Daha Yaşanabilir Bir Dünya: Su Kaynaklarını Korumak İçin 4 Öneri

yazar Betiay Tepe
Su Kaynaklarını Korumak İçin Öneriler

Vücudumuzdaki organların ve sistemlerin görevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli miktarda su tüketmeye ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra hijyeni sağlayabilmek ve ishal, kolera, tifo, hepatit A gibi hastalıklardan korunabilmek için de temiz suya ulaşmak çok önemli. Örneğin Tropical Medicine and International Health’e göre, dünyadaki her yerin temiz suya ulaşımı mümkün olsaydı, ishal kaynaklı ölümler üçte bir oranında azalabilirdi.

Peki, hem yaşam kaynağımız olan hem de hijyen için gerekli olan suyu yeterince koruyor muyuz? Dünya Sağlık Örgütü, ne yazık ki cevabın olumsuz olduğunu söylüyor ve 2025 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayabileceğini belirtiyor. Bu korkunç senaryonun yaşanmasını engellemek için yapmamız gereken en önemli şey, şimdiden önlemlerimizi almak ve su kaynaklarını korumak! “Tek başıma aldığım önlemler yeterli olur mu?” diye düşünmeyin; hepimizin alacağı küçük önlemler büyüyerek bir bütünü oluşturacaktır! Gelin, şimdi bu doğrultuda su kaynaklarını korumak için neler yapılabilir, birlikte bakalım.

1. Su Tasarrufu Hayatınızın Bir Parçası Olsun

Son dönemlerde haber kanallarında sıklıkla duyduğumuz konulardan biri, barajlardaki su seviyesinde yaşanan düşüş oluyor. Bu haberler de pek çok kişinin su tüketimi konusunda daha hassas davranmasını sağlıyor. Fakat aslında su tasarrufu sadece barajlarda az su kaldığında değil, hayatımızın her döneminde yapmamız gereken bir uygulama. Çünkü aslında yaşadığımız gezegende kaynaklarımız sınırlı! Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda da hem küresel ısınma hem de artan nüfus etkisiyle bir su krizi yaşamamız olası.

Bu sebeple evde, iş yerinde, aslında adım attığınız her yerde su tüketimini azaltmak için uygulamalar yapabilirsiniz. İşte, su tüketimini azaltmak için yapabileceklerinizden bazıları:

  • Bozuk olan bataryaları değiştirebilir, tasarruflu duş ve batarya başlıkları alarak su tüketimini önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
  • Dişlerinizi fırçalarken ve tıraş olurken musluğu kapatmak oldukça önemli.
  • Duş süresini kısaltmak da su tüketimini azaltmanın yolları arasında.
  • Bahçe sulama ürünlerinden yardım alarak kullanılan su miktarını azaltabilirsiniz. Buna ek olarak evdeki bitkileri, yumurta ya da sebze haşladığınız suyla sulamayı düşünebilirsiniz.
  • Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam kapasiteyle çalıştırıp Eko programları tercih etmek de su tasarrufu konusunda önemli bir adım olabilir.

Dilerseniz “Su tasarrufu nasıl yapılır?” sorusuna uzun uzun cevap verdiğimiz yazımızı okuyarak bu konu hakkında detaylı bilgi alabileceğinizi de not düşmek isteriz.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır

2. Plastik Tüketiminden Kaçının

Bildiğiniz üzere ürünün türüne göre değişse de plastiğin doğada yok olması yüz yıllar sürüyor. Plastik hem doğa hem de yeryüzündeki tüm canlılar için büyük tehlike oluşturuyor. Örneğin çöpe atılan plastikler, toprağı ve yeraltı sularını zehirleyebilir ve bu da tüm canlıları olumsuz etkileyebilir.

Buna ek olarak plastikler okyanuslara karışabilir, deniz canlıları tarafından tüketilebilir. Ayrıca okyanuslardaki çöpler nedeniyle oluşan yapay çöp adalarını da bu noktada hatırlatmak isteriz.

Kısacası evet, su kaynaklarını koruma yollarından biri plastik tüketiminden kaçınmak. Peki, bu doğrultuda neler yapabilirsiniz?

  • Plastik poşetler yerine kumaş çantalarla alışveriş yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Tek kullanımlık plastik şişe sular yerine mataralara su doldurup yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Tek kullanımlık plastik çatal, bardak, pipetleri kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Plastik ambalajlı ürünler yerine doğa dostu ambalajlara sahip ürünler tercih edebilirsiniz.
Su Kaynaklarını Koruma Yolları

3. Su Kaynaklarını Kirletecek İçeriklerden Uzak Durun

Su kaynaklarının kirlenmesinin nedeni sadece plastik kullanımı değil. Pek çok atık türü de ne yazık ki su kaynakları için bir tehdit olabilir. Bu sebeple geri dönüşüme önem vermek şart!

Kâğıt, metal, ahşap, tekstil ürünleri ve pil gibi farklı atık tiplerini onlar için ayrılan özel konteynerlere atarak geri dönüşüme katkı sağlayabilirsiniz. Tabii bunun yanı sıra doğa dostu ürünler tercih etmek de su kaynaklarının korunması için oldukça önemli. Örneğin kimyasal temizlik ürünleri hem sağlığınız hem de doğa için zararlı olabilir. Bu ürünleri kullanmak yerine evde doğal temizlik ürünleri yapmak ya da doğa dostu ürünler kullanmak hem su kaynaklarını korumak hem de plastik tüketimini azaltmak için faydalı bir uygulama.

Temizlik malzemeleri ve plastiklerin yanı sıra su kaynaklarına zarar veren bir şey daha var: Kullanılmış yağ atıkları! Yapılan açıklamalara göre 1 litre atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor. Kullandığınız yağları lavabo giderlerine dökmeyip belediyelerin yağ atıkları konteynerlerine atarak su kaynaklarımızı ve aynı zamanda toprağın kalitesini korumanız mümkün!

Ayrıca sebze ve meyvelerin üretilirken suya ihtiyaçları olduğunu ve bu nedenle gıda israfı konusunda da hassas olmamız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bu arada daha fazla sürdürülebilir yaşam ipucu için yazımızı okumanızı öneririz.

Su Kaynaklarını Nasıl Koruyabiliriz

4. Birlikten Kuvvet Doğduğunu Unutmayın

Tüm bu önerileri okurken “Su kaynaklarının korunması ve su tasarrufu konusunda sadece benim yapacaklarım yeterli mi?” diye düşünebilirsiniz. Evet, küçük de olsa atacağınız her adım gezegenimizi korumak için çok önemli. Tam da bu noktada birlikte kuvvet doğacağını hatırlamak gerekiyor.

Evde alacağınız bu önlemlerin yanı sıra doğanın temizliği için çalışan sosyal sorumluluk projelerine de dâhil olabileceğinizi hatırlatalım. Daha yaşanabilir bir dünya bizimle mümkün!

Benzer Yazılar