Soğuk algınlığı, diğer adıyla nezle, rinovirüs nedeniyle ortaya çıkan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Havaların soğuması ile bağışıklık sisteminin etkilenmesi ve insanların soğuk havalardan kaynaklı daha çok kapalı ortamlarda vakit geçirmesi, bu virüsün oluşmasının ve yayılmasının temel sebebi sayılabilir. Bu nedenle de sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığı ile daha çok karşılaşırız.
Ancak önemli olan, soğuk algınlığı ile karşılaşsak bile hastalığı hafif bir şekilde atlatmak ve bir an önce iyileşmektir. Bunun için de soğuk algınlığı tedavisi esnasında dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. O halde gelin, tüm detayları ile soğuk algınlığını ve daha hızlı toparlanmak için soğuk algınlığına iyi gelen yöntemleri incelemeye başlayalım.
Soğuk Algınlığı Neden Olur?
Rinovirüs, bulaşıcı bir virüs olduğu için kolaylıkla insandan insana geçebilir. Soğuk havalarda daha çok kapalı ortamlarda bulunduğumuz için de bu virüs daha hızlı bir şekilde yayılabilir. Bu nedenle özellikle sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığı vakaları artış gösterir. “Peki, soğuk algınlığına sebep olan rinovirüs nasıl bulaşır?” diye merak ediyorsanız bu virüsün göz, ağız ve burun gibi farklı yollardan vücuda giriş yapabildiğini belirtebiliriz.
Buna göre soğuk algınlığının bulaşma yollarını şu şekilde sıralamak mümkün:
- Soğuk algınlığı olan bir kişi ile aynı ortamda bulunurken kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasından kaynaklı havaya yayılan damlacıklardan,
- Soğuk algınlığı olan kişi ile sarılma, öpüşme gibi yakın temas kurulduğunda,
- Virüs olan yüzeylere temas edilip bu temastan sonra göze, ağza ve buruna dokunulduğunda soğuk algınlığı bulaşabilir.
Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?
Soğuk algınlığının ortaya çıkmasındaki temel sebep, aslında bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesidir. Kişinin bağışıklığına göre de soğuk algınlığı belirtileri farklılaşır. Ancak genel olarak soğuk algınlığı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı
- Sürekli hapşırma veya öksürük
- Boğaz ağrısı veya boğazda kaşıntı
- Hafif ateş
- Titreme ve üşüme
- Vücut kırgınlığı ve halsizlik
- Eklem ve kas ağrıları
- Baş ve kulak ağrısı
Bu belirtilerinden hepsinin ya da birkaçının soğuk algınlığı olan bir kişide görülmesi mümkün. Genellikle belirtiler hafif veya orta şiddette ortaya çıksa da bağışıklığı düşük olan kişilerde tüm bu belirtiler daha şiddetli yaşanabilir. Böyle bir durumda doktora başvurulması ve soğuk algınlığı ilaçları ile kontrollü bir tedavi sürecine girilmesi oldukça önemli. Çünkü soğuk algınlığının şiddetli yaşandığı durumlarda enfeksiyon, zatürre gibi daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilir.
Eğer bağışıklık sisteminiz düşükse böyle sorunlar ile karşılaşmamak ve kendinizi soğuk havalara hazırlamak için “Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalısınız?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, tabii ki soğuk algınlığına yakalanmamak için oldukça önemli. Ancak başta da belirttiğimiz gibi havaların soğuması ve kapalı ortamda daha çok vakit geçirilmesi ile soğuk algınlığı, sonbahar ve kış aylarında karşılaşabileceğimiz bir sorun.
Bu soruna kesin çözüm ise tabii ki bir doktora danışmaktan geçiyor. Ancak doktorunuzun tavsiyelerine uyarken bir yandan da hızlıca toparlanmak için uygulayabileceğiniz soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler bulunuyor. “Peki, bu yöntemler nelerdir?” diye merak ediyorsanız hemen soğuk algınlığı ile baş etme yöntemlerini sıralamaya başlayalım:
- Dinlenmek: Vücudunuzun enfeksiyonla başa çıkması için soğuk algınlığı sürecinde dinlenmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Bol bol sıvı tüketmek: Hidrasyonu korumak ve boğaz ağrısına karşı önlem almak için sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Su haricinde bitki çayı, çorba gibi daha çok sıvı besinleri tercih edebilirsiniz.
- Ortamın nem dengesini ayarlamak: Kuru ve soğuk hava, soğuk algınlığının oluşmasına sebep olur. Burun tıkanıklığına ve boğaz ağrısına ise nemli hava iyi gelir. Sıcak bir duş almak, vücudun nemli hava ihtiyacını bir süreliğine karşılasa da iyileşme sürecinde bulunduğunuz ortamın nem dengesine dikkat etmenizde fayda var. Bunun için hava nemlendiricilerden yardım alabilirsiniz. Hava nemlendiriciler hakkında detaylı bilgi almak için de “Hava Nemlendirici Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
- Gargara ve burun spreyi: Gargara, boğaz ağrılarınız; burun spreyi de burun tıkanıklığınız için iyi gelen yöntemlerdir. Tabii ki hangi gargara ve boğaz spreyini kullanmanız gerektiğini öğrenmek için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
- Dengeli beslenme: Vücudunuzun bir an önce enfeksiyonu yenmesi için bu süreçte beslenmenize dikkat etmeniz şart. Beslenme programınıza dikkat ederken aynı zamanda soğuk algınlığı tedavisi için özellikle C vitamini kaynağı kış meyve ve sebzelerini de tüketmeye özen gösterin.
Soğuk algınlığı sürecinde tüm bunlara dikkat ederek vücudunuzun enfeksiyonu yenmesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki bağışıklık sistemini güçlü tutarak soğuk algınlığına yakalanma riskini de minimum seviyeye düşürmeniz mümkün. Bağışıklık sistemini güçlü tutacak hem pratik hem de lezzetli tarifler öğrenmek isterseniz “Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 5 İçecek Tarifi” yazımızı okuyabilirsiniz.
MAPFRE Sigorta