Çoğu kişi “hobi” olarak değerlendirse de aslında kitap okumak bundan çok daha fazlası! Kendinizi geliştirmek ve hayata farklı bir şekilde bakabilmek için olmazsa olmaz bir ihtiyaç… Hatta çoğu ünlü girişimciye göre başarının sırlarından biri!
Örneğin gençliğinde günde yaklaşık 10 saatini okumaya ayırdığını söyleyen ve bilim kurgu hayranı olan Elon Musk, “Kitaplar ve sonrasında ailem tarafından büyütüldüm.” diyor.
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ise 2 haftada en az 1 kitap okumaya çalışıyor ve kitap okumanın önemini, “Kitaplar bir konuyu tam anlamıyla keşfetmenizi sağlar.” sözüyle açıklıyor. “Her kitap, keşfedilecek yeni bilgi yolları açar.” diyen Bill Gates ise yılda 50 kitap okuduğunu söylüyor.
Peki; bazı ünlü girişimcilerin, başarılarının sırlarından biri olarak gördükleri kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanabilirsiniz? Eğer okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız sıraladığımız önerilere kulak vermenizi öneririz.
Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?
Kitap okuma alışkanlığını kazanmanıza yardımcı olacak önerileri sıralamadan önce kitap okumanın faydalarına göz atalım.
- Okumak, yeni kelimeler öğrenmenize yani kelime haznenizin gelişmesine yardımcı olur.
- Bir olaya farklı bakış açıları ile yaklaşmanıza ve bu sayede problem çözme konusunda daha başarılı olmanıza katkı sağlar.
- Farklı hayatları, görüşleri tanımanızı sağlar; empati yeteneğinizi güçlendirir.
- Kitap okumak, sabır ve odaklanma gerektiren bir eylemdir. Kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bir soruna ya da konuya odaklanma konusunda daha başarılı olabilirsiniz.
- Bilgi birikiminiz artar, kendinizi geliştirirsiniz.
- Stres seviyenizin düşmesini ve rahatlamanızı sağlar.
Ayrıca eğer kariyerinizi yazar olarak şekillendirmek istiyorsanız da bol kitap okumak, yazar olmak için izlemeniz gereken adımlar arasındadır!
Eğer kitap okumanın faydalarının farkındaysanız ve bir yanınız kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsa ama bunun için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden emin olamıyorsanız doğru yerdesiniz! Daha önceki başarısız girişimlerinizi unutun, derin bir nefes alın ve arkanıza yaslanın! İşte, “Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapılabilir?” sorusunun cevapları!
1. İnce Kitaplarla Başlamayı Tercih Edin
İtiraf edelim ki kalın kitaplar, zaman zaman okuma alışkanlığına sahip olan kişilerin bile gözünü korkutabiliyor. Bu nedenle okumayı alışkanlık haline getirmek istiyorsanız gözünüzün korkmayacağı yani daha ince kitapları seçmenizi öneririz.
2. İlgi Alanınız Doğrultusunda Kitaplar Seçin
İlgilenmediğiniz bir konuda okuma yapmak sıkılmanıza neden olabilir. Sıkılmak ise kitap okumaktan zevk almanızı ve dolayısıyla alışkanlık kazanmanızı engeller. İlgi alanınıza uygun kitapları seçmek için izlerken keyif aldığınız film türleri doğrultusunda karar verebilirsiniz. Örneğin tarih belgeselleri izlemeyi seviyorsanız tarihle ilgili araştırma kitaplarını, bilim kurgu filmlerini seviyorsanız bilim kurgu kitaplarını ya da gerilim filmlerini seviyorsanız korku edebiyatından kitapları tercih edebilirsiniz.
Türe karar verdikten sonra blog’lardan ve çeşitli mobil uygulamalardan (Goodreads, 1000Kitap gibi) okuyucu yorumlarını inceleyerek kitapların konusunu, üslubunu ya da olumlu/olumsuz eleştiri alan noktalarını keşfedebilirsiniz.
3. Okuma Listesi Hazırlayın
Okuyucu yorumları sayesinde hangi kitapları okuyacağınıza karar verdikten sonra okumak istediğiniz kitapların bir listesini oluşturabilirsiniz. Bunun için bir not defteri kullanabileceğiniz gibi mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde okuyacağınız kitapların yanı sıra okuduğunuz kitapları da listeleyebilirsiniz. Bu listeleme ise motivasyonunuzun artmasına yardımcı olur.
4. Okuma Alanınızı Belirleyin, Günde Kaç Sayfa Okuyacağınıza Karar Verin
Metroda, otobüste, kafelerde… Pek çok insanın farklı mekânlarda kitap okuduğunu görüyorsunuz. Fakat siz bunu gerçekleştirmek için öncelikle kitap okurken odaklanma konusunda kendinizi geliştirmeli ve alışkanlık kazanmalısınız. Aksi takdirde dikkatiniz kolayca dağılabilir ve bu, okuduğunuzu anlamadığınızı düşünmenize, kitaplardan uzaklaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle evde, televizyon gibi aklınızın farklı yerlere kaymasına neden olan aletleri kapatarak kitap okumaya başlamalısınız. Dilerseniz kütüphaneleri ya da sakin dış mekânları da değerlendirebilirsiniz.
Adı üstünde alışkanlık! Yani bunu düzenli olarak uygulamalısınız. Bu sebeple yapmanız gerekenler şeylerden biri de günde kaç sayfa okuyacağınıza karar vermek. Örneğin günde 10 sayfa okumak, başlangıç için oldukça uygun. Bunun yanı sıra yanınızda kitap taşıyarak uygun bir zaman ve mekân bulduğunuzda planladığınızdan daha çok kitap okuyabilirsiniz.
5. Okumak İçin Okumayın, Gerekirse Yeni Bir Kitaba Geçin
Yorumlarını okuduktan sonra tam size göre olduğunu düşündüğünüz bir kitap, ne yazık ki okumaya başladığınızda umduğunuz gibi çıkmayıp sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Kitapları zevk almadan okumaya çalışmak, yani okumak için okumak da sıkıcı bir deneyim yaşamanıza neden olabilir. Çare ise okumaktan hoşnut olmadığınız kitabı bırakıp yeni bir kitaba başlamak olabilir. Ne de olsa her kitap size hitap edecek diye bir şey yok! Önemli olan, okuduğunuz kitabın dünyasına girebilmeniz!
6. Bahanelere Yenik Düşmeyin
“Okumak istediğim kitapların listesini hazırladım, ama o kitapları alacak bütçem yok.” gibi nedenlerin aslında üstesinden gelebileceğiniz durumlar olduğunu bilmelisiniz. Online kitap satış mağazalarının yaptığı indirimleri takip etmek, kitap fuarlarından alışveriş yapmak ya da ikinci el kitap satın almak, düşündüğünüzden çok daha uygun bir bütçeye kitap alışverişi yapmanızı sağlayabilir. Bunun yanı sıra kütüphanelerden yararlanabilir ya da okumak istediğiniz kitaplar arkadaşlarınızda varsa kitapları onlardan ödünç alabilirsiniz.
Ve En Önemlisi: Pes Etmeyin!
Bir alışkanlıktan vazgeçmek de alışkanlık kazanmak da sandığınız kadar kolay olmayabilir, ama pes etmemelisiniz. Alışkanlık kazanmanızı sağlayacak en önemli nokta bu! Burada birkaç gün denemekten bahsetmiyoruz. Kitap okumadığınızda hayatınızda bir eksiklik hissedeceğiniz aşamadan bahsediyoruz. Doğru kitapları seçerek kitap okumanın verdiği zevki yaşayabilir ve kitap okuma alışkanlığını kazanabilirsiniz.