“Nasıl Pilot Olunur?” Diyenler İçin 5 Öneri

Gidip keşfedebileceğiniz onlarca ülke, farklı kültürlerden tanışabileceğiniz yüzlerce insan, yüksek bir maaş, ofisinizin gökyüzü olacağı havalı bir meslek… Evet, pilotluk mesleğini seçmek için nedeniniz çok! Peki; pilot olmak için nasıl bir yol izlemelisiniz, pilot olmak için gerekenler neler? Hiç merak etmeyin; şimdi cevabını çok merak ettiğiniz “Nasıl pilot olurum?” sorunuzu yanıtlamaya ve size bu konudaki önerilerimizi sıralamaya başlıyoruz.

1. Gerçekten Pilot Olmak İstiyor musunuz? Kararınızdan Emin Olun

Pilotluk kesinlikle dikkat çekici bir meslek! Ancak pilot olmak için aslında oldukça zor eğitimlerden geçecek ve pek çok sorumluluğu üstleneceksiniz. 

Pek çok meslek gibi pilotluk da emek ister. Pilot olabilmek için aylar, belki de yıllar süren eğitimler almayı kabul etmeli ve buna ek olarak pek çok zorlu sınava da hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca pilotluğun sürekli kendinizi geliştirmeniz gereken bir meslek olduğunu da unutmamalısınız. Yani evet, pilot olmak istiyorsanız her daim gelişime açık olmalısınız.

Pilot olmak yüzlerce yolcunun can ve mal güvenliğini üstlenmek anlamına geliyor. Aslında stresli durumlarla karşı karşıya olmayı göze almalı ve soğukkanlı bir şekilde çözüm üretme kabiliyetine sahip olmalısınız. Ayrıca bu meslekte özel gün denilen bir şey de yok! Yani hafta sonu tatili, bayram, yılbaşı gibi günlerde sevdiklerinizden uzak olabilirsiniz. İlk aşamada tüm bunları düşünerek gerçekten pilot olmak isteyip istemediğinizi sorgulamalısınız.

2. Eğitim Almak İçin Alternatifleri Değerlendirin

Kararınız kesinse ve kendinizden emin bir şekilde “Ben pilot olmak istiyorum.” diyorsanız bir sonraki aşama, pilotaj eğitimi almak! Bu eğitimi alabilmek için ise farklı seçenekleriniz mevcut. Alternatifleri inceleyip size en uygun seçeneği tercih etmelisiniz.

Herhangi bir hava yolu şirketinde pilot olarak çalışabilmeniz için ilk seçenek, üniversitelerin “Pilotaj” bölümlerini tercih etmek. Eğer pilot olmak istiyorsanız ve üniversite tercihi yapacaksanız bu bölümü seçebilirsiniz.

“Ben üniversitede başka bir bölüm okudum. Bu durumda pilot olamaz mıyım?” diye soruyorsanız merak etmeyin; elbette olabilirsiniz! Bunun için özel pilot kurslarını ya da hava yolu şirketlerinin bir sınav sonrasında eğitim görecek öğrencileri belirlediği, burslu pilotaj eğitimlerini değerlendirebilirsiniz.

Özel kursların fiyatlarının yüksek olması sebeiyle maddi nedenler dolayısıyla eğitim almakta zorlanırsanız hava yolu şirketlerinin burslu eğitimlerini deneyebilirsiniz. Örneğin Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi, bu konuda eğitim alabileceğiniz en değerli kurumlardan biri. Peki, Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’ne ya da benzer kurumlara alım nasıl yapılıyor?

Bu kurumdan eğitim alabilmek için pek çok sınava girmeniz gerekiyor. Ayrıca kurumdan eğitim aldıktan sonra da sınavlara girip başarınızı kanıtlamanız, ardından uçuş eğitimi ve uçuş saati deneyiminiz doğrultusunda pilot lisansı almanız gerekiyor. Fizik, matematik, zeka gibi testlerin yanı sıra simülatör testi gibi sınavlar, akademiye girme aşamasında uygulanıyor. Kurul mülakatı, psikoloji mülakatı ve İngilizce sınav da gireceğiniz diğer uygulamalar. 

Bunların yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetki verilmiş sağlık kurumlarından sağlıklı olduğunuzu kanıtlayan bir sağlık raporu sunmanız da bekleniyor. Bu arada bu tarz burslu programlardan mezun olduktan sonra eğitim ücretinin pilot maaşınızdan taksitler halinde kesileceğini not düşelim.

Tüm aşamaları başarıyla geçerseniz öncelikle gözlemci pilot, ardından 2. pilot ve 5.000 saat uçuş tecrübesine sahip olduktan sonra da kaptan pilot olmaya hak kazanabilirsiniz. Tabii bu noktada pilot olarak çalışırken de belirli aralıklarla eğitim ve sınavlara tabi tutulacağınızı belirtmemizde fayda var.

3. Yabancı Dilinizi Geliştirin

Evet, sınavlar esnasında İngilizce seviyenizi ölçecek testlere, mülakatlara gireceksiniz. Fakat açıkça söylemeliyiz ki orta seviyede bir İngilizce, pilot olmak için ne yazık ki yeterli değil. Hem bu sınavlarda başarı elde edebilmek hem de mesleğinizin gerekliliklerini yerine getirebilmek için çok iyi seviyede İngilizce bilmelisiniz. Ayrıca havacılık sektöründe kullanılan global dil İngilizce olsa da İngilizceye ek olarak ikinci yabancı dil öğrenmeniz de faydalı olabilir.

4. Kendinizi Geliştirmekten Vazgeçmeyin

Artık “Pilot olmak zor mu?” sorusunun cevabını biliyorsunuz. Bu meslek, dönemlik bir heves ile yapılabilecek bir meslek değil; pilotluğu gerçekten sevmelisiniz! Bununla birlikte daha önce de bahsettiğimiz gibi kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.

Fizik, matematik gibi alanlarla zaten uçuş okuluna ya da pilotluk sınavlarına girerken karşılaşacaksınız. Fakat bu alanların yanı sıra psikoloji, stres yönetimi, insanlarla iletişim, farklı kültürler gibi konularda da okumalar yapmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Pilotluk mesleği, asla öğrenimin bitmediği bir meslektir!

5. Olumsuzluklar Karşısında Asla Vazgeçmeyin

Hayat bu; ne yazık ki her şey umduğumuz gibi kusursuz gitmeyebiliyor. Çok istemenize ve çok çalışmanıza rağmen burslu pilotaj eğitimlerine katılmaya hak kazanamayabilirsiniz. Hatta pilotluk eğitimi sırasında bazı sınavlardan kalabilir ve okulunuzu uzatmak durumunda kalabilirsiniz. Dahası eğitimi tamamladıktan sonra gittiğiniz iş görüşmelerinden olumsuz dönüş alabilirsiniz. Pilotluk pek çok özelliği bir arada bulundurmanızın gerekli olduğu zor bir meslek! Ama siz hayalinizin peşinden koşun ve asla pes etmeyin! Sağlıklı olduğunuz sürece pilot olmamanız için hiçbir neden yok; yeter ki gerçekten isteyin!

İpucuKariyer