“Oyuncu Olmak İstiyorum” Diyenler İçin 5 Öneri

yazar Betiay Tepe
Oyuncu olmak isteyenlere tavsiyeler

Doktor, öğretmen, mimar, reklamcı, memur… Hepimizin hayallerini süsleyen bir meslek var. Belki hayalinizdeki meslek ile ilgili bir okul okumak için çalışıyorsunuz belki de şu anda hayalinizdeki meslekten çok daha farklı bir iş yapıyorsunuz… Eğer amacınız hayallerinizi yaşamaksa vazgeçmeyin, çünkü hiçbir zaman geç değil. Daha önce yazdığımız bir yazıda, orta ve ileri yaşlarda eser vermiş yazarları anlatmış ve yaşınızın hayalleriniz önünde herhangi bir engel teşkil etmediğini paylaşmıştık. Bu yazımızı da oyuncu olmak isteyenler için yazıyoruz! İşte, hayali farklı karakterlere bürünmek olan yani oyuncu olmak isteyenlere tavsiyeler:

1. Gözlem Yapın

“Oyuncu olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?” sorusuna verilecek ilk cevap elbette ki oyunculuk yeteneği. Fakat yeteneğin bir kısmının doğuştan, bir kısmının da geliştirilebilir olduğunu unutmamalısınız. Peki, oyuncu adayları yeteneklerini nasıl geliştirebilir? Bunun cevabı oldukça basit: Hayata karışın, gözlem yapın!

Oyuncu olacaksanız bu, farklı karakterlere hayat vereceğiniz anlamına geliyor. Peki, o karakterin hangi durumda nasıl davranacağını bilmeden nasıl o role bürünebilirsiniz ki? İşte tam da bu nedenle gözlem yapmak çok önemli. Farklı kültürlere, karakterlere sahip insanları gözlemlemeli ve analiz etmelisiniz. Hatta sadece insanları değil, hayattaki her şeyi gözlemlemelisiniz. Örneğin amatör bir tiyatro grubunda size verilen rol bir çiçeği canlandırmak da olabilir. Yaptığınız gözlemler sayesinde karakterlerin jest ve mimiklerini çıkarabilir ve daha inandırıcı oyunculuk sergileyebilirsiniz.

Dizi oyuncusu olma yolları

2. Bol Bol Okuyun

Evet; gözlem ve analiz, oyunculuk yapmak isteyenlerin kesinlikle üzerinde durması gereken olgular. Fakat bunların yanı sıra yapmanız gereken bir şey daha var: Bol bol okumak. Peki, okumanın oyuncu olmak ile ne gibi bir bağlantısı var?

İyi oyuncuların söyleşilerini izlerken, pek çoğunun kitap okumayı çok sevdiklerini dile getirdiklerine ve çok kitap okuduklarını dile getirdiklerine şahit olmuşsunuzdur. Çünkü kitap okumak size farklı dünyaların kapılarını açar ve sizi gerçek hayatta karşılaşma imkânı bulamayacağınız hayatlara davet eder. Empati yeteneğinizin artması da oyunculuk mesleğindeki başarınızı direkt olarak etkileyecek bir durumdur. Yani ister sinema, tiyatro oyunculuk ile ilgili olsun, ister bir roman ya da şiir olsun bol bol okumalısınız.

3. Eğitim Alın

Doğuştan yeteneğiniz olabilir ama oyunculuk da aslında bir meslektir. Yani tek başına yeteneğiniz, iyi bir oyuncu olmanız konusunda size yardımcı olmayabilir. Sesinizi kontrol etmeyi, tiyatro sahnesinde ya da kamera önünde nerede durmanız gerektiğini, jest- mimiklerinizi abartısız bir şekilde kullanmayı ve daha pek çok şeyi oyunculuk eğitimi sayesinde öğrenebilirsiniz.

Eğitim almayı düşünüyorsanız ve oyunculukla hobi olarak ilgilenecekseniz belediyelerin, özel oluşumların açtığı kurslara katılabilirsiniz. Eğer “Ben kariyerimi oyunculuk mesleği üzerine kurmak istiyorum.” diyorsanız konservatuvara hazırlanabilirsiniz. Fakat bu noktada, ne yazık ki bazı devlet konservatuvarlarında yaş sınırı uygulandığını, yani belli bir yaş üzerindeki öğrencileri kabul etmediklerini belirtmeliyiz. Devlet üniversitelerinde 4 yıl olan bu lisans programlarının yaş sınırı ise değişiklik gösterebiliyor. Yani 21 yaşı da 25 yaşı da sınır olarak  kabul eden üniversiteler mevcut. Vakıf üniversitelerinin ya da özel konservatuvarların ise yaş sınırı konusunda daha esnek olduklarını söyleyebiliriz. Bu konuda gerekli araştırmayı yaptıktan sonra planlamayı yapmanızı öneririz.

Nasıl oyuncu olunur?

4. Oyuncu Ajanslarına Kaydolun

Oyuncu olmak istiyorsanız, oyuncu arayan dizi ve film yapımcıları ile bir araya gelmelisiniz. Bu buluşmayı sağlayan oluşumlar ise cast ajansları! Tanınan bazı dizi oyuncularının, ajanslar sayesinde ilk rollerini aldıklarını belirtelim. Elbette ki bu, birkaç ayda alabileceğiniz bir yol değil. Fakat deneyim kazanmak ve oyunculuğa başlamak için oldukça faydalı bir adım.

Peki, ajanslarda işler nasıl ilerliyor? Başvuru yapıp kayıt olduğunuz ajans, size uygun bir rol olduğunda sizinle iletişime geçiyor. Ardından yapılan deneme çekimleri sonrasında ise uygun görülürseniz reklam, dizi, film projesine dâhil olabilirsiniz. 

5. Sabırlı Olun, Pes Etmeyin

Oyuncu olmak için yapmanız gerekenlerden bahsettik. Fakat oyuncu olmak isteyenlerin kesinlikle yapması gereken bir şey daha var: Sabırlı olmak ve ilk olumsuzlukta pes etmemek. Örneğin kaydolduğunuz ajans sizi birkaç ay aramayabilir ya da bir proje için yaptığınız deneme çekimi son aşamada olumsuz sonuçlanabilir. Bu noktada önemli olan kendinizi geliştirmeye devam etmeniz ve hayallerinizin peşini bırakmamanızdır! Gerçekten isterseniz, yeteneğinizden aldığınız güç ile hayallerinizi yaşayabilirsiniz!

Benzer Yazılar