Mesleğiniz, hayatınızı idame ettirmenizi sağlayacak maddi kazancı sunmanın yanı sıra kendinizi gerçekleştirmenizi de sağlıyor. Eğer yazılımcı olmanın kendinizi gerçekleştirmenizi sağlayacağını düşünüyor ve “Nasıl yazılımcı olurum?” sorusunun cevabını arıyorsanız bu içerik tam sizlik! Çünkü şimdi, yazılımcı olmak isteyenler için ipuçlarını sıralamaya başlıyoruz!
1. Kendinizden Emin Olun, Hedefinizi Belirleyin
Web siteleri, mobil uygulamalar, mobil oyunlar, hatta yapay zeka… Dijital dünyada yazılımcıların yaptıkları iş oldukça önemli ve aslında göz önünde. Bu nedenle yazılımcı olmak isteyenlerin sayısı da günümüzde oldukça fazla. Fakat bir işin popüler olması, onu yapmayı seveceksiniz anlamına gelmiyor. Öncelikle “gerçekten” yazılımcı olmak isteyip istemediğinizi sorgulamalısınız. Bu işi tüm zorlukları ile kabul edebilecek misin, uzun süre aynı projeyi hayata geçirebilecek kadar sabırlı mısınız? Dilerseniz bu aşamada kararınızı vermeden önce yazılımcı olarak çalışan insanlarla görüşebilir ve onlardan sektöre dair bilgiler alabilirsiniz. Böylece yazılım sektörü hakkında bilmediklerinizi öğrenebilir ve daha kolay karar verebilirsiniz.
Eğer görüşmelerin ve araştırmaların ardından yazılımcı olmayı hâlâ istiyorsanız bir sonraki aşamada ne yapmak istediğinize karar verebilirsiniz. Web yazılım üzerinde mi uzmanlaşmak istiyorsunuz yoksa mobil yazılımlar üzerinde mi? Back-end mi, front-end mi çalışmak istiyorsunuz? Tüm bu kararlar “Hangi yazılım dilini öğrenmeliyim?” sorusunun da cevabını verecektir. Çünkü yazılım dilleri uzmanlaşmak istediğiniz alana göre farklılık gösterebilir. Bu arada hangi yazılım dili seçeceğiniz konusunda da alanında uzman kişilerin fikir ve önerilerini alabilirsiniz. Fakat bu noktada, farklı uzmanların farklı yazılım dilleri önermesi de olası. Size en uygun dili ise ancak o dil ile tanışarak ve üzerinde çalışmalar yaparak bulabilirsiniz.
2. Yazılım Eğitimi Alın
Eğer yazılımcı olmayı istiyorsanız ve üniversite okuyacaksanız tercihinizi “Yazılım Mühendisliği” ya da “Bilgisayar Mühendisliği” gibi bölümlerden yana kullanabilirsiniz. Eğer başka bir bölümden mezunsanız, sektör değiştirmek ve yazılım alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız da sorun değil! Yazılım uzmanı olmak için gidebileceğiniz kurslar da bu konuda size yardımcı olabilir. Kurslarda; yazılım geliştirme, programlama dilleri ve bilişim sektörüne dair pek çok şey öğrenebilirsiniz. Yani, yazılımcı olabilmek için illaki üniversite okumalısınız diye bir şey yok. Bu arada dilerseniz web sitelerinden online kurslar sayesinde de çok uygun fiyatlarla eğitim alabilirsiniz.
Yazılımcı olmak isteyen ve bu hayali için sektör değiştirenler için minik bir not düşmek isteriz: Biliyoruz, çevrenizden olumsuz eleştiriler almanız olası ama siz kendinizden eminseniz onları umursamayın. Eğer bu konuda bir motivasyona ihtiyacınız varsa, 30 yaşından sonra sektör değiştirmiş başarılı insanlara göz atabilirsiniz!
3. Bol Bol Pratik Yapın
Okulda ya da kursta öğrendiğiniz bilgileri uygulamadığınızda ne yazık ki pek verim alamazsınız. Bu sebeple pratik yapmaya kesinlikle zaman ayırmalısınız! Farklı program dillerini öğrenmek elbette ki gelişiminiz için iyidir, fakat hepsinde giriş ya da orta derece bilgi sahibi olmak yazılım uzmanlığı için pek de sizi ileri götürecek bir durum değil. Bu nedenle hedefiniz, yani kariyerinizde seçtiğiniz yazılım alanı için uygun olan programda kesinlikle uzmanlaşmalısınız. Programları kısa sürede öğrenebilirsiniz, fakat bir programda uzmanlaşmak oldukça mesai isteyen bir iştir. Ne kadar pratik yaparsanız, o kadar uzmanlaşırsınız!
4. Kendinizi Geliştirmekten Asla Vazgeçmeyin
Alanında uzman kişilere “Yazılım uzmanı nasıl olunur?” diye sorduğunuzda kesinlikle verecekleri cevaplardan biri şu olacak: “Kendini geliştir, gelişmeleri takip et!” İster üniversite eğitimi alın ister bir yazılım kursuna gidin; hiç fark etmez… Tercih ettiğiniz sektör, her gün gelişmekte ve hem yeni bilgiler öğrenmek hem de gelişmelerden haberdar olabilmek için kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Peki, kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz?
Bunun için elbette ki kitaplardan yararlanabilir, blog’ları okuyabilir ya da düzenlenen bilişim sektörü etkinliklerine, seminerlerine dâhil olabilirsiniz. Bu arada yabancı diliniz varsa kesinlikle İngilizce kaynakları da takip etmenizi öneririz. Buna artı olarak, seçtiğiniz yazılım dilinde uzmanlaşan insanların yer aldığı topluluklara da üye olabilirsiniz. Yani yazılımcı olmak için gerekenler arasında kesinlikle mesleki gelişime önem vermek var!
5. Yazılım Geliştirin, Portfolyo Oluşturun
Yazılımcı olarak iş bulabilmeniz için sadece CV’niz yeterli olmayabilir; yetkinliğinizi anlayabilmek için işverenler yaptığınız projeleri görmek isteyeceklerdir. Bu nedenle hayata geçirdiğiniz projelerin bulunduğu online bir portfolyo hazırlayabilirsiniz. Eğer henüz hayata geçmiş bir işiniz yoksa da hem pratik yapmak hem de portfolyo oluşturmak için projeler üretebilirsiniz. Portfolyo oluşturmak konusunda arkadaşlarınızın hayata geçirmek istedikleri projelere dâhil olmak ya da online sitelerden yazılımcı arayan insanlarla bir araya gelmek de size yardımcı olabilir.
6. Pes Etmeyin!
Yazılım dünyası bambaşka bir dünya! Bu dünyayı tanımak, ona alışmak ve mesleğinizi bu dünya olarak belirleyip bu doğrultuda kendinizi geliştirmek elbette kolay olmayacak. Bazen çalıştığınız projelerde küçük pürüzler çıkarken, bazen de büyük bir sorunla karşılaşacak ve günlerce o sorunu çözmek için çalışacaksınız! İster sektöre yeni girdiğiniz dönemlerde ister iş bulup çalışmaya başladığınız dönemde; hiç fark etmez… Önemli olan pes etmemek ve hayallerinizi gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerlemek! Hayallerinizi gerçekleştirmek için attığınız adımlar sonuç verdiğinde, duyduğunuz haz ve mutluluğun tarifi bile olmayacak; emin olabilirsiniz!