Sigaranın Zararları ve Sigarayı Bırakmak İçin 7 Öneri

Sigaranın sağlığa zararlı olduğu, pek çok iç organa zarar verdiği ve yaşam kalitesini düşürdüğü biliniyor. Peki, sigaranın sağlığa zararları hakkında detaylı bilgiye sahip misiniz? Gelin şimdi, hem sigara içenin hem de sigara içilen ortamda bulunan pasif içicilerin sağlığını tehdit eden sigaranın zararlarını ve sigarayı bırakma yöntemlerini sıralayalım.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigaranın zararları denildiğinde aklımıza ilk olarak akciğerler gelse de aslında sigara, vücudumuzdaki hemen hemen her organa zarar veriyor. Buna neden olan ise elbette ki sigaranın içindeki maddeler. İçerisinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigaranın sağlığa zararlarına göz atalım.

  • Evet, sigara akciğerleri direkt olarak etkiliyor. Araştırmalara göre sigara, akciğer kanserine yakalanma riskini; erkeklerde %25, kadınlarda ise %25.7 oranında artırıyor. Buna ek olarak sigara içmek, KOAH hastalığının oluşumuna, astım krizlerinin şiddetlenmesine ve kronik bronşite neden olabilir.
  • Sigara, kalp ve damar sağlığını da tehdit ediyor. Damarların daralmasına ve damar tıkanıklığına neden olan, kan akışını olumsuz etkileyen sigara; kan pıhtılaşması, inme, kalp krizi riskini artırıyor.
  • Nefesteki kötü koku ve ağız kokusu, sigara içmenin yansımalarından. Fakat sigara, ağız ve gırtlak kanseri gibi ciddi hastalıkların görülme oranını da artırabiliyor. Bunun yanı sıra diş ve diş eti hassasiyetleri de sigara nedeniyle artış gösterebiliyor.
  • Sigaranın neden olduğu hastalıklar ne yazık ki akciğer, ağız, gırtlak kanseri ile sınırlı değil. Pankreas, kolon, rahim ağzı, kan kanseri gibi hastalıkların görülme riski de sigara tüketimi ile artıyor.
  • Sigara, doğurganlık üzerinde de etkili. Sigaranın içindeki kimyasal maddeler hormon düzeyini bozabildiği için kadınlarda doğurganlığı olumsuz etkileyebiliyor. Erkeklerde ise sperm kalitesi sigara nedeniyle düşebiliyor. Ayrıca hamilelikte tütün kullanımı da düşük riski ile çocuğun akciğer, beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.
  • Sürekli hasta olmaktan mı şikayetçisiniz? Nedeni sigara olabilir! Çünkü sigara, düşük bağışıklılığın da sorumlularından biri.
  • Sigara içmek insülin direncini azalttığı için Tip 2 diyabet riskini artırabiliyor.
  • Cilt bakımına özen gösteren ve yaşlılık belirtilerini bakım ürünleriyle geciktirmek isteyenlerden misiniz? Peki, sigara içmenin cildin daha erken yaşlanmasına neden olabileceğini biliyor musunuz? Tabii buna ek olarak sigara içen insanların saçlarına ve ciltlerine sinen kötü kokudan bahsetmeden de geçmeyelim!

Ayrıca sigaranın zararları söz konusu olduğunda pasif içicilikten bahsetmemek olmaz. Çünkü sigara içmek, sadece kişinin kendisine zarar vermez. Bir o kadar da çevresine zarar verir. Peki, sigara içmese de sigara içilen ortamda bulunan yani pasif içici olan kişi, ileride ne gibi sorunlar yaşayabilir? 

Pasif İçiciliğin Zararları Nelerdir?

Sigaranın zararlarından etkilenmek için tek seçenek onu tüketmek değildir. Pasif içicilik de sigaranın zararlarına maruz kalmaya yol açar. Her gün sadece 30 dakika pasif içici olmak, kalp rahatsızlıklarının doğması için bir nedendir. Araştırmalara göre 1964’ten 2014 yılına kadar 2.5 milyon yetişkin, pasif içici olduğu için hayatını kaybetti. 

Yetişkinlerde pasif içicilik; kalp rahatsızlıkları, akciğer kanseri, felç gibi çeşitli sağlık problemlerine yol açarken hamilelerde ise prematüre doğumlara yol açtığı bir gerçek. Tabii pasif içicilik sadece yetişkinlerde değil, bebekler ve çocuklarda da sağlık problemlerine sebep olur. Bu problemleri şöyle sıralayabiliriz: 

  • Şiddetli astım atakları
  • Kulak enfeksiyonları
  • Solunum yolu enfeksiyonları 
  • Ani bebek ölümü sendromu 

Pasif İçicilik Neden Daha Zararlı?

Sigara kullanmadığı halde pasif içici olanlar, aynı araştırmalara göre sigara dumanından çıkan 7.000’den fazla kimyasal maddeye filtresiz olarak maruz kalır. Bunlardan en az 70 tanesi kansere neden olabilen kimyasallardır. Diğer yandan sigara kullanan kişiler bu dumanı filtreden çektikleri için bazı kimyasallara direkt olarak maruz kalmazlar. Bu nedenle aynı miktarda pasif içici olan kişilerle sigara içen kişiler arasında kıyaslama yapıldığında pasif içicilerin daha fazla zarar gördüğü kabul edilir.

Sigarayı Bırakma Evreleri Nelerdir?

Belki sigara içmenin vücudunuzdaki negatif yansımalarını hissetmeye başladınız, belki de bir sorununuz olmadığını düşünüyor ama sigarayı bırakmanın zamanının geldiğini fark ediyorsunuz.

Sigarayı bırakmak istemenizin nedeni ne olursa olsun, bilmeniz gereken bir şey var: Bu süreç çok kolay olmayacak. Fakat elbette üstesinden gelinmeyecek bir durum değil! Başarabilirsiniz! Bu süreçte yaşayacağınız durumları bildiğiniz takdirde üstesinden gelmek için ihtiyacınız olan motivasyonu da bulabilirsiniz. O halde sigarayı bırakma evrelerini paylaşıp size yardımcı olalım.

  • Sigara içenlerin çoğu -eğer bir sağlık sorunları yoksa- sigarayı bırakmak istemezler. Ama siz fark etmeseniz de sigara sağlığınıza zarar veriyor. Bu kesin! Bu nedenle öncelikle sigaranın sağlığınıza etkilerini öğrenmeli ve sigara bırakma kararını net olarak vermelisiniz.
  • Sigarayı bıraktığınız ilk dönemlerde vücudunuzun nikotine olan ihtiyacı karşılanmadığı için sigara içme isteği üst düzeye çıkacaktır. Özellikle canınızın sigara içmek istediği bu dönemlerde kesinlikle sigara içmemelisiniz. Bir kere daha sigara içmek, motivasyonunuzun düşmesine ve yeniden sigaraya başlamanıza neden olabilir.
  • Sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzdaki değişimler hayatınızı etkileyecek! Örneğin zamanla merdiven çıkarken nefes nefese kalmayacak ve sabahları daha kolay bir şekilde uyanabileceksiniz. Bu durumlar ve sigaranın zararları hakkında öğrendikleriniz zamanla sigaradan daha çok uzaklaşmanıza, hatta ondan iğrenmenize bile vesile olabilecek! Yani zorlu bir şekilde başlayan sürecin sonu oldukça güzel!

Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Öneriler

Sigarayı bırakmaya karar verdiniz; tebrikler! Peki, bu kararı uygulamanıza yardımcı olacak öneriler neler?

  1. Kendinize İnanın

“Ben sigarayı bırakamam.” ya da “Bırakabilir miyim, bilmiyorum.” gibi cümleler kurarak bu yola giriyorsanız üzgünüz, ama bu konuda kendinize güvenmiyorsunuz demektir. Oysa kendine güvenmek ve “Yapabilirim!” demek, yapmanız gereken en önemli şeylerden biri. Daha önce birkaç kez denemiş, ama başarısız olmuş olabilirsiniz ya da uzun yıllardan beri sigara içiyor olabilirsiniz; hiç önemli değil! Kendinize güvenin! Başarabilirsiniz!

  1. Sigaranın Zararları Hakkında Derin Bir Araştırma Yapın

Evet, sigaranın zararlı olduğu konusunda herkesin bilgisi var, ama sizin bundan daha fazlasına ihtiyacınız var! Sigaranın zararları hakkında yazılmış kitaplar, makaleler ya da çekilmiş belgeseller bu aşamada sigaradan soğumanızı sağlayabilir. Ayrıca bazı kitaplar, sigarayı bırakma yöntemleri ile size yardımcı da olabilir.

  1. Kararınızı Verin ve Kendinize Bir Motivasyon Mektubu Yazın

Sigarayı niçin bırakmak istiyorsunuz? Kendi sağlığınız için mi, çocuklarınızın sağlığı için mi, yoksa maddi olarak sizi zorlamaya başladığı için mi? Yoksa sigarayı bırakmak isteme nedeniniz bunların hepsi mi? Neden sigarayı bırakmak istediğinizi, kendinize olan güveninizi ve not düşmek istediğiniz diğer durumları kendinize bir mektup yazarak anlatın. Bu mektubu ihtiyaç duyduğunuzda okuyabilir ve kendinizi motive edebilirsiniz.

  1. Sigaranın Yerine Bir Şeyler Koyun

Sigarayı bıraktığınız ilk zamanlarda sanki planladığınız bir şey varmış, ama siz onu yapmıyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Bu durum, sigara içme isteği oluşturabilir. Bundan kurtulmak için ise sigaranın yerine bir şeyler koymayı deneyebilirsiniz. Örneğin sakız çiğnemek, spor yapmak, su içmek (İhtiyacınız olandan fazla su tüketmediğinize de dikkat etmelisiniz.), sigaranın yerine koyabilecekleriniz arasında.

  1. Yoksunluk Belirtilerinin Farkında Olun

Çabuk sinirlenmek, olaylara karşı aşırı tepki vermek, uyumakta zorluk çekmek, kabızlık, iştah artması gibi durumlar sigarayı bıraktığınız ilk dönemde görülebilecek durumlardır. Nikotin, vücudunuzdan atıldıkça bu şikayetler azalır. Yani bunun geçici bir durum olduğunun farkında olmalısınız. Fakat tabii ki bu şikayetleriniz için bir hekime danışmakta da fayda olabilir.

  1. Eğer İhtiyacınız Varsa Doktor Desteği Alın

Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız ya da bu konuda bir destek alarak daha emin adımlarla ilerlemek istiyorsanız doktorlardan yardım alabilirsiniz. Sigara bırakma poliklinikleri ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı bu konuda sizin yanınızda olmaya hazır!

  1. Sigara İçilen Alanlardan Uzak Durun

İlk günlerde canınız sigara isteyebilir, bu beklenilen bir şey. Sigara içilen ortamlarda bulunmak ise bu isteğe yenik düşme ihtimalini ne yazık ki yükseltebiliyor. Bu nedenle ilk günlerde mümkün olduğunca sigara içilen alanlardan uzak durmanızı öneririz.

Sigarayı bırakın ve daha sağlıklı bir hayata “Merhaba” deyin! Sağlığınızı en iyi şekilde korumak için özel sağlık sigortası ile sizin yanınızda olmaya hazırız. Dilerseniz sağlık sigortası çeşitleri hakkında yazdığımız yazıyı okuyabilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun ürünü seçebilirsiniz!

İpucuSağlık