Mavi Yolculuk Başlasın: Tekne Tatili İçin İpuçları

yazar MAPFRE
Tekne Tatili için İpuçları

Yaz ayları ile beraber tatil planları da yapılmaya başlandı. Sıcak havanın tadını çıkarmanın en keyifli yolu düşünüldüğünde ise akla tabii ki deniz tatili geliyor. Deniz tatili için Türkiye’nin birbirinden güzel sahil beldelerini tercih edebileceğiniz gibi masmavi denizin keyfini doyasıya çıkarmak için tekne tatili de yapabilirsiniz.

Ancak unutmayın ki kusursuz bir tekne tatili yaşamak istiyorsanız hazırlık aşamasına dikkat etmeniz oldukça önemli. Çünkü bu tatile eksiksiz bir şekilde hazırlanmak ve tüm detayları bilmek, yolculuğun konforunu ve güvenliğini artırırken aynı zamanda tekne tatilinin keyfini yaşamanıza yardımcı olur. “Peki, nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız da merak etmeyin, tekne tatili yapacaklar için tavsiyeleri derledik. 

O halde şimdi, tüm hazırlık ipuçları ile mavi yolculuğa hazırlanma ve yaz tatilinizi keyifli bir yolculukla taçlandırma zamanı. 

Rotanızı Önceden Belirleyin 

Tekne turuna çıkarken “Nereye gideceğimize yolda karar veririz. Deniz olsun yeter.” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak spontane tekne turu yerine rotanızı önceden planlayarak tekne tatiline çıkmak oldukça önemli. Çünkü tatiliniz boyunca gideceğiniz koylara karar verirseniz günlük hareket planınızı da belirleyebilirsiniz. 

Rotanızı belirlemenin bir diğer faydası ise tekneyi bağlayabileceğiniz limanları belirleyebilmek olacaktır. Çünkü her limana özel kurallar ve teknelerin hareketi için belirli saatleri olabilir. Eğer tekne yolculuğuna çıkmadan önce uğrayacağınız limanları belirlerseniz limanların kurallarına ve saat dilimlerine göre hareket planınızı rahatlıkla çıkarabilirsiniz. 

Tatil Süreniz İçin Hava Durumunu Kontrol Edin 

Tatil Süreniz için Hava Durumunu Kontrol Edin

Tekne tatilinin hem güvenli hem de keyifli olması için hava koşulları, tabii ki oldukça önemli. Çünkü açık denizde kötü hava şartları ile karşılaşmak, zor durumların yaşanmasına neden olabilir. 

Yaz aylarında havalar, genel olarak güneşli ve sıcak olsa da yine de tekne tatili yapacağınız tarih aralığına göre hava durumunu kontrol etmekte fayda var. Böylece ani bir yağmur veya şiddetli bir rüzgarla karşılaşma ihtimalini minimum seviyeye düşürebilirsiniz. 

Ancak tabii ki seyahat sırasında da hava şartları, tahminler dışında değişebilir. Böyle bir durumda kötü bir havaya denk gelirseniz teknede kalmak yerine size en yakın limana teknenizi çekerek karada kalmaya özen gösterin. 

Yiyecek ve İçecek Stoku Yapın 

Tekne tatilinin bir diğer önemli konusu ise yiyecek ve içecek stoku. Çünkü denizde yolculuk yaparken karadaki gibi market ve restoran imkanlarına sürekli olarak ulaşmak zor olabilir. Ancak tekneyi limana çektiğinizde marinadaki imkanlardan yararlanabilirsiniz. Bu nedenle tekne tatiline çıkmadan önce kişi sayısına, ihtiyaçlarınıza ve seyahat sürenize göre yiyecek ve içecek stokunuzu yapmanızda var. 

Yiyecek stoku yaparken özellikle uzun bir seyahat planlıyorsanız sıcak havada bozulmaması için dondurulmuş gıdalar tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra tatil boyunca yeterli miktarda su, içecek ve atıştırmalık da stoklamayı unutmayın. 

Güvenlik Ekipmanlarını Kontrol Edin

Güvenlik Ekipmanlarını Kontrol Edin

Keyifli bir yolculuk için güvenlik, tabii ki oldukça önemli. Bu nedenle tekneyle yolculuğa çıkmadan önce olası risklere karşı hazırlıklı olmak için teknenin temel güvenlik ekipmanlarını kontrol etmelisiniz. 

Tekne içerisinde can yelekleri, yangın tüpleri, sinyal cihazları, ilk yardım çantası gibi acil durumlarda hayati öneme sahip olan güvenlik ekipmanları bulunur. Yolculuğa çıkmadan önce tüm bu ekipmanların teknede bulunduğundan ve düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmanızda fayda var. Böylece eğer ekipmanlar bulunmuyor veya çalışmıyorsa seyahate başlamadan önce güvenlik donanımlarının bakımlarını yapabilir ve eksik ekipmanları tamamlayabilirsiniz. 

Tekne güvenlik ekipmanlarının yanı sıra kendi sağlığınız için de önleminizi almayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki tekne yolculuğu boyunca açık havada olacaksınız. Bu nedenle güneş yanıklarına karşı güneş kremi, böcek ısırmalarına ve olası yaralanmalarına karşı merhem, ilaç gibi malzemeleri de yanınıza alabilirsiniz. 

Denizlere Açılmadan Önce Sigorta Yaptırmayı Unutmayın 

Tekne tatilini, yat kiralama seçeneklerini değerlendirerek yapabileceğiniz gibi kendi teknenizle de yapmanız mümkün. Ancak kendi yatınız ile mavi tura çıkarken sadece kendi güvenliğinizi değil, yatınızı düşünmeniz de oldukça önemli. Çünkü yatınızda oluşabilecek bir arıza, yolculuğunuzu riskli hale getirebilir. 

“Peki, ne yapmalıyım?” diyorsanız böyle risklere karşı yatınızı güvence altına almak için yat sigortası yaptırabilirsiniz. Tam kapsamlı güvence sunan MAPFRE Sigorta’nın sunduğu Yat Sigortası ile yatınızı sadece seyir halindeyken değil, marina ve çekek yerinde de koruma altına alabilirsiniz. 

Yat Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için size en yakın MAPFRE Sigorta acentesi ile iletişime geçebilirsiniz.

Tüm bu unsurlara ek olarak ister tekne kiralayın isterseniz kendi tekneniz ile yolculuk yapın, tekneyi siz kullanmak istiyorsanız unutmayın ki tekne ehliyeti almanız şart. Peki, bu ehliyeti almak için hangi belgeleri almanız ve bu belgeleri almak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Öğrenmek için “Denizlere Açılmanın Zamanı Geldi: Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap