Kabul edelim; internette gördüğümüz videolar, gazetelerden okuduklarımız ya da belgesellerde izlediğimiz bazı içerikler, kimi zaman bizi vegan olma konusunda motive ediyor ve “Vegan olmak istiyorum.” düşüncesinin aklımızda daha net belirmesine vesile oluyor.
Özellikle hayvan hakları konusunda belirli bir bilinç düzeyini aşmışsanız, onlar için her zaman daha fazlasını yapmak istersiniz. Bu durumda da vegan olmak istemeniz gayet normal. Fakat diğer yandan yıllardır edinilen beslenme ve yaşam alışkanlıklarını geride bırakmak, basit bir şey gibi görünmeyebilir. Evet, kesinlikle basit değil; ama imkânsız da değil! İşte, bu süreçte size yardımcı olacak, vegan olmak isteyenlere tavsiyeler:
1. Veganlığı Yakından Tanıyın
Sizin bu ayrımı bildiğinizden eminiz, ama bilmeyenler için bahsetmekte yarar var. Veganlık ve vejetaryenlik farklı iki kavram. Peki, vegan ve vejetaryen arasındaki fark nedir?
Vejetaryen beslenme, et ürünlerinin tüketilmediği beslenme türüdür. Sadece et yemeyen vejetaryenler olabileceği gibi yumurta, süt gibi hayvansal gıdaları tüketmeyen vejetaryenler de olabilir.
Veganlığa ise vejetaryenliğin daha geniş kapsamlı hali diyebiliriz. Et ve süt ürünleri vegan beslenmede hiç tüketilmez. Fakat bunun yanı sıra veganlık sadece beslenme ile ilgili bir konu değil, bir yaşam tarzıdır. Çiftlik hayvanlarının yanı sıra foktan maymuna, yeryüzündeki tüm hayvanların yaşam haklarını korumayı amaçlar. Veganlık, hayvanların endüstrileşmesine karşı bir duruştur. Bu nedenle bu yaşam tarzını tercih edenler, hayvansal ürünler ile beslenmemeye ek olarak hayvanlar üzerinde deney yapılarak üretilen kişisel bakım ürünlerini, yün ve kürk gibi giysileri de kullanmazlar.
2. Veganlık Hakkında Okuyun, İzleyin, Bilgi Paylaşımı Yapın
Evet, vegan olmak hayatınızda büyük bir değişim yapacağınız anlamına geliyor. Bu nedenle vegan olmadan önce bu felsefeyi tam olarak tanımalısınız. Bu doğrultuda gelişiminize katkı sağlayacak kitaplar okuyabilir, belgeseller izleyebilir ya da yakın çevrenizdeki vegan tanıdıklarınızdan bilgi alabilirsiniz. Bu arada sosyal medya platformlarındaki gruplar da bilgi edinmeniz konusunda yardımcı olabilir. Tavsiyelerinizi, deneyimlerinizi ve edindiğiniz bilgileri bu gruplarda paylaşabilirsiniz.
Peynir, yoğurt, süt, yumurta… Pek çoğumuzun sıklıkla tükettiği bu besinler vegan olduğunuzda hayatınızdan çıkacak. Bu besinlere alternatif olarak tüketebileceğiniz ürünleri de araştırmalısınız. Örneğin inek sütü yerine soya sütü, badem sütü ya da Hindistan cevizi sütü tüketebilirsiniz. Ya da çiğ bademlerden elde edilen süt ile peynir yapabilirsiniz. Vücudunuzu nemlendirmek için ise Hindistan cevizi yağı tercih edebilirsiniz. Protein kaynağı olan etler yerine nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya gibi baklagilleri koyabilirsiniz. İnternet sitelerinden vegan tarifleri ve önerileri öğrenebilir ya da hazır ürünlerle vegan diyeti sürdürebilirsiniz.
Son olarak ürünlerin içeriğini okumanın hayatınızın bir parçası olacağını not düşelim. Hangi içerik hayvansal gıda anlamına geliyor bilmeli ve tercihinizi bu doğrultuda yapmalısınız.
3. Mutfakta Zaman Geçirin
Büyük marketlerde vegan ürünler bulabilirsiniz, ama kabul etmemiz gerekir ki bu seçenek çoğu zaman pek tasarruflu olmuyor. Çare ise diyetinize uygun besinleri evde yapmak! İnternetten ya da arkadaşlarınızdan öğrendiğiniz tarifleri deneyerek hem vegan beslenmeye hazırlık yapmış olur hem de mutfakta zaman geçirmeye alışabilirsiniz.
4. Yavaş ve Emin Adımlarla İlerleyin
“Vegan olmak için nedenler fazla, ama vegan olmanın gerekliliklerini yerine getirmek de kolay değil.” diye düşünüyor olabilirsiniz. Emin olun ki bunu düşünmeniz gayet normal. Alışkanlıkları bırakmanın kolay olmadığını ve bir gelişim sürecinde olduğunuzu kendinize hatırlatabilirsiniz.
Pek çok besinin hayatınızdan birden çıkması sizi zorlayabilir. Bu nedenle ilk olarak sadece belirli besinleri diyetinizden çıkararak denemeler yapabilirsiniz. Örneğin ilk olarak yumurtayı beslenme listenizden çıkardınız diyelim. Yumurta içeren hiçbir besini tüketmeyin ve zorlandığınız anlarda kendinize amacınızı hatırlatın. Belirli bir süre sonra bazı gıdaları daha listenizden çıkarabilir ve kendinizden emin olduğunuzda beslenme tarzınızı tamamen değiştirebilirsiniz. Bu sayede veganlık sürecini daha az zorlanarak geçirebilirsiniz.
5. Dışarıya Çıktığınızda Tüketebileceğiniz Atıştırmalıkları Yanınıza Alın
Tabii ki bulunduğunuz konumla da ilgili; ama vegan olduğunuzda, açlığınızı yatıştıracak bir şeyler bulmakta zorlanabilirsiniz. Siz en iyisi işinizi şansa bırakmayın ve vegan atıştırmalıklarınızı yanınızda taşıyın. Meyve kuruları, kuru yemişler ya da evde hazırladığınız vegan kurabiyeler bu konuda size yardımcı olabilir.
6. Doktor Kontrolünü İhmal Etmeyin
Biliyorsunuz, fazla et tüketimi damar ve kalp hastalıklarına neden olabiliyor. Vegan beslenme ise bu tarz sağlık sorunlarını yaşamanızı önlüyor. Fakat hâlihazırda B12 vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve mineral eksiklikleriniz olabilir, vegan beslenmeye geçiş aşamasında bu değerleriniz daha çok düşebilir. Bu nedenle vegan diyet öncesinde bir doktor kontrolünden geçmenizde fayda var.
Evet, biliyoruz; sağlığınıza önem veriyorsunuz. Ancak hastanede sıra beklemek oldukça sıkıcı. Peki, dilediğiniz özel hastanede, alanında uzman doktorlardan sıra beklemeden sağlık hizmeti almaya ne dersiniz? Özel Sağlık Sigortası sayesinde poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler kapsamında hizmet alabilir, düşük meblağlar ödeyerek sağlık giderlerinizi karşılayabilirsiniz. Sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.