Start-up Nedir? Start-up Nasıl Kurulur?

Her şeyin hızla değiştiği modern dünyada, ihtiyaçlar ve beklentiler de farklı boyutlara ulaşıyor. Aynı şekilde geleneksel iş yapış biçimleri ve kurumların yapısı da değişiklik göstermeye başlıyor. Bu da bizi yeni ihtiyaçlara ve yeni çözüm önerilerine götürüyor ve girişimcilik çağının kapılarını açıyor. Start-up da bu doğrultuda günümüzün en önemli kavramları arasında yer alıyor.

Biz de bu nedenle “Start-up nedir, nasıl kurulur?” gibi soruları sizin için cevapladık.

Start-up Nedir?

En temel haliyle start-up, faaliyetinin ilk aşamalarındaki kuruluşları ifade etmek için kullanılır. Ancak her yeni şirket start-up sayılmaz. Tüketicilerin problemlerine çözüm olmak amacıyla hizmet veya ürün geliştiren ve bu işi teknolojik tüm imkânları kullanarak yürüten iş modeline start-up denir. Yani bu kavram dilimize girişim olarak geçse de aslında her girişim bir start-up değildir. Ancak her start-up, bir girişimdir. 

Bu aşamada “Start-up şirketler nedir?” diye sorabilirsiniz. Bu şirketler, yeni bir fikri bulan ve bu fikri uygulamaya geçirerek kurulan şirketlerdir. Peki, start-up kurmak için gerekli olan fikirler nasıl bulunabilir? 

Start-up Fikri Nasıl Bulunur?

Start-up fikri bulmanın en kolay yolu, hayatta karşılaştığınız sorunlar üzerine düşünmektir. Yani yaşadığınız sorunları not alabilir ve bu sorunlara inovatif ve yaratıcı çözümler üretebilirsiniz. Ek olarak fikir bulmak için yapabileceklerinizi şöyle sıralayalım:

  • Yaratıcılığınız en çok hangi ortamda veya ne yaparken artıyorsa fikirleriniz üzerine düşünürken o ortamda bulunun ya da o aktiviteyi yapın. 
  • Büyük, başarılı ve özellikle hızla büyüyen firmaların başarı hikayelerini araştırın.
  • Değişen koşulları ve teknolojik gelişmeleri takip edin. Fikirlerinizi bu doğrultuda geliştirin.
  • Girişim yapmayı düşündüğünüz alana özel, detaylı gözlemler yapın.

Ayrıca teknoloji, internet ve sağlık gibi sektörlerde daha fazla start-up projelerinin olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü bu alanlar hızla gelişiyor ve her yenilik, beraberinde farklı ihtiyaçlar doğuruyor.

Bu adımları uygulayıp gözlemler yaparak iyi bir fikir bulduğunuzu varsayalım ve “Start-up nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlayalım.

Nasıl Start-up Kurulur?

Startup kurmak için öncelikle harika bir fikre sahip olmak ve sonrasında şu soruları cevaplamak gerekir:

  • Fikir yeterince inovatif mi?
  • Planladığınız start-up projesi, kullanıcıların sorun yaşadığı konuyu çözebiliyor mu?

Tabii fikrin teknolojik imkânlar doğrultusunda uygulanabilir olduğunu tespit etmeye de ihtiyacınız olacak. Ardından yapmanız gerekenleri adım adım şu şekilde sıralayalım:

Pazar Araştırması Yapın

Start-up kurmadan önce ürününüz ve hizmetiniz için mevcut piyasa koşullarının uygun olup olmadığını bilmeniz gerekiyor. Bunun için detaylı bir pazar araştırması yapabilirsiniz. Pazar araştırması yaparak potansiyel müşterilerinizin tercihlerini, tüketim alışkanlıklarını ve fiyatlara yaklaşımını tespit edebilirsiniz. Bu araştırmaları yüz yüze, çevrim içi telefonla görüşme ve anketler yoluyla yapabilirsiniz.

Ayrıca doğrudan rakipleri ve yakın çözümler sunan diğer firmaları da incelemeniz, artı ve eksi yönlerinizi belirlemeniz gerekir. Ürün veya hizmetlerinizi ve fiyatlandırma politikanızı bu doğrultuda şekillendirebilirsiniz.

Farklı Özelliklere Sahip Bir Ekip Kurun

Ticaretin her alanında olduğu gibi start-uplar için de yetenekli çalışanlar oldukça önemlidir. Çok güçlü bir fikriniz olsa bile farklı özelliklere sahip ekip üyeleriniz olmazsa bu fikir, başarılı bir ürüne ya da hizmete dönüşemeyebilir. Her üyenin farklı bir alanda uzman olması ve farklı bakış açıları sunması, geleceğe daha gerçekçi ve çözüm odaklı adımlar atılmasını sağlayacaktır.

Vizyon, Misyon ve Amaç Belirleyin

Şirketinizin yapısını, amaçlarını, misyonunu, değerlerini ve hedeflerini belirleyin ve bir taslak oluşturun. Çünkü şirketin temellerini sağlamlaştırmak için geleceğe yönelik yatırımlarının, hedeflerinin ve planlarının kapsamını belirlenmesi olmazsa olmaz. Ayrıca şirket adına atılan her adımda şirketin neden kurulduğunu hatırlamak gerekir. 

Projeniz için Yeterli Fon Sağlayın

Start-up’lar yüksek maliyetler ve sınırlı gelirlerle kuruldukları için finansman bulmak, bu süreçteki en önemli adımlardan biridir. Fonlar; para tasarrufu yoluyla veya yatırımcılardan sağlanabilir. Yatırımcıları çekebilmek için ise hem fikrinizin hem de uygulamaya geçme aşamalarının ikna edici olması, gelecekte daha da değerli olacağına dair ışık vermesi gerekir. Bunun için melek yatırımcılara ulaşabilir, start-up destek projelerine başvurabilirsiniz.

Ayrıca finansman sağlamak için banka kredisi de çekilebilirsiniz. Ancak bunun için kredi puanınızın istediğiniz miktardaki parayı çekmeye yeterli olması gerekir. Konu hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir Kredi Çekebilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Gerekli Lisans ve İzinleri Alın

Gerekli fonları topladıktan sonra projeyi başlatmak için yasal prosedürleri yerine getirmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için işletmenizi yasal olarak kurmanız, gerekli izinleri almanız gerekir. Almanız gereken belgelerden bazılarını şu şekilde sıralayalım: 

  • Mali müşavir vekaleti
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Noter onaylı imza beyannamesi
  • İş yeri olarak göstereceğiniz yerin tapusunun fotokopisi ya da kira kontratı
  • Vesikalık fotoğraf
  • İkametgah belgesi

Bu belgeleri elde edebilmek için de noter veya mali müşavirlere cüzi miktarlarda ödeme yapmanız gerektiğini belirtelim.

Bonus: Etkili Dijital Pazarlama Stratejileri Geliştirin

Başarılı bir start-up, bu adımları takip ederek kurulabilir. Ancak bu adıma kadar geldiğinizde her şey yeni başlıyor. Çünkü bu süreç, sadece şirketi kurmakla tamamlanmıyor. Satışlarınızı artırmak, ürün veya hizmetlerinizi çeşitlendirmek ve büyüme hızınızı korumak için marka bilinirliğinizi artırmanız ve potansiyel müşterilerinizi, sadık müşterileriniz haline getirmeniz gerekiyor.

Aslında tüm bunların gerçekleşebilmesi, başarılı dijital pazarlama stratejilerinden geçiyor. Bunun için en etkili adımlardan biri de hiç kuşkusuz, markanız için bir web sitesi oluşturmaktır. Dilerseniz bu konuda “Web Sitesi Nasıl Açılır? İnternet Sitesi Açmak İsteyenlerin İzlemesi Gereken 5 Adım” başlıklı yazımızdan ilham alabilirsiniz.

Bir start-up, en başta güçlü bir fikirle doğsa da somut adımlar atabilmek ve başarılı olabilmek için bundan çok daha fazlasını gerektirir. Nihai hedef ise müşteri memnuniyeti sağlamak ve potansiyel müşterileri sadık bir kitleye dönüştürmektir. Böylece şirketiniz sürdürülebilir ve kalıcı başarılar elde edebilir, kendi sektörünün yıldızları arasına girebilir.

Sağlıklı ve başarılı günler dileriz! 

MAPFRE Sigorta

KariyerTeknoloji