Güneş, Deniz ve Spor: Enerjinizi Yükseltecek 4 Yaz Sporu

yazar MAPFRE
Enerjinizi Yükseltecek 4 Yaz Sporu

Yaz ayları ile beraber deniz tatili sezonu açıldı. Tabii ki sıcak havanın ve gökyüzünde parlayan güneşin tadını doyasıya çıkarmak için sahil beldelerine gitmek eşsiz bir seçenek. Ancak unutmayın ki deniz tatili, sadece keyifli anlar yaşayacağınız bir mola zamanı değil, aynı zamanda farklı spor dalları deneyebileceğiniz bir fırsat. “Peki, bu fırsatı hangi spor dalları ile değerlendirebilirim?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin; sizin için yaz tatilinize hareket katacak ve güzel havanın tadını doyasıya çıkaracağınız yazın yapabileceğiniz spor seçeneklerini derledik. 

O halde gelin, deniz tatilinize biraz hareket, biraz da heyecan katacak popüler yaz sporlarını keşfetmeye başlayalım. 

Plaj Voleybolu

Plaj Voleybolu

Sahilde oturup güneşin ve denizin keyfini çıkarmak başlı başına keyifli bir aktivite. “Bu keyfe biraz da hareket katalım.” diyorsanız yazın olmazsa olmazı plaj voleybolu sizi bekliyor. Kuralları salon voleyboluna oldukça benzeyen plaj voleybolu, oyuncu sayısı ve saha özellikleri açısından aslında farklı bir yapıya sahip. Çünkü 6 kişilik takımlar ile oynanan salon voleybolunun aksine plaj voleybolu 2 kişilik takımlarla oynanır. Tabii ki bu profesyonel turnuvalarda geçerli. Sadece spor ve eğlence amaçlı plaj voleybolu oynamayı tercih ediyorsanız 4 veya 6 kişilik takımlar da kurabilirsiniz.

Ayrıca adından da anlaşılacağı gibi plaj voleybolu için sahanın kum saha olması gerekir. Bu nedenle güneşin ve denizin tadını çıkarırken aynı zamanda spor yapmak isteyenler için ideal bir egzersiz seçeneği demek mümkün. 

“Peki, plaj voleybolu için hangi spor malzemeleri gerekli?” diye merak ediyorsanız mayo ve bikini gibi deniz kıyafetleri, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü, şapka ve plaj voleyboluna özel tasarlanmış bir voleybol topu ile bu sporu rahatlıkla yapabilirsiniz. 

Bu sporu yapmak için Türkiye’nin sahil beldelerindeki plajlarda bulunan plaj voleybolu sahalarını tercih edebilirsiniz. Bunun dışında eğer İstanbul’da yaşıyorsanız belediyelerin sunduğu saha imkanı sayesinde Maltepe ve Kalamış sahilinde de plaj voleybolu oynayabilirsiniz.  

Su Kayağı

Su Kayağı

Kış sporlarının vazgeçilmezi kayak sizin için bir tutkuysa bu tutkuyu su kayağı ile yaz aylarına da taşıyabilirsiniz. Kış sporlarının vazgeçilmezi olan kayağın su sporlarına uyarlanması ile ortaya çıkan su kayağı, kayak tahtaları üzerinde ve bir sürat teknesi yardımıyla su üzerinde kaymanızı sağlayan bir spor. Tabii ki su üzerinde dengede kalmak oldukça zor olduğu için ilk defa denemeyi planlıyorsanız eğitim almanızda fayda var.

Su kayağı genellikle plaj kıyafetleriyle yapılabilecek bir spor gibi düşünülse de aslında plaj kıyafetleri bu spor için uygun değil. Tüm spor dallarında olduğu gibi su kayağı için de uygun kıyafetler tercih etmeniz oldukça önemli. “Peki, nasıl kıyafetler tercih etmeliyim?” diyorsanız su üzerinde rahat hareket edebilmek ve düştüğünüzde kolay toparlanabilmek için suya dayanıklı, sörf için tasarlanmış mayoları tercih edebilirsiniz. Ayrıca sert düşüşlere karşı koruma sağlamak için su sporlarına özel olarak tasarlanmış kaskları kullanmayı unutmayın.

Kitesurf

Kitesurf

“Biraz daha heyecanlı bir deneyim arıyorum.” diyorsanız kitesurf ile kendinizi rüzgara bırakma zamanı geldi. Rüzgardan güç alıp suyun üzerinde gidebileceğiniz kitesurf, yazın yapabileceğiniz ekstrem sporlardan biri. Kitesurf, temelde su kayağı ile benzer özellikler taşısa da bu ekstrem sporda sizi çeken bir sürat teknesi değil, rüzgarın havalandırdığı bir paraşüttür. Paraşütün sağladığı güç sayesinde ayaklarınızın bağlı olduğu board ile su üzerinde ilerlersiniz. 

Tabii ki su üzerinde dengeyi korumak için rüzgarın yönüne göre paraşütü kontrol etmek oldukça önemli. Bu nedenle ilk defa kitesurf yapmayı planlıyorsanız tıpkı su kayağında olduğu gibi öncelikle eğitim almanız faydalı olacaktır. “Peki, nerede eğitim alabilirim?” diyorsanız Ayvalık, Gökçeada, Kilyos, Urla, Alaçatı, Akyaka, Gökova, Fethiye gibi Türkiye’deki kitesurf yapılabilen yerlerde bulunan okullardan eğitim alabilir ve kitesurf yapabilirsiniz. 

Ayrıca kitesurf için kullanılan paraşütün büyüklüğü ve boardun boyutu; boyunuza, kilonuza ve deneyiminize göre değişiklik gösterebilir. Örneğin yeni başlayanlar için geniş ve çift yönlü board modelleri önerilirken hız seven profesyoneller, ince ve küçük hacimli board seçeneklerini tercih edebilir.  

Tüplü Dalış

Tüplü Dalış

Tabii ki yaz aylarında sadece suyun üzeri değil, altı da yeni bir deneyim için sizi bekliyor. Yaz sporları arasında yeni bir dünya keşfedeceğiniz bir seçenek arıyorsanız tüplü dalış yapabilirsiniz. 

Tüplü dalışı daha önce denemediyseniz öncelikle eğitim almanız önemli. Çünkü bu sporda su altında nefes almanıza yardımcı olacak bağımsız bir solunum cihazı ile dalmanız gerekir. Ayrıca dalış için dalgıç kıyafeti, deniz gözlüğü ve palet gibi ekipmanlar da kullanılır. Tüm bu ekipmanlarla su altında rahat hareket etmeyi ve tüplü dalış sırasında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için de öncelikle bir eğitmen eşliğinde dalış yapmanız şart. 

Eğer “Bu kadar ekipmanla dalış yapmak istemiyorum.” diyorsanız tüplü dalış yerine serbest dalış da deneyebilirsiniz. Çünkü serbest dalışta da şnorkel ve palet gibi ekipmanlar kullanılsa da tüplü dalışta kullanılan bağımsız hava kaynağı bu spor dalında bulunmaz. 

Hepsi birbirinden eğlenceli tüm bu yaz sporları ile yaz mevsiminin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Ancak unutmayın ki sıcak havada egzersiz yaparken vücudunuz normalden daha fazla zorlanabilir. Bu nedenle yaz aylarında spor yaparken dikkatli olmakta fayda var. “Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız “Sıcak Havalarda Spor Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap