30 Yaşından Sonra Kariyer Değişikliği Yapmış 6 Başarılı İnsan

Bazen mesai saatleri içinde ya da dışında “Ben ne yapıyorum, niye bununla uğraşıyorum?” gibi sorular sıklıkla aklınıza geliyor mu? Peki, işinizi sevip sevmediğinizi hiç düşündünüz mü? Çünkü kendinize sorduğunuz bu sorular, mesleğinizi sevmemenizden kaynaklanabilir.

Belki çoğu insanın hayalini kurduğu bir mesleğe sahipsiniz, belki de örnek gösterilebilecek bir iş hayatınız var. Ama siz mutsuzsanız bunların hiçbiri önemli değil. Bu duruma dışarıdan bakıldığında sektör değiştirmek en mantıklı fikir gibi gelebilir. Bu aşamada da “Yaşım artık genç değil, sektör değiştirmeyeyim.” ya da “Kariyer değişimi için yeterli donanımım yok.” gibi nedenler yüzünden, yaptığınız ve aslında pek de memnun olmadığınız o işi devam ettirmek zorunda kalabilirsiniz. Oysa aslında bunlar, kariyer değişikliği yapmak ve iş hayatınızda mutluluğu yakalamak için engel değil! Sadece “Hangi mesleği seçmeliyim?” sorusuna vereceğiniz net bir yanıtınız olsun!

Şimdi, yapmak istediğiniz işe doğru adım atmanızı sağlama konusunda sizi cesaretlendirecek, “Kariyer değişikliği nasıl yapılır?” sorusuna cevap bulmanız konusunda size yardımcı olabilecek, 30 yaşından sonra kariyer değişikliğine giden 6 ismi sıralayalım.

1. Jeff Bezos

Başarılı bir eğitim hayatının ardından henüz 26 yaşındayken Bankers Trust isimli yatırım şirketinde en genç başkan yardımcısı olan Jeff Bezos, 1994 yılında 30 yaşındayken e-ticaret dünyasında devrim yapan amazon.com’u kurdu. Adını dünyanın en büyük nehri Amazon’dan alan şirket, online kitap satışıyla başladığı yolculuğunda şimdi çok daha geniş bir ürün yelpazesi ile tüketicilere hitap ediyor. Peki ya Jeff Bezos “Zaten yeterince para kazandığım ve başarılı olduğum bir işim var.” diye düşünseydi ne olurdu? Büyük ihtimalle aklına gelen bu fikri başkaları yapar, iş dünyasında başarılı bir iş insanı olmasına rağmen bu kadar dev bir isim olamazdı.

Kaynak

2. Vera Wang

Victoria Beckham, Mariah Carey, Alicia Keys ve daha pek çok ünlü isim… Hepsinin gelinlik tasarımları  ünlü modacı Vera Wang’e ait… Peki, Vera Wang’in başarısının sırrını biliyor musunuz? Biz söyleyelim: Hayalindeki işi yapmak için vazgeçmemesi ve yaşını, hayalleri için bir engel olarak görmemesi! Vogue’un en genç editörlerinden biri olan ve yaklaşık 17 yıl boyunca Vogue’da çalışan Vera Wang, istifa ettikten sonra 40 yaşında kendi markasını kurmaya karar vermesiyle kaderini değiştirdi ve moda dünyasının efsane tasarımcılarından biri oldu.

Kaynak

3. Jonah Peretti

İnsan ve çevre ilişkilerini inceleyen bir bilim dalı olan çevrebilim bölümünden başarı ile mezun olan Jonah Peretti, eğitiminin ardından özel okulda okuyan öğrencilere bilgisayar dersleri vermeye başladı. Aslında mezun olduğu bölüm ile ilgili bir gelecek planlaması yapmaması bile iş hakkındaki görüşünün, sadece mezun olduğu alanda çalışıp para kazanmak olmadığına bir kanıttı. Ardından öğretmenliğe veda etti ve 31 yaşında Huffington Post’u, 32 yaşında ise BuzzFeed’i kurdu. Jonah Peretti’nin kurduğu iki site de şu anda dünyanın en beğenilen siteleri arasında yer alıyor.

Kaynak

4. Grandma Moses

Evet, yeni bir işe başlamak çoğu zaman kolay değildir; ama imkânsız da değildir. Peki, asıl adı Anna Mary Robertson Moses olan ve Grandma Moses olarak bilinen ressamın hayat hikayesini ve resim çizmeye kaç yaşında başladığını biliyor musunuz? Bu hikaye, iş değiştirmek konusu dışında bir kariyerin yoktan var edilmesini konu ediniyor! Çiftçi bir ailede doğan ve çiftçi olarak hayatına devam eden Grandma Moses, ilk resim çalışmalarını 58 yaşında yapsa da bu işin üzerine pek düşmemiş. 1932 yılında yani 72 yaşındayken resim çizmeye yeniden başlayan Grandma Moses’ın hayatı, bir koleksiyoner tarafından keşfedilmesiyle değişmiş ve resim, onun için bir hobiden çok daha fazlası olmuş. Grandma Moses, önemli olanın yaş değil, yaşınız kaç olursa olsun yaptığınız işten zevk almanız gerektiğini hatırlatıyor.

Kaynak

5. Taikichiro Mori

Japon iş insanı Taikichiro Mori, verdiğimiz örneklerin yanı sıra çoğu insandan da farklı biri. Pek çok insanın hayali olan emeklilik döneminde dinlenme, Taikichiro Mori’de emeklilik döneminde çalışmak için yeni bir iş kurma fikrine evrilmiş. 55 yaşında bir akademisyenken Mori Building Company adında bir gayrimenkul şirketi kuran bu girişimci, 1991 ve 1992 yıllarında Forbes tarafından “dünyanın en zengin insanı” seçildi.

Kaynak

6. Harland David Sanders

İş değiştirme konusunda kendinize bir sınır koymamanız gerektiğinden bahsettik. Peki ya hiç memnun olmadığınız bir hayatın ve yıllardır farklı alanlarda çalıştığınız işlerin ardından emekli olmuş, kendinizi çaresiz ve yalnız hissediyorsanız? Hepimizin tanıdığı bir sima olan Harland David Sanders’ın bir imparatorluk kurmaya karar vermesi işte tam da böyle bir dönemde oldu. 62 yaşında ilk KFC restoranını açan Sanders, bundan 11 yıl sonra yani 73 yaşındayken 16.2 milyon $’lık bir mirasa sahipti. Harland David Sanders, en dipte olunan zamanlarda bile hayallerin peşinden koşulması gerektiğinin ve kişisel gelişimin her yaşta devam ettiğinin en büyük kanıtlarından biri.

Kaynak

Bu örneklerden sonra iş değişikliği yapmak konusunda planınızı ertelemeyi ya da iptal etmeyi hala düşünüyor musunuz? Söz konusu hayalleriniz ise yaşınızın bir önemi yok; isteyin ve harekete geçin!

DeneyimGirişimcilikKariyer