“Nasıl DJ Olunur?” Diyenler İçin 7 Öneri

yazar Betiay Tepe
Nasıl DJ Olunur

Müziği seven, müzik zevkini başkalarıyla paylaşmayı düşünen ve eğlencede katkısının olmasını isteyenlerin günümüzdeki popüler tercihi DJ olmak! Eğer sizin de hayallerinizi süsleyen meslek DJ’likse ama nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız düşlerinizi yaşamanız konusunda size yardımcı olmak isteriz. İşte, DJ olmak isteyenlere tavsiyeler:

1. Müzik Gündemi Takip Edin, Farklı Tarzlarda Müzikler Dinleyin

“Disc Jockey”in kısaltması olan DJ’lik, şüphesiz ki oldukça eğlenceli bir meslek. Fakat hayal ettiğiniz noktaya ulaşabilmek için yoğun bir çalışma süreci sizi beklediğini söyleyelim. 

“DJ nasıl olunur?” sorusunun cevabını arıyorsanız ilk aşamada yapmanız gereken şey bol bol müzik dinlemek, yeni ve popüler şarkıları keşfedebilmek için gündemi takip etmek ve farklı tarzdaki şarkıları keşfetmek!

Çünkü DJ’lik aslında şarkıları art arda açmaktan çok daha fazlası! Kendi müzik tarzınızı bulmanızı sağlamanın ilk adımı ise bol bol müzik dinlemek ve hangi şarkıları birbirine bağlayabileceğinizi düşünmekten geçiyor.

2. Nerede Sahne Almak, Nasıl İlerlemek İstediğinize Karar Verin

“DJ” denildiğinde akıllara Calvin Harris, David Guetta, DJ Artz gibi ünlü isimler de gelebilir, bir etkinlikte mikser başında popüler şarkıları geçiş yaparak çalan da… Aslında ikisi de yanlış değil, çünkü DJ’lik de kendi arasında kollara ayrılan bir meslek. Bu nedenle öncelikle kariyerinizi nasıl şekillendirmek istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için ise farklı DJ kategorilerini  bilmeniz şart.

  • Gece Kulübü ve Bar DJ’leri: Belirli mekânlarda, genellikle düzenli bir şekilde sahne alan DJ’lerdir. Çalacakları şarkılar, mekânın kitlesi doğrultusunda şekillenebilir. Genellikle popüler şarkıları çalarlar, kendi besteleri yoktur ya da bestelerini geçiş olarak konumlandırabilirler.
  • Mobil DJ’ler: Davet vb. etkinliklerde, sahip olduğu ekipmanları da getirerek sahne alan DJ’lerdir. Çalacakları müzikler bilinen şarkılardır ve etkinliğe katılan kitleye göre şekillenebilir. 
  • Yapımcı DJ’ler: Beste yapan ve ürettikleri müziği paylaşan DJ’lerdir. Dünyaca ünlü Dimitri Vegas & Like Mike, Avicii, Tiesto dâhil aklınıza gelen yabancı DJ’ler bu gruba dâhildir.
  • Teknik DJ’ler: Mikser gibi olmazsa olmaz aletlerin yanında kabine konumlandırılan drum pad gibi farklı enstrümanlarla da müziğini oluşturan DJ’lerdir.

3. Diğer DJ’leri Gözlemleyin

“DJ olmak istiyorum, ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını almak için yola çıktınız… Bu aşamada -hatta kariyerinizi inşa ettikten sonra bile- yerli ve yabancı ünlü DJ’lerin performanslarını izlemenizi kesinlikle öneririz.

Bu sayede bir DJ’in dinleyicilerine sunduğu atmosferi gözlemleyebilir, DJ’lerin hangi aşamada farklı ruhlardaki şarkılara geçtiğini keşfedebilir ve hangi şarkının dinleyicilerde nasıl bir etki yarattığını görebilirsiniz. Gözlem yapmak, alanında başarılı insanlardan ilham almak ve çalışmalarınıza bu şekilde yön vermek hangi mesleği yapıyorsanız yapın, oldukça faydalı!

DJ Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

4. Eğitim Alın

Müzik zevkinize güveniyor ve iyi bir DJ olabilmek için neler yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız kesinlikle atlamamanız gereken bir konuyu hemen belirtelim: Eğitim almak! Peki; DJ olmak için hangi üniversiteye gidilmeli ya da DJ olmak için hangi bölüm okunur?

DJ olabilmek için müzik bilgisinin gerekli olduğu bir gerçek; fakat aslında bu meslekte şarkılar arasında geçiş sağlamak, kendi yaptığınız besteleri, şarkılar arası geçiş olarak konumlandırabilmek, hatta kendi şarkılarınızı oluşturmak için farklı bilgilere de ihtiyacınız var. Bu nedenle eğitim almak oldukça önemli. DJ’lik eğitimi almak istiyorsanız bu konuda eğitim veren kurslara ya da okullara gidebilirsiniz. Galatasarayitm, BAUIDEA, İstanbul DJ Academy gibi eğitim kurumları, bu işin teorik yönünü öğrenmeniz konusunda size yardımcı olabilecek kurumlar arasında. 

Ayrıca kurslar sayesinde alanında uzman kişilerle tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Tabii ki bunların yanı sıra Udemy, YouTube gibi platformlar sayesinde online eğitim almanız da mümkün!

5. Bol Bol Pratik Yapın

Eğer online bir kursta eğitim almıyorsanız, öğrendiğiniz teorik bilgileri pratik yaparak pekiştirmenizi sağlayacak uygulamalar yapacaksınız. Fakat ne kadar iyi bir eğitim alırsanız alın, hatta öğrencilik döneminiz ne kadar başarılı geçerse geçsin pratik yapmazsanız tekniğinizi geliştiremezsiniz. Bu işin sırrı pratik yapmakta! Pratik yapmak için ise bilgisayarınıza kurabileceğiniz programlardan ve DJ ekipmanlarından yararlanabilirsiniz.

Evet; CD player ve mikser gibi ekipmanlar bu mesleği yapabilmek için olmazsa olmaz ekipmanlar. Fakat tavsiyemiz, bu pahalı ekipmanları almadan önce bilgisayarınızla pratik yapmanız.

Peki, DJ olmak için yararlanabileceğiniz programlar hangileri? Bilgisayarınıza kuracağınız Rekordbox, VirtualDJ, PartyCloud, Mixxx, You.DJ gibi programlar sayesinde mix’lerinizi yapabilirsiniz.

Mix’lerinizi yaptıktan sonra ilerlemek ve pratik yapabilmek için DJ ekipmanları alabilirsiniz. CD player, mixer, kulaklık, bilgisayar, hoparlör ise ihtiyacınız olan başlıca DJ ekipmanları.

DJ Olmak İçin Okul

6. Çalışmalarınızı Dinleyicilerle Paylaşın

Çok çalıştınız, kendi tarzınızı yansıtan çalışmalara imza atmaya başladınız. Peki, şimdi ne yapacaksınız? İşte, şimdi çalışmalarınızı paylaşma zamanı!

YouTube, Spotify gibi müzik platformlarında şarkılarınızı paylaşabilir, hatta sosyal medya platformlarında paylaşımlarınıza reklam vererek müziğinizin daha geniş bir kitleye yayılmasını sağlayabilirsiniz. 

7. Kendinize Güvenin, Pes Etmeyin

DJ olabilmek için izlemeniz gereken yolu ve atmanız gereken başlıca adımları anlattık. Fakat bir konuda sizi uyarmamız gerek: Hayalinize ulaşmak için girdiğiniz yolda her şey planladığınız gibi gitmeyebilir, hatta kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. 

Ancak ne olursa olsun motivasyonunuzu düşürmemeli ve hayallerinizin peşinden koşmalısınız. Gerçekten ister ve çalışırsanız hayalinizi gerçekleştirmek ve başarılı olmak mümkün!

Benzer Yazılar