Hayaliniz savcı olmaksa bol bol okuduğunuz ve çokça çalıştığınız yıllar sizi bekliyor demektir. Ama bunun yanı sıra adalete katkı sağlamanın verdiği hazla bir o kadar da tatmin edici bir kariyeriniz olacak. Peki; nasıl savcı olunur, savcı olma şartları nelerdir?
1. Seçtiğiniz Bölüm Önemli
Bazı meslekleri üniversitede bölümünü okumasanız da yapabilirsiniz, ama savcılık onlardan biri değil. Savcı olmak için belirli bölümlerden mezun olmanız şart. Hangi bölümden mezun olmanız gerektiği ise tercih edeceğiniz savcılık çeşidine göre farklılık gösterebilir.
Savcıların görevi kısaca devlet adına hareket edip kanuna aykırı işlenmiş herhangi bir suç hakkında araştırma ve soruşturma yapmak, elde edilen veriler doğrultusunda iddianame hazırlamaktır. Savcılar devleti temsil eder. Bu nedenle savcılara “Cumhuriyet savcısı” adı verilir. Fakat her savcı Cumhuriyet savcısı olmayabilir. Bazı savcılar, Danıştay davalarında görev alabilirler ve bu savcılara ise “Danıştay savcısı” denir.
Cumhuriyet savcısı olabilmek için 4 yıllık Hukuk Fakültesi eğitimini başarı ile tamamlamanız şart! Eğer Danıştay savcısı olmak istiyorsanız 4 yıllık Hukuk Fakültesinin yanı sıra İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden de mezun olabilirsiniz. Yani üniversite tercihi yapmadan önce bu konuda geniş bir araştırma yapıp karar vermeniz sağlıklı olabilir.
2. Kendinizi Geliştirin
Elbette eğitim hayatınızı başarılı bir şekilde bitirmek, savcılık mesleğine doğru attığınız önemli bir adım; fakat başarılı bir savcı olabilmek için kendinizi ne kadar çok geliştirirseniz o kadar iyi! Bu noktada da savcı olmak için gereken kişisel özelliklere sahip olmak oldukça önemli.
Peki, bu özellikler neler? Öncelikle objektif bir bakış açısına sahip olmanız gayet önemli. Bol bol okumak, izlemek, yeni insanlarla tanışmak ise objektifliği geliştirme konusunda size yardımcı olabilir. Ayrıca psikoloji ve sosyoloji alanlarında seminerlere katılmak, eğitimler almak da başarılı bir savcı olma konusunda yararlı olabilir. Buna ek olarak tabii ki -mesleğinizin de bir özelliği olarak- araştırma yapmayı sevmelisiniz.
3. Okulun Ardından Sınav Sizi Bekler
Okulunuz bitti ve artık savcı olmak için gerekli olan diğer adıma geçme zamanı! Adalet Bakanlığı ve ÖSYM tarafından yapılan “Hakimlik ve Savcılık Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı”na girmeniz gerekiyor. Sınavda alan ve genel kültür soruları yer alıyor. Bu sınavda minimum 70 puan aldıktan sonra mülakata girmeye hak kazanıyorsunuz. Mülakattan da başarı ile geçtiğiniz durumda stajyer savcı olarak göreve başlayabiliyorsunuz. 2 sene süren stajyerlik döneminin ardından bir sınava daha girip yetkinliğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Sınavda başarılı olduğunuz taktirde ise artık bir savcısınız!
Savcı Olmak İçin Gerekli Niteliklere Sahip Olduğunuza Emin Olmalısınız
Anlatıldığında basit görünse de tahmin edebileceğiniz gibi savcı olmak oldukça zorlu bir süreç. Ayrıca savcı olmak için sahip olmanız gereken kişisel özelliklerin yanı sıra hâkim ve savcı olabilme koşulları, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu’nda belirtilmiş durumda. Yani savcı olabilmek için ilgili fakültelerde eğitim görmeniz ya da sınav ve mülakatlardan başarı elde etmeniz yeterli olmayabilir. Peki; savcı olabilmek için gerekli koşullar nelerdir, savcı olmak için yaş sınırı nedir? Bazı koşullar şu şekilde:
- Savcı adayı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalı,
- İlgili bölümlerde eğitim almış olmalı ve eğer yabancı bir okuldan mezunsa eksik derslerin sınavından başarıyla geçmiş olmalı,
- Yazılı sınavlarda ve mülakatta başarılı olmalı,
- Giriş sınavının yapıldığı tarih itibarıyla 35 yaşını aşmamış olmalı,
- Kamu haklarından yasaklı olmamalı,
- Savcılık görevini yapmasını engelleyecek akıl ya da vücut sağlığı engeli bulunmamalı,
- Mesleğe aykırı tutum ve davranışlarda bulunmamış olmalı.
Avukatlıktan savcılığa geçiş yapmak isteyenler için koşullar farklılık gösterebiliyor. Buna ek olarak 3 aydan fazla süreli hapis cezası almış olmak ya da bir suç nedeniyle kovuşturma almak da savcılık mesleğini yapmaya engel olabiliyor. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için Hakimler ve Savcılar Kanunu’nu incelemenizi öneririz.
Umarız, hayallerinize kavuşur ve başarılı bir savcı olursunuz. Şimdiden başarılar dileriz!