Klima Mevsimi Geldi: Tasarruflu Klima Kullanımı İçin İpuçları

Yaz aylarında kapalı alanlarda en çok klimalara ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Fakat hem enerji tasarrufu yapabilmek hem de doğayı, hatta sağlığınızı koruyabilmek için klima kullanımı hakkında bazı noktalara dikkat etmek şart. Haydi, gelin şimdi, klimayı tasarruflu kullanmanın yollarını inceleyelim.

Yüksek Enerji Sınıfına Sahip Klimaları Tercih Edin

Isıtma ve soğutma konusunda en büyük yardımcılarımız olan klimalara yaşam alanınızda ya da iş yerinizde yer vermek istiyorsanız ve elektrik tasarrufu sizin için olmazsa olmazsa dikkat etmeniz gereken ilk nokta, alacağınız klimanın yüksek enerji sınıfına dâhil olması. A, en yüksek enerji sınıfları olarak kabul edilir ve harflerde G’ye doğru ilerledikçe enerji verimi azalır. Yani G enerji verimi en düşük sınıftır.

Bu sebeple alacağınız klimanın enerji sınıfına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Ayrıca eski olan klimaları yenileyip üst enerji sınıfı bir klima satın almak da bu doğrultuda enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olabilir.

Klimanızı Oluşabilecek Hasarlara Karşı Koruyun

Klimanın iç ve dış ünitesinin direkt güneş ışığı alabilecek bir yere monte edilmesi, dış ünitenin tente ile korunmaması, klima ünitesinin hava giriş çıkışının kapatılması cihazınızın zarar görmesine sebep olabilir. Tahmin edebileceğiniz üzere bu gibi hasarlar, klimanızın ömrünün kısalmasına ve ürünün garanti süresi dolduğunda yetkili servislere onarım için ücret ödeyip hesapta olmayan harcamalar yapmanıza neden olabilir.

Klimanın kullanım kılavuzunda belirtilen doğru kullanım önerilerine dikkat ederek bu gibi hasarların önüne geçmeniz mümkün olabilir.

Klimanın Kullanıldığı Alanda Isı İzolasyonu Yapmak Önemli

Biliyorsunuz, klima kullanılan alanda ideal ısının yakalanması ve kaybolmaması için kapı ve pencereler kapalı olmalı. Aksi takdirde klimanın sunduğu ideal sıcaklık, açılan kapı ve pencereler nedeniyle kaybolur. Bu da klimanızı yaz aylarında daha düşük, kış aylarında daha yüksek derecelerde çalıştırmanız nedeniyle fazla enerji harcamanıza sebep olabilir.

Fakat pencere ve kapıların kapalı olmasının yanı sıra alandaki ideal sıcaklığı korumak adına yapmanız gereken bir şey daha var: Isı izolasyonu. Her ne kadar kış aylarıyla ilgili bir kavram olduğu düşünülse de ısı izolasyonu her mevsimde alandaki sıcaklığın korunması, mekanın hava koşullarından daha az etkilenmesi için oldukça önemli.

Klima Bakımı ve Temizliğini Düzenli Aralıklarla Yaptırın

Kombilerde olduğu gibi klimalarda da düzenli bakım yaptırmak hem güvenliğiniz hem de cihazın ömrünün uzun olabilmesi için adeta bir gereklilik. Her yıl belirli bir dönemde (örneğin ilkbahar aylarında) yetkili servise yıllık klima bakımı yaptırmalısınız.

Yıllık bakımın yanı sıra klima filtre temizliğini de kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla (genellikle 15 günde bir) yaptığınıza emin olmalısınız. Klima filtrelerinde biriken tozlar, bakteriler oluşturarak sağlığınıza zarar verebilir ve kötü kokuya sebep olabilir. Ayrıca bu dolu filtrelerden klimanızın hava üflemesi daha zor olacağı için cihazınız daha çok efor sarf eder ve enerji tüketimi artabilir.

Peki, klima filtre temizliği nasıl yapılır? Hiç merak etmeyin, bu filtre temizliğini kendiniz kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte, izlemeniz gereken adımlar:

  • Evde klima temizliği öncesinde, güvenliğinizi sağlamak için klimanın sigortasını kapatın.
  • Klimanın filtresinin bulunduğu bölümdeki kapağı açıp (Kullanım kılavuzunda filtrenin nerede bulunduğu belirtilir.) filtreyi alttan tutarak ve yavaşça kendinize çekerek çıkarın.
  • Elektrik süpürgesiyle filtredeki tozları temizleyin. Bu adımda dilerseniz elektrik süpürgesi yerine filtreyi duru su altına tutup temizlemeyi de tercih edebilirsiniz. Eğer filtreyi yıkayacaksanız sonrasında tamamen kuruttuğunuza emin olmalısınız.
  • Temizleme işlemi sonrasında filtreyi yerine geri takabilir ve ardından sigortayı açarak klimanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Klimanızı İdeal Sıcaklık Değerinde Çalıştırın

Pek çok insan dış mekândaki yüksek sıcaklıkların etkisini bir an önce üzerinden atmak için klima bulunan ortama geçtiklerinde cihazları düşük derecelerde çalıştırabiliyor. Fakat bu durum cihazın yüksek enerji tüketmesine, daha da önemlisi klima çarpması gibi sağlık sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Klimaları, ideal derece olarak kabul edilen 21°C-22°C’de çalıştırmak ise tasarruf etmenize katkı sağlayabilir.

Ayrıca havanın çok sıcak olmadığı günlerde klimanızı soğutma modunda çalıştırmak yerine nem alma modunu kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra oda termostatı da alandaki ideal sıcaklığı kontrol etmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Uyku modu, mobil cihazlarla kontrol edilebilir olma gibi özelliklerden yararlanmak da klima kullanımında tasarruf etmenizi sağlar.

“Klima kullanırken tasarruf nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verdik. Önerilerimiz sayesinde enerji tasarrufu yapabilir, klimanızın ömrünü uzatabilir ve klimanın sunduğu havanın daha temiz olmasını sağlayabilirsiniz! Ayrıca yaşam alanınızı pek çok riske karşı güvence altına alan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası sayesinde klima bakımınızı yılda bir kez, ücretsiz bir şekilde yaptırabilirsiniz. Konut Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için “Risklere Karşı Güvence: Konut Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?” yazımızı okuyabilirsiniz.

İpucu