Gökyüzünde parlayan güneş her ne kadar insana hayat enerjisi verse de gerçekte bu enerjiyi hissetmek biraz zor olabilir. Özellikle sıcak havaların maksimum seviyede hissedildiği yaz aylarında. Çünkü havanın sıcak ve nemli olduğu yaz günlerinde dışarı çıkmak bile insan bedenini zorlayan bir aktivite. Spor yapmak ise daha da zor. Peki, çözüm aşırı sıcakların yarattığı bu rehavete kapılıp düzenli egzersiz yapmayı rafa kaldırmak mı? Hayır! Bu bir çözüm değil, sadece bir kaçış yöntemi. O halde şimdi harekete geçme zamanı.
Yaz aylarında spor yapmanın sürekli ertelediğiniz bir aktiviteye dönüşmemesi için dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor. Kendinize sıcak havalara uygun egzersiz planı oluşturduğunuz sürece egzersiz programınızı ve formunuzu yaz aylarında da korumaya devam edebilirsiniz. Yapmanız gereken ise vücudunuzu zorlamadan, bedeninizi dinleyerek sıcak havalara uygun bir şekilde spor yapabilmek. “Peki ama nasıl?” diyorsanız sıcak havalarda spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri hemen sıralayalım.
Bolca Sıvı Tüketin
Sıcak havanın etkisi ile hareket etmeden bile terlemek mümkün. Bu nedenle sıcak havalarda vücut daha çok su kaybeder. Ancak kaybedilen suyu vücuda geri kazandırmak oldukça önemli. Özellikle de spor yaparken. Çünkü sıcaktan kaynaklı zaten fazla olan sıvı kaybı, hareket halinde daha çok artar. Eğer vücutta olması gerekenden fazla su kaybı yaşanırsa da dehidrasyon sorunu ortaya çıkabilir. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için de sıcak havalarda egzersiz yaparken dikkat edeceğiniz ilk konu tabii ki bolca sıvı tüketmek.
“Ne kadar su içmeliyim?” sorusunun cevabı ise egzersiz temponuza bağlı. Harcadığınız enerjiye göre su tüketimini ayarlayabilirsiniz. Susamış olduğunuz her an yaşam kaynağımız olan suyu tüketmek, vücutta oluşabilecek elektrolit dengesizliğinin önüne geçer. Yani susuz kalmaz ve buna bağlı olarak elektrolit dengesizliğinden kaynaklı halsizlik, yorgunluk, kas spazmları, baş ağrısı gibi sorunlara karşı önlem almış olursunuz. Ayrıca suyun yanı sıra su ve mineral açısından zengin meyve ve sebzeleri de tüketerek sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Sabahın Erken veya Akşam Saatlerini Tercih Edin
Genel olarak öğlen saatlerinde egzersiz yapmaya alışmış olsanız bile yaz aylarında bu rutini biraz değiştirmenizde fayda var. Çünkü güneşin sıcaklığının maksimum seviyede hissedildiği öğlen saatlerinde spor yapmak, özellikle yazın daha zorlayıcı olabilir. Güçlü güneş ışınlarına maruz kalmamak için tabii ki kapalı spor salonlarını tercih edebilirsiniz. “Ama açık havada egzersiz bir başka.” diyorsanız o zaman spor saatlerini sıcak havaya göre ayarlamak en iyi tercih.
Öğlen saatlerine nazaran daha serin olan sabahın erken saatleri veya güneşin batmaya başladığı ve yerini hafif bir esintiye bıraktığı akşam saatleri, sıcak havalarda egzersiz yapmak için oldukça uygun. Ancak bu saatlerde de her ne kadar hava öğlene kıyasla serin olsa da güneş batana kadar güneşin etkilerine maruz kalacağınızı unutmayın. Bu yüzden çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürerek cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyun.
Güneş Çarpmasının Belirtilerine Dikkat Edin
Açık havada spor yapmak için tüm önlemleri alarak belki sahilde bir koşuya, belki de parkta bir yürüyüşe çıktınız. Ama zaman ilerledikçe baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı gibi sizi rahatsız eden belirtiler mi hissetmeye başladınız? Tüm bu belirtiler, güneş çarpmasından kaynaklı olabilir.
Sıcak ve nemli havalarda sıkça karşılaşılan güneş çarpması, spor yaparken dikkat etmeniz gereken en büyük problemlerden biri. Bu yüzden sıcak havalarda spor yaparken baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, kas krampları, çarpıntı gibi belirtiler hissederseniz hemen egzersizi bitirmeli ve gölge bir alana geçmelisiniz.
Vücudun ısısını düşürmek için bir bezi soğuk suyla ıslatarak göğsünüze, koltuk altınıza ve bileklerinize koyabilirsiniz. Güneş çarpması için yapmanız gerekenleri, alabileceğiniz önlemleri ve daha fazlasını öğrenmek isterseniz “Güneş Çarpması Hakkında Bilmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.
Koyu Renkli Giysilerden Kaçının
Spor yapma zamanları kadar spor için seçtiğiniz kıyafetler de sıcak havalarda fazlasıyla önemli. Güneş ışınlarını emen koyu renk spor kıyafetleri yerine açık renkleri tercih etmeniz ise kıyafet konusunda dikkat etmeniz gereken ilk unsur.
Spor kıyafetinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da kıyafetin kumaşı. Genellikle pamuk kumaş, yumuşak olduğu için tercih edilse de geç kuruması nedeniyle maalesef terlemeye karşı iyi bir çözüm değil. Bunun yerine sıcak havalarda spor yaparken ter tutmayan, çabuk kuruyan ve cilde nefes aldıran kumaşlar tercih etmelisiniz. Sporcular için özel tasarlanmış performans kumaşları, spor kıyafeti için pamuktan daha uygun bir tercih.
Kıyafet seçimi dışında egzersiz sırasında ihtiyacınız olabilecekleri de yanınıza almanızda fayda var. Güneş ışınlarından korunmak için bir şapkayı ve terinizi silmek için kullanabileceğiniz bir havluyu spor çantanıza atmayı unutmayın.
Sıcak havalara karşı önlem alarak kontrollü bir şekilde spor yapmak mümkün. Ancak biliyoruz ki formumuzu korumanın yolu sadece spor değil, beslenmeden de geçiyor. Ama yaz sıcaklarında hem yemek yapmak hem de yemek yemek oldukça zor. Peki, bu zorluğu ortadan kaldırıp tam yaza göre hafif atıştırmalıklarla egzersiz sonrasında kendinizi ödüllendirmek ister misiniz? O halde “İçinizi Ferahlatacak Pratik ve Hafif Yaz Atıştırmalıkları” yazımızı okuyarak birbirinden lezzetli ve hafif yaz tariflerini öğrenebilirsiniz.
MAPFRE Sigorta