Verimli Çalışma ve Zaman Yönetimi Çözümü: Pomodoro Tekniği Nedir? 

Bir iş yaparken ya da ders çalışırken kesintisiz bir şekilde odaklanmak oldukça zor. Özellikle sürekli etkileşim içinde olduğumuz günümüz dijital dünyasında. Çünkü tam işe odaklandığınız anda telefonunuza gelen bir mesaj dikkatinizi dağıtabilir. Bu da işinizi ertelemenize ve bu ertelemeden kaynaklı olarak daha stresli hissetmenize sebep olabilir. “Peki, bu durumun bir çözümü yok mu?” diye merak ediyorsanız da hem pratik hem de etkili bir yöntem olan pomodoro tekniği ile verimli bir şekilde zaman yönetiminizi yapabilirsiniz. 

O halde zamanı verimli kullanmak için size bir yol haritası sunacak olan pomodoro tekniğini incelemeye başlayalım. 

Pomodoro Tekniği Nedir? 

Pomodoro tekniğini keşfetmek için ilk olarak bu tekniğin ortaya çıkışına bakmakta fayda var. Aslında İtalyancada domates anlamına gelen pomodoro, daha sonrasında tüm dünyanın en popüler zaman yönetimi tekniklerinden biri haline geldi. “Peki, nasıl?” diyorsanız da bu sorunun cevabı, tekniği keşfeden Francesco Cirillo’nun hikayesinde gizli. 

Üniversite yıllarında ders çalışırken sürekli olarak dikkat dağınıklığı yaşayan ve çalışmaya bir türlü odaklanamayan Francesco Cirillo, bu sorunu çözmek için 1987 yılında pomodoro tekniğini ortaya çıkaran adımı atmış. Bu adım ise domates şeklinde bir mutfak zamanlayıcısı ile kendine çalışma ve mola için belirli zaman aralıkları belirlemek olmuş. Zamanını daha verimli değerlendirmek ve çalışmaya odaklanmak için farklı zaman aralıklarını deneyen Cirillo, en uygun seçeneğin 25 dakika çalışmadan sonra 5 dakika mola vermek olduğunu keşfetmiş. İşte, bu keşifle de şu an dünyaca meşhur pomodoro tekniğini ortaya çıkarmış. 

Francesco Cirillo’nun keşif hikayesinden de anlaşıldığı gibi pomodoro tekniğine, zamanı verimli kullanmak için bir harita demek mümkün. Çünkü teknikte önemli olan uzun saatler boyunca çalışmak değil, kısa aralıklarla daha verimli bir çalışma planı oluşturmak. Bu çalışma planında arada verilen 5 dakikalık molalar ise odaklanma seviyesini artırmanın çözümü.

Örneğin yazmanız gereken uzun bir rapor olduğunu düşünün. Bu raporu kesintisiz bir şekilde yazmak yorucu olmasının yanı sıra bu yorgunluktan kaynaklı çalışma verimliliğiniz düşebilir ve daha çok hata yapabilirsiniz. Pomodoro tekniği sayesinde ise raporu parçalar halinde oluşturabilir ve verdiğiniz 5 dakikalık molalarla kendinizi yormadan, daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.  

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır? 

Uygulama açısından oldukça pratik bir yöntem olduğu için pomodoro tekniğini ister işte isterseniz ders çalışırken kısacası zamanı verimli kullanmak istediğiniz her noktada uygulayabilirsiniz. Yapmanız gereken ise oldukça basit: Her 25 dakikalık çalışmadan sonra 5 dakika mola vermek. Bu periyodu 4 kez tekrarladıktan sonra ise 20-30 dakikalık uzun bir mola verebilirsiniz.

Pomodoro tekniğini hayatınıza entegre ederken asıl dikkat etmeniz gereken detay ise çalışma ve mola aralıklarında yapacaklarınıza odaklanmak. Yani 25 dakikalık çalışma sürecinizde acil olmadığı müddetçe dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak durmalısınız. Örneğin çalışma süresinde telefonunuza bir mesaj gelirse bu mesaja anında dönmek yerine 5 dakikalık mola sürenizde dönebilirsiniz. 

Zamanınızı daha verimli bir şekilde değerlendirmenizi sağlayacak pomodoro tekniğini uygularken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise yapacağınız işleri önceden planlamak. Örneğin kısa sürede halledebileceğiniz birkaç işi tek bir 25 dakikalık çalışma süresine sığdıracak şekilde planlama yapabilirsiniz. Daha uzun sürede bitecek işleri de parçalara bölerek hem sıkılmadan hem de daha verimli bir şekilde bitirebilirsiniz. 

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?

Zaman yönetimi için hem pratik hem de etkili bir yöntem olan pomodoro tekniğinden hayatın her alanında faydalanmak mümkün. Önemli olan ise bu tekniği istikrarlı bir şekilde uygulamak. Çünkü düzenli bir şekilde bu tekniği uyguladığınız müddetçe dikkat dağınıklığına karşı daha dirençli hale gelebilir ve odaklanma konusunda beyninizi eğitebilirsiniz. Bu da tabii ki pomodoro tekniğinin en büyük faydası. 

Bunun dışında pomodoro tekniğinin hayatınıza katacağı faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Büyük ve karmaşık işleri, küçük parçalar halinde ve daha kolay bir şekilde bitirmeye yardımcı olur. 
  • Uzun süreler ve aralıksız çalışmaktan kaynaklı yaşadığınız tükenmişlik hissinin azalmasını sağlar. 
  • Bir çalışma ve zaman planı oluşturacağınız için işlerin son dakikaya kalmasının önüne geçer ve böylece son dakika iş yetiştirme stresini ortadan kaldırır. 
  • Pomodoro tekniği sadece zaman yönetimi için değil, odaklanma için de etkili bir yöntem olduğu için çalışma sürelerinde daha verimli bir şekilde işe odaklanmayı destekler. 

Kısacası pomodoro tekniği ile hem zaman yönetimi hem de çalışma verimliliği açısından pek çok fayda sağlayabilirsiniz. Çünkü bu teknik sayesinde zamana karşı değil, zamanla birlikte hareket etmeyi öğrenirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirdiğiniz anda ise zamanı yararınıza işleyen bir sürece dönüştürebilirsiniz. 

“Peki, pomodoro tekniği dışında zaman yönetimi için farklı teknikler var mı?” diye merak ediyorsanız da zamanınızı verimli bir şekilde kullanmanızı sağlayacak diğer teknikleri keşfetmek için “Ama Zamanım Yok!” Cümlesini Unutun: Zaman Yönetimi Teknikleri” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

İpucu