NFC Nedir? NFC Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar Betiay Tepe
Nfc Nedir

Akıllı telefonlar sayesinde birçok işlemi hızlı ve güvenli bir şekilde yapabiliyoruz. Mobil cihazlara eklenen her bir yeni özellik ile bankacılık işlemleri, online alışveriş, yer ve yön bulma gibi günlük yaşantımızdaki ihtiyaçlarımıza pratik çözümler sunuluyor. NFC özelliği de hayatımızı kolaylaştıran çözümlerden biri. Günümüzde akıllı telefonların ve saatlerin neredeyse hepsinde bulunan NFC özelliği, cihazlar arası iletişimi sağlayan bir teknoloji. Daha önce mobil ödeme yaptıysanız bu teknolojiyi kullandınız demektir. Ancak son yıllarda kullanımı daha da farklı alanlara yayıldıkça herkesin aklında NFC kullanımı ile ilgili soru işaretleri de arttı. Siz de “NFC nedir, güvenli mi, nasıl kullanılır?” gibi sorulara cevap arıyorsanız NFC hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara gelin birlikte bakalım.

NFC Nedir?

Açılımı Near Field Communication olan NFC, cihazlar arası yakın alan iletişimini sağlayan bir teknolojidir. Bu iletişim, kısa menzilli radyo dalgaları ile sağlanır. Yakın mesafe iletişimi sayesinde telefonlar, ulaşım kartı, kredi kartı gibi farklı işlevlerde kullanılabilir.  

Bu teknoloji, aslında yeni bir teknoloji değil. RFID teknolojisinin gelişmiş hali olarak şu an hayatımıza çözüm üreten bir gelişme. Radyo frekansı tanımlama olarak bilinen RFID, bir etiket ve tarayıcı yardımıyla nesneler arası tanıma işlemi sağlayan bir yöntemdir. Otellerdeki oda kartları, ofislerde kullanılan giriş kartları bu teknoloji ile geliştirilmiştir. NFC teknolojisi de benzer bir şekilde radyo dalgalarını kullanarak kısa mesafede iki cihaz arası eşleşmenin yapılabilmesine olanak tanır.

NFC ve RFID Arasındaki Fark Nedir?

Her iki teknoloji, benzer çalışma prensibine sahip olsa da kullanım açısından farklılıkları bulunur. RFID ve NFC arasındaki temel fark, veri iletim aralıklarıdır. RFID, genellikle daha uzun mesafelerde kullanılır. Örneğin, bazı bölgelerde yol geçiş ücretleri, RFID aracılığıyla otomatik olarak toplanır. RFID etiketler, araç ön camlarına yapıştırılır, gişeden geçerken tarayıcılar, etiketi okur. Uzun mesafeden iletişim sağlanabilmesinin sebebi ise RFID etiketinin güçlü bir veri aktarım ve kaynakla donatılmış olmasıdır.

NFC teknolojisinin veri aktarımı ise birkaç santimetre ile sınırlıdır. Cihazlar arası veri aktarımı için cihazların neredeyse birbiri ile temas edecek şekilde yakınlaştırılması gerekir. Bunun asıl sebebi ise tabii ki güvenliktir. Veri aktarımı sırasında yanlış tetiklenmeleri önlemek için iletim aralığı, oldukça kısa tutulmuştur. 

Sonuç olarak bu sistem, adından da anlaşıldığı gibi yakın mesafede ve mobil ödeme gibi hassas verilerin aktarıldığı alanlarda kullanılan bir teknolojidir. Bu nedenle kullanım amacına uygun olacak şekilde maksimum güvenlikte geliştirilmiştir.

Yakın Alan İletişimi Nerelerde Kullanılabilir?

NFC, hızlı ve kolay veri akışını mümkün kılan bir teknoloji olarak pek çok alanda kullanılabilir. Mobil cihazlar üzerinden ödeme, belge ve bilgi paylaşımı, bu gelişmiş teknoloji ile mümkündür. Genel olarak bakıldığında bu gelişmiş teknolojinin günlük yaşantıda kullanım alanları şu şekildedir: 

  • Karta ihtiyaç duymadan mobil cihazlar aracılığı ile ödeme yapılması
  • Yol geçiş kartlarına para yüklenmesi ve toplu taşıma araçlarında geçiş ücretinin ödenmesi
  • Hızlı ve kolay bir şekilde cihazlar arası fotoğraf, belge, telefon numarası gibi verilerin aktarımı
  • Festival, konser gibi etkinliklerde basılı bilet yerine mobil cihazlar üzerinden bilet ve kimlik bilgilerinin paylaşılması

Pek çok akıllı telefonda bulunan NFC teknolojisi sayesinde hayatın farklı alanlarına çözüm üretilmiş ve işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Ancak görüldüğü üzere NFC özelliği, hassas bilgilerin paylaşımına imkan tanır. Bu durum, “NFC güvenli mi?” sorusunu ortaya çıkarır. Güvenlik için cihazlara entegre edilirken olası tehditler dikkate alınmıştır. Alışveriş yaparken olası yanlışlıkların engellenmesi ve cihazların kaybolma durumunda başkaları tarafından bu özelliğin kullanılmaması için NFC özelliğinn aktif hale gelmesi için cihazlara ekstra güvenlik önlemleri eklenmiştir. Ayrıca sadece yakın alanlarda kullanım için uygun bir teknoloji geliştirilmiştir. Biliyoruz ki hassas bilgilerin paylaşımı, uzaktan ödeme yaparken de geçerlidir. Online alışverişlerde karşımıza çıkan güvenlik sistemi hakkında detaylı bilgi için “Güvenli Alışveriş İçin 3D Secure: Nedir, Faydaları Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Hangi Cihazlarda NFC Özelliği Bulunur?

Akıllı telefonlar olarak bilinen ve hemen hemen herkesin kullandığı mobil cihazların neredeyse tümünde NFC özelliği bulunur. Minimum işlem gücü ile çalışabildiği için mobil cihazların verimliliğini düşürmeden işlem yapma imkanı tanır. Bu nedenle de cihazlara kolaylıkla entegre edilebilir. Günümüzde sıkça tercih edilen IOS ve Android mobil işletim sistemine sahip mobil cihazlar, genellikle yakın alan iletişimine sahiptir.

NFC kullanımı sadece akıllı telefonlarla sınırlı değildir. Cihazlar arası iletişimi mümkün kıldığı için farklı yapıda cihazlarda da bu teknoloji kullanılabilir. Bu cihazlardan biri ise pos makineleridir. NFC ile ödeme yapmak özellikle pandeminin ardından yaygın olarak tercih edilen bir kullanım seçeneğidir. 

NFC özelliğine sahip diğer cihazlar arasında akıllı saatler ve tabletler bulunur. Özellikle akıllı saatler, son yılların popüler teknolojik donanımı olmasının yanı sıra bu özellik sayesinde ödeme yapabilen, kimlik ve kart olarak kullanılabilen işlevsel sistemlerdir. NFC teknolojisine sahip akıllı saatler, gelişmiş giyilebilir teknolojinin günümüzde etkin bir şekilde çözüm ürettiği en iyi örneklerinden biridir. 

NFC Özelliği Telefonlarda Nasıl Kullanılır?

Telefonda NFC özelliğini kullanmak, cihazın işletim sistemine göre değişebilir. Eğer telefonunuz bu özelliği destekliyor mu merak ediyorsanız öncelikle telefonunuzun işletim sistemini ve telefonunuzun ne zaman piyasaya çıktığını bilmenizde yarar var.

IOS işletim sistemlerine bakıldığında 2014’ten sonra tüm piyasaya çıkan modellerin NFC donanımı içerdiği görülür. Son yıllarda çıkan telefonlarda bulunan bu entegrasyon, kullanıcı talebine göre sunulan bir seçenek değil, otomatik olarak kullanıma uygun şekilde cihazın varsayılan bir özelliğidir. Android işletim sistemlerine sahip cihazlarda da durum benzerdir. Son 10 yılda piyasaya giren tüm modeller yakın alan iletişim yapabilmeye uygundur.

Kullanıcıların mobil cihazlarda NFC kullanımı hakkında merak ettiği sorulardan bir diğeri de “Telefonda NFC özelliği nasıl açılır?” sorusudur. Mobil cihazlarda bu özelliğin aktif edilmesi durumunu, işletim sistemlerine göre değerlendirmek gerekir. IOS işletim sistemine sahip cihazlarda bu özellik, sürekli olarak aktiftir ve kapama seçeneği yoktur. Sadece kullanım esnasında veri akışına izin veren ve minimum işlem gücüne sahip olan bir teknoloji olduğu için manuel ayarlama sunulmamıştır. Onun yerine, IOS cihazlara şifre sorma, yüz tanıma gibi ekstra kontrol aşamaları eklenmiş ve kullanım esnasında güvenlik üst düzeye çıkarılmıştır. 

NFC özelliğine sahip Android cihazlarda güvenli kullanım, aynı şekilde ilerlese de cihazların ayarlar kısmından özelliği, açma ve kapama kullanıcı tarafından kontrol edilebilir. Eğer Android bir mobil cihaza sahipseniz ve telefonunuzda bu özelliğin olup olmadığını kontrol etmek istiyorsanız “Ayarlar” menüsündeki “Bağlı Cihazlar” veya “Ağ ve Paylaşım” alanlarından bu özellik hakkında detaylara erişim sağlayabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar