Uçak Yolculuğu Öncesi Yardımınıza Koşacak 3 Önemli Bilgi

yazar Betiay Tepe

Uçak yolculuğu, çeşitli prosedürler barındıran ve kara yolu ulaşımından farklı özellikleri olan bir seçenek evet ama, rahatlığı ve hızlı ulaşım sağlaması açısından çoğu zaman imdadımıza koştuğunu inkar edemeyeceğiz.

Peki, uçak yolculuğu öncesi neleri bilmelisiniz? ✈️

Uçak bileti satın alma aşaması!

Birden fazla havayolu şirketi olduğu için, fiyatlar arasında uçurum farklar olmasa da bir rekabet söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Yolculuk tarihinizden yola çıkarak, internetteki çeşitli web sitelerinden farklı havayolu şirketlerinin sunduğu bilet fiyatlarına ulaşabilirsiniz.

Biletinizi satın aldıktan sonra, cep telefonunuza gelecek olan SMS ve nüfus kimliğiniz ile havaalanındaki biletinizi aldığınız havayolu şirketinin ofisine giderek check-in yaptırmalısınız: Bazı havayolu şirketlerinin mobil app’lerinden, web sitelerinden ve Call Centerlarından da check-in yaptırılabiliyor.

Uçuş saatinizden birkaç saat önce havaalanında bulunmanızı tavsiye edebiliriz zira x-ray geçişleri ve check-in sırasındayken uçuşunuzu kaçırmanız muhtemel!

Bagaj hazırlığı!

Standart bir ekonomi class yolcusuysanız, iki tür bagaj hakkınız olduğunu söyleyebiliriz. İlki, 20 kilogramı geçmemesi gereken ve check-in yaptırırken görevliye teslim edeceğiniz valiz hakkınız. İkincisi, uçakta yanınıza alarak koltuğunuzun üstündeki rafa yerleştireceğiniz maksimum 8 kilogram ağırlığında olması gereken kabin bagajınız. Kabin bagajınızı hazırlarken sıvılarınızı 100 ml olan kaplarda taşımalısınız. (Saç kremi, parfüm, şampuan vs.) Hazırladığınız 100 ml’lik kapları, şeffaf ve kilitli poşetlere koymalısınız. X-ray cihazından geçerken, poşetinizi de geçirmelisiniz.

Hazırsanız, uçuyoruz!

Kabin içindeki hava basıncı değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkan kulak ve sinüslerdeki hava değişimi nedeniyle kulaklarınızda hiç geçmeyecekmiş gibi gelen basınç hissedebilir, “duymuyorum!” diyebilirsiniz.  Genelde yutkunma, çiğneme, esnemeyle azaltılabilen bu basınç probleminin geçmesine saydıklarımız yeterli olmazsa “valsalva manevrası” denilen ağız ve burunun kapatılıp derin bir nefes verilmesiyle orta kulak ve sinüslere hava girmesi sağlanır.

Uçak Yolculuğu Öncesi Yardımınıza Koşacak 3 Önemli Bilgi

Peki, hangi durumlarda uçakla seyahat edemeyiz?

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün belirttiği kriterlere göre, hava yolculuğunun yapılmaması gereken durumlar aşağıdaki gibidir:

  • 7 gününü doldurmamış olan bebekler.
  • Hamileliğin son 4 haftası içindeki (çoğul gebeliklerde 8 hafta) ve doğumda sonraki ilk 7 gün içerisindeki kadınlar.
  • Dinlenme halinde bile hissedilen göğüs ağrısı veya angina pektoris.
  • Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık.
  • Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı artan kafa içi basınç.
  • Sinüs enfeksiyonu, kulak burun boğaz enfeksiyonları (özellikle de östaki borusu tıkanmışsa).
  • Son zamanlarda olan myokardial enfarktüs ve kriz.
  • Ciddi kronik solunum hastalığı, dinlenme halindeki nefessiz kalma veya çözümlenemeyen pnömotoraks.
  • Orak hücre anemisi.
  • 200 mmHg’den fazla sistolik basınca sahip, kontrolsüz arteriyel hipertansiyon.
  • Havanın veya gazın içeride kaldığı, son zamanlarda gerçekleşen bir cerrahi girişim ya da hasar durumu. (Özellikle karın travması, mide-bağırsak ameliyatları, baş-yüz-göz hasarları, beyin ameliyatları ve göz yuvarlağının içine girildiği göz ameliyatları.)
  • Skuba dalıcıları dalış yaptıktan sonra kısa süre içinde hava yolculuğuna çıkmamalıdırlar (Bir veya daha fazla gün sınırsız dalış yaptıktan sonra en az 24 saat, 2 saat dalış yaptıktan sonra en az 12 saat.)

Benzer Yazılar