“Nasıl Karikatürist Olunur” Diyenler İçin 4 Öneri

yazar Betiay Tepe
nasil-karikaturist-olunur

Gözlerinizi kapatın, derin bir nefes alın ve akciğerlerinize dolan havayı takip edin, hissedin… Evet, hayatta olduğunuzu hissetmeniz için yapabileceğiniz bir şey bu. Spor yapmak, yıllardır keşfetmeyi istediğiniz ülkeye seyahat etmek ya da yapmaktan zevk aldığınız herhangi bir aktiviteyi gerçekleştirmek de size hayatta olduğunuzu hissettirebilir. Fakat yaşadığınızı hissetmenin hatta pek çok insanın yaşadığınızı bilmesini sağlamanın bir yolu daha var: Üretmek!

Edebiyata gönül verip yazar olmak, oyuncu olmak ve farklı karakterlere hayat vermek ya da çaldığınız enstrümanlar sayesinde besteler yapmak… Üretmenin pek çok yolu var! Bu içeriğimizi okuduğunuza göre aklınızda üretimin bir yolu var demektir! Eğer çizim yeteneğiniz varsa, güldürürken düşündürmeyi seviyorsanız, çizerek farklı karakterlere hayat verebiliyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! Sizi daha fazla bekletmeyelim ve karikatürist olmak için ne yapmak gerekir, anlatmaya başlayalım.

1. Çizim Yeteneğinizi Gelişterecek Kurslara Gidin

Eğer “Karikatürist olmak istiyorum.” diyenlerdenseniz çizim yeteneğine sahip olduğunuzu düşünüyor ve çizim konusunda kendinize güveniyorsunuz demektir. Bunun yanı sıra “Karikatür, resim çizmekten daha ayrı bir şey. Resim çizmenin her detayını bilmeme gerek yok.” diye de düşünebilirsiniz. Evet, karikatürü; normal resme göre daha absürt, abartılı şekilde çizim yapılan bir sanat dalı olarak da görebiliriz. Fakat durum böyle olsa bile çizim yeteneğinizi geliştirmek için bir resim kursuna gitmenizi öneririz. Neden mi? Anlatalım.

Perspektif, kompozisyon ya da anatomi gibi detaylara karikatür çizerken ihtiyacınız olacak. Bu konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınızda ise çizimlerinizde istediğiniz görsel yansımaları oluşturmakta zorlanabilirsiniz. Bu nedenle bir resim kursuna gidip resim çizmek için ihtiyaç olan teknik bilgileri öğrenmeniz sağlıklı olabilir. Bunun yanı sıra karikatür atölyelerine ve söyleşilerine katılmanın da gelişiminize katkı sağlayabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Karikatür alanında kendinizi geliştirmek, eğitim almak ve başarılı karikatüristler ile bir araya gelip sektörde çevre oluşturmak için karikatür evlerini değerlendirebilirsiniz. Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’nin bu konuda oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin ünlü karikatüristlerin konuk olduğu “Amatör Günü” atölyesinde karikatür çizim tekniklerinden espri bulma yöntemlerine kadar pek çok konuda, kendinizi geliştirmenizi sağlayacak ipuçları alabilirsiniz.

İleriki zaman dilimlerinde bilgisayar programlarında da çizimler yapmak isteyebilirsiniz. Farklı çizim programlarını öğreten kurslara giderek bu konuda da kendinizi geliştirmeniz hiç fena fikir değil!

karikaturist-olmak

2. Gözlem Yapın, Bol Bol Kitap ve Dergi Okuyun, Karikatürleri Takip Edin

Karikatür çizmek istiyorsanız bu sanatın, çizim yeteneğinin yanı sıra sözlü ifadeye dayalı olduğunun da farkındasınızdır. Peki, karikatürlerinizde yer vereceğiniz diyalogları ve diğer metinleri oluşturmak için kendinizi nasıl geliştireceksiniz?

Gözlem yapmak hem mizahi hem de gerçekçi metinler yazmanız konusunda size yardımcı olabilir. Vapurda, oturduğunuz kafede, sokağınızda… Herkesi gözlemlemelisiniz. Üstelik gözlem, size ilham da verebilir.

Kişisel gelişiminin anahtarlarından biri olan kitap okumak, bu konuda da yanınızda! Kitap okuma alışkanlığı kazanarak yani düzenli okuyarak, karikatür dergilerindeki içeriklere bir karikatürist adayı gözüyle bakarak daha başarılı karikatürler hazırlamaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz. 

3. Kendinize Özel Bir Tarz Geliştirmeye Çalışın

Kariyerde başarı, çalışmak ve kendini keşfetmekle ilgilidir. Aldığınız eğitimler, gelişiminize katkı sağlayacağını düşündüğünüz kitapları okumak, gözlem yapmak ya da karikatür dergilerini takip etmek, çalıştığınızın göstergesi. Peki, kendinizi nasıl keşfedeceksiniz? Hemen söyleyelim: Sürekli çizerek! Burada hem çizim hem de üslup bakımından kendinizi keşfetmenizden bahsediyoruz. Bu ise bol bol çizerek yapabileceğiniz bir şey! Ayrıca karikatürlerinizi çizdikten sonra yakın çevrenize göstermekten çekinmemenizi öneririz. Bu adımları izleyerek, kendinize özgü bir çizgi oluşturabilirsiniz. Unutmayın; özgün olmak da başarıya açılan kapılardan biridir.

karikaturist-olmak-icin-ne-yapmak-gerekiyor

4. Çalışmalarınızı Paylaşın

Karikatür alanında kendinizi geliştirdiğinizi ve artık çizimlerinizi paylaşmanın zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. O halde hiç zaman kaybetmeyin ve sevdiğiniz çalışmalarınızı paylaşın! Bunun için blog açabilir ya da Instagram hesabınızdan düzenli paylaşım yapabilirsiniz. Hatta dilerseniz çizimlerinizi karikatür dergilerine gönderebilir ve yayımlanmasını sağlayabilirsiniz.

Bu arada karikatürlerinizi dergilere yolladıktan sonra hızlı bir şekilde cevap alamayabilir ya da üzülerek söylüyoruz ki olumsuz cevap alabilirsiniz. Ama pes etmeyin! Sizin gibi pek çok insanın dergilere karikatür yolladığını unutmayın. Çalışmaya ve yeni çizimlerinizi uygun gördüğünüz dergilere iletmeye devam edin! Dilerseniz amacınıza ulaşmak için pes etmemeniz gerektiğini gösteren biyografik filmleri izleyerek motive olabilirsiniz!

Karikatürist olmak için ne yapmak gerekiyor, anlattık! Umarız, size yardımcı olmuş ve hayalinizdeki kariyere en yakın zamanda ulaşmanıza katkı sağlayabilmişizdir!

Benzer Yazılar