrultuda hareket etmek ise bu konuda yapabilecekleriniz arasında! 

Şimdi, belirlenen 17 küresel amacı on yıl içerisinde gerçekleştirmek üzerine çalışılan ve sizin de destek verebileceğiniz “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı daha yakından tanıyalım.

Küresel Hedefler

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Nelerdir?

Bahsettiğimiz gibi 17 küresel amaç bulunuyor ve bu küresel amaçlar aslında 3 konudaki sorunların çözümlerinin bulunmasını hedefliyor. Bu 3 temel konu ise eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele, iklim değişikliği konusunda pozitif adımlar atmak ve aşırı yoksulluğu sona erdirmek. Şimdi, ekonomik ve sosyal açıdan uzun vadeli kalkınma hedefleri olarak belirlenen bu 17 amacın başlığına göz atalım. 

  1. Yoksulluğa Son: Yoksulluğun tüm biçimlerini her yerde sona erdirmek.
  2. Açlığa Son: Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.
  3. Sağlık ve Kaliteli Yaşam: Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak.   
  4. Nitelikli Eğitim: Kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek.
  5. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek.
  6. Temiz Su ve Sanitasyon: Herkes için erişilebilir su ve atık su hizmetlerini ve sürdürülebilir su yönetimini güvence altına almak.
  7. Erişilebilir ve Temiz Enerji: Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişim sağlamak.
  8. İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme: İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insana yakışır işleri desteklemek.
  9. Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı: Dayanıklı altyapılar tesis etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek.   
  10. Eşitsizliklerin Azaltılması: Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak.
  11. Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar: Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılmak.
  12. Sorumlu Üretim ve Tüketim: Sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarını sağlamak.
  13. İklim Eylemi: İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek.   
  14. Sudaki Yaşam: Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanmak.
  15. Karasal Yaşam: Karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek; sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak; çölleşme ile mücadele etmek; arazi bozumunu durdurmak ve tersine çevirmek; biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek.
  16. Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar: Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak.
  17. Amaçlar İçin Ortaklıklar: Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak.

Tüm ülkelerde tüm insanlar için gerçekleştirilmesi amaçlanan bu başlıkların ayrıntılı hedeflerine göz atmak için kureselamaclar.org ya da surdurulebilirkalkinma.gov.tr sitelerini ziyaret edip incelemek istediğiniz hedefin üzerine tıklayabilirsiniz.

Küresel Amaçlar

Siz Sürdürülebilir Kalkınmaya Nasıl Destek Verebilirsiniz?

Tüketimi azaltmak, doğal üretime destek vermek, doğada yok olması yüzyıllar alan ürünlerden uzak durmak ya da geri dönüşümle bu ürünlerin değerlendirilmesini sağlamak, enerji kaynaklarını kullanırken tasarruftan yana olmak…

Gezegenimizi ve dünyada yaşayan tüm canlıları koruyabilmek, daha güzel şartlarda yaşamasını sağlamak için yapabileceğiniz şeyler aslında o kadar fazla ki! Dilerseniz kureselamaclar.org sitesinin “Harekete Geç” bölümünden yapabilecekleriniz okuyabilir ve hayatınızda değişime yer açabilirsiniz. Bu arada dilerseniz aşağıdaki yazılarımız da hedeflerin gerçekleşmesine destek vermek konusunda size yardımcı olabilir.

Dünyayı Koruyun: Sürdürülebilir Yaşam Rehberi

Daha Yaşanabilir Bir Dünya: Su Kaynaklarını Korumak İçin 4 Öneri

Hem Bütçenizi Hem Doğayı Koruyun: Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik Faturası Nasıl Düşürülür? Elektrik Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

Faturalarınızı Hafifleten Doğal Gaz Tasarrufu ve Isı Yalıtımı Önerileri

Ayrıca küresel amaçlar ne kadar çok kişi tarafından bilinirse o kadar iyi! Bu sebeple sosyal medya hesaplarından bu hedefleri ve yapılabilecekleri paylaşabilir, iki topun etrafında dönerek oynanan, oldukça eğlenceli Dizzy Goal oyununu oynayıp sosyal medyada paylaşımını yapabilirsiniz.

Daha yaşanabilir bir dünya, insanların daha iyi şartlarda yaşayabilmesi, hayvan haklarının ve yaşam alanlarının korunabilmesi için üzerimize düşen görev sandığımızdan daha kolay! Şimdi, dünyayı değiştirmek için kolları sıvamanın tam zamanı!

Benzer Yazılar