Mindfulness Nedir? Mindfulness Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mindfulness son aylarda sıklıkla duyduğumuz kavramlardan biri. Peki, andaki deneyimlere odaklanan bir yöntem olan mindfulness tam olarak nedir, ne değildir? İşte, mindfulness hakkında merak ettiğiniz detaylar:

Mindfulness Ne Demek?

İlk çalışmaları Prof. Dr. Jon Kabat Zinn tarafından Massachussets Instute of Technology (MIT)’de gerçekleştirilen mindfulness’ı Türkçeye “bilinçli farkındalık” ya da “şimdiki zaman farkındalığı” olarak çevirebiliriz. Bilinçli farkındalık diyebiliriz, çünkü yaşanan ya da deneyimlenen olayların farkında olmanın yanı sıra onları kabullenmek de mindfulness pratiğinde yer alıyor. 

Pratikler sayesinde kazanılan farkındalıkla mindfulness ile günlük hayatta, geçmiş ya da gelecekte sizi strese sokan ve şimdiki zamandan uzaklaştıran deneyimleri zihninizden uzaklaştırmanız amaçlanıyor. Diğer bir deyişle mindfulness egzersizleri, zihninizi şimdiki zamana odaklamanıza ve sizi etkileyen deneyimlerden, gelecekle ilgili kaygılardan uzaklaşmanıza yardımcı oluyor.

Mindfulness Nasıl Yapılır?

Şu anda olmak ve var olan durumları, yaşananları ön yargılı, yadırgacıyı bir tavır takınmadan kabul etmek bu pratiğin sırrı. Yaşadığınız şey iyi ya da kötü bir deneyim olabilir, fakat burada önemli olan her şekli ile şu anda yaşadıklarınızı kabul etmek. Tabii bunu gerçekleştirmek ve dikkatinizin, olduğunuz andan uzaklaşmasını engellemek için egzersiz yapmaya ihtiyacınız var. Uygulanabilecek mindfulness egzersizini sırasıyla paylaşalım:

1. Nefesle Mindfulness Egzersizi

Bu egzersiz aslında bir tür meditasyon. Burundan alınıp verilen nefesi izlemek ve nefesin kalitesinin farkında olmak bu egzersizdeki ana amaç. Nefesinizi izlemek ve aklınıza bir şey geldiğini fark ettiğinizde dikkatinizi tekrar nefesinize odaklamak ise yapmanız gereken en önemli şey. Nefes alıp verirken belli bir süre sonra düşüncelerinizin yavaşladığını ve nefes kalitenizin arttığını fark edeceksiniz. Nefesi akışında bırakmak ve sınırlandırmamak, mindfulness felsefesine göre olaylar akışına bırakıldığında ve olduğu gibi kabullenildiğinde yaşamın daha farkındalıklarla dolu olduğu anlamına geliyor.

2. Duyularla Mindfulness Egzersizi

Nefes egzersizini yaptınız, sıra dikkatinizi duyulara vermekte! Vücudunuzdaki duyusal durumlara odaklanın. Bu egzersizi yaparken terlemiş, üşümüş olabilir ya da farklı bir duyusal deneyim yaşıyor olabilirsiniz. Eğer vücudunuzda hissettiğiniz herhangi bir duyusal farklılık yoksa elinizi zemine ya da oturduğunuz yere koyabilirsiniz. Elinizi çektiğinizde yaşadığınız hissetme deneyiminin çok kısa süre içerisinde geçtiğini göreceksiniz. İşte, mindfulness’a göre yaşanılan deneyimler de tam olarak böyle. Değişimin hissettirdiklerini kabul ettiğinizde her şey daha kolay olabilir!

3. Düşünceler ve Duygularla Mindfulness Egzersizi

Üçüncü adımda düşünceler ve duygulara odaklanmak var! Düşünceler duyguları doğurur ve belirli bir duyguya odaklanmak sizi andan koparabilir. Düşüncelerinizi inceleyin ve zamanla nasıl değiştiklerini, duygularınızı da nasıl değiştirdiklerini fark edin. Mindfulness’a göre hiçbir şey aynı kalmaz. Yani sizi geçmişte çok etkileyen ve bugününüze yansımasına izin verdiğiniz bir şey belki de aynı etkide olmamasına rağmen siz hâlâ onu yoğun bir şekilde hissediyorsunuz. Geçmişte yaşananın etkisinin ilk günkü gibi olmadığını, bugün yaşadığınız duyguların da baki olmadığını kabul edin.

Mindfulness Size Ne Kazandırır?

  • Düşüncelerin ve onlardan doğan duyguların gelip geçici olduğunu fark ederek ana odaklanabilir, bugünün tadını çıkarabilirsiniz.
  • Meditasyonlar zihninizi daha duru hale getirmenizi sağlayabilir ve bu sayede günlük hayattaki veriminiz artabilir.
  • Düşüncelerinizi yargılamamayı öğrenmek, hayatınızdaki olaylara ve hatta kişilere ön yargısız bir şekilde yaklaşmanıza yardımcı olur.
  • Daha önceki deneyimleri kabullenmek ve onlardan arınıp her yaşanan olayın yeni bir deneyim olduğunu kabullenmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca yaşadıklarınızdan daha fazla keyif alabilir ya da olumsuzluklara takılı kalmamayı öğrenebilirsiniz.

Bu yazıda sizinle paylaştıklarımız elbette bilgi amaçlı. Mindfulness çok daha derin bir felsefe. Mindfulness hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için etkinliklere gidebilir ya da uzmanların yazılarını okuyabilir, paylaştıkları videoları izleyebilirsiniz.

DeneyimSağlık