Kabusunuz Olmasın: Uçak Korkusunu Yenmenin Yolları

Uçakla yolculuk yapma fikri soğuk terler dökmenize mi neden oluyor? Yalnız değilsiniz! Üstelik bu korkunun bazı dönemlerde hayatınızı zorlaştırdığının da farkındayız. İşte, tam da bu yüzden, uçuş korkunuzu hafifletmek için neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Çünkü hak ettiğiniz tatile hiçbir şey engel olmamalı!

Uçak Korkusu Nedir?

Uçuş fobisi diğer bir adıyla aerofobi, uçma veya hava yolculuğu korkusunu içeren bir tür özel fobidir. Birçok insan bir dereceye kadar uçmaktan korkarken, yalnızca çok daha küçük bir oran psikiyatristler tarafından onaylanmış uçak fobisi teşhis kriterlerini karşılamaktadır. Uçma korkunuz bir fobiye dönüşmüş olsun ya da olmasın, yaşam kaliteniz üzerinde ciddi etkileri olabilir.

Uçak Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Kapı açıldığında ve adım adım uçağa yaklaştığınızda ayaklarınız adeta geri geri mi gidiyor? Kara kara seyahat süresinin nasıl geçeceğini mi düşünüyorsunuz? Uçmayı her düşündüğünüzde veya uçakla seyahat ettiğinizde sürekli ve yoğun bir kaygı mı yaşıyorsunuz? Belki de uçuş korkunuz vardır. Bu belirtilerin yanında, uçuş fobisinin diğer belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Titreme,
  • Boğulma hissi,
  • Kızarmış cilt,
  • Artan kalp atışı hızı,
  • Sinirlilik,
  • Mide bulantısı,
  • Nefes darlığı,
  • Terleme.

Bazı durumlarda, insanlar tam bir panikatak bile yaşayabilir. Panikatak, kalp çarpıntısı, gerçeklikten kopmuş hissetme ve ölme korkusu gibi semptomların eşlik edebileceği yoğun bir korku dönemidir.

Uçak Korkusunun Sebebi Nedir?

Uçuş korkusunun kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak bir dizi farklı faktör bu korkunun oluşmasında rol oynayabilir.  Bu faktörlerden bazıları şunları içerebilir:

  • Travmatik bir uçuş deneyimi veya uçak kazası yaşama,
  • Çevrenizde, özellikle ailenizde uçuş korkusu yaşayan kişilerin korkularını içselleştirme,
  • Kötü hava koşulları, türbülans, rötarlar ve kalkış gibi çevresel faktörler,
  • Klostrofobi, yükseklik korkusu, ölüm korkusu gibi diğer spesifik fobilerin varlığı.

Uçak Korkusu Nasıl Yenilir?

  • Korkunun başlangıcını neyin tetiklediğini bulmak, uçuş korkusunu yenmek için önemlidir. Sizi tetikleyen faktörün türbülans mı, hijyen mi, kalkış anı mı, yoksa başka bir faktör mü olduğunu bulmaya çalışın.
  • Uçuş öncesinde hava durumu ve akımlarını önceden kontrol etmek, kendinizi hazırlıklı hissetmenize yardımcı olacak ve bu sayede daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Çoğu hava yolu şirketi, uçuş sırasında dikkatinizin dağılmasına yardımcı olmak için dizi-film izleyebileceğiniz, müzik dinleyebileceğiniz ve dergi okuyabileceğiniz uçak içi eğlence araçlarına erişim sağlar. Bu hizmetlerden yararlanarak dikkatinizi dağıtmaya çalışmak, kaygınızın azalmasını sağlayabilir.
  • Arkadaşlarınızla veya aile üyelerinizle seyahat ediyorsanız endişenizi azaltmaya yardımcı olabilmeleri için sizi endişelendiren şeyler hakkında onlarla konuşmak kaygınızı azaltabilir.
  • Uçuş öncesinde yoga, derin nefes egzersizleri, meditasyon gibi sizi rahatlatacak aktiviteler yapmak daha rahat bir yolculuk geçirmenizi sağlayabilir.
  • Uçuş sırasında kaygı yaşadığınızda derin nefes almak önemlidir. Derin nefes alma tekniği sinir sistemi üzerindeki etkisinden dolayı stresi ve kaygıyı giderecektir.

Uçak Korkusu Nasıl Tedavi Edilir?

Uçak korkusunu yenme konusunda tüm bu önerileri uygulamış, ama bir sonuç alamamış olabilirsiniz. Bu durumda uzman desteği almanız gerekir. Uçak fobisinin tedavi edilmesinde birçok psikoterapi yöntemi kullanılır. Gelin, şimdi, bu tedavi yöntemlerine göz atalım.

  • Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Genellikle uçma korkusu da dahil olmak üzere fobiler için birinci basamak tedavidir. BDT, korkulu davranışlara katkıda bulunan olumsuz düşünceleri değiştirmeye odaklanan bir yaklaşımdır.
  • Maruz Kalma: Uzmanlar, uçma korkusunun üstesinden gelmenin en iyi yolunun kontrollü maruz kalma olduğu konusunda hemfikirdir. Maruz kalma yöntemleri, sanal gerçeklik, uçuş simülasyonu ve gerçekten uçma şeklinde sıralanabilir.
  • Sistematik Duyarsızlaştırma: Bu, genellikle uçma korkusu gibi fobileri tedavi etmek için kullanılan bir korku nesnesine veya durumuna aşamalı olarak maruz kalmayı içerir.
  • Bireysel Terapi: BDT, hipnoterapi ve sanal gerçeklik teknikleri de uçma korkunuzu iyileştirebilir. 
  • Grup Dersleri: Başka fiziksel veya psikolojik rahatsızlığınız yoksa uçuş korkusu kursları için iyi bir aday olabilirsiniz. Bu sınıflar genellikle iki veya üç gün, genellikle bir hafta sonu sürer ve bazen hava yolu şirketleri tarafından sunulur. Dersler sırasında pilotlarla tanışabilir, hava yolu güvenliği hakkında konuşabilir ve hatta gerçek bir uçağa binme şansı yakalayabilirsiniz. Bazen sürece ve çevreye daha aşina olmak daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.
  • İlaç Tedavisi: İlaçlar bazen bulantı veya anksiyete gibi uçma korkusuyla ilişkili belirli semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için reçete edilebilir. Fakat, ilaçların bir uzman doktor tarafından önerilmesi, uzman olmayan kişilerin önerileri doğrultusunda bir ilaç kullanılmaması gerektiğinin altını özenle çizmek isteriz. Uzmanlar tarafından reçetelendirilmiş ilaçlar uçuş korkusu belirtilerini azaltabilse de, genellikle kısa vadeli bir çözümdür. Daha etkili bir tedavi süreci için ilaçların psikoterapi ile birlikte kullanılması önerilir.

Güvenli Bir Tatil İçin Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırmayı Unutmayın

Sadece uçak yolculuğunda değil, seyahatinizin herhangi bir gününde yaşayacağınız olumsuzlukları düşünmek de kaygınızı artırabilir. Bu konuda içinizin rahat olması için seyahat sağlık sigortası ürünlerimizle yanınızdayız!

Seyahatinizde yaşayabileceğiniz ani sağlık sorunlarından kayıp bavul takibine kadar pek çok konuda size teminat sunabilen seyahat sağlık sigortaları hakkında ayrıntılı bilgi ve online seyahat sigortası teklifi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu arada ilk kez yurt dışına çıkacaksanız daha konforlu ve elbette sorunsuz bir tatil için dikkat etmeniz gerekenler var! İlk defa yurt dışına gidecekler için tavsiyelerimizi, pasaport işlemleri hakkında detaylı bilgileri sıraladığımız yazılarımıza da bu noktada göz atmanızı öneririz. 

Şimdiden keyifli tatiller!

Geziİpucu