Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, akıllı televizyonlar, hatta akıllı ev sistemleri… Hepsinden yararlanmak için internete ihtiyacınız oluyor. Bunun yanı sıra koronavirüs nedeniyle pek çok insanın uzaktan çalışma modeline geçmesi ya da öğrencilerin eğitimlerine online bir şekilde devam etmesi de yaşam alanlarında internete olan ihtiyacın artmasına sebep oluyor.
İnternet bağlantısının sorunlu ya da internetin yavaş olması ise ne yazık ki pek çok işin aksaması anlamına gelebiliyor. Hiç merak etmeyin; şimdi sıralayacağımız interneti hızlandırma yöntemleri ile -eğer ciddi bir teknik sorun yoksa- sorununuza çözüm bulmanız mümkün!
Kullanmadığınız Sekmeleri ve Uygulamaları Kapatın
Muhtemelen biliyorsunuzdur, ama minik bir uyarıyla başlayalım: Bilgisayarınızın, telefonunuzun ya da tabletinizin tarayıcılarına eklemiş olduğunuz uygulamalar ya da açık sekmeler internetin yavaşlamasına neden olabilir. Bu nedenle interneti hızlandırmak için yapılması gereken şeylerden ilki, kullanmadığınız eklentileri kaldırmak ya da sekmeleri kapatmak olmalı.
İnternet Hızını Test Edin
Eğer internetinizin yavaş olduğunu düşünüyorsanız öncelikle internet hız testi yapmanız doğru olacaktır. İnternet tarifenizde var olan ve “Mbps” olarak ifade edilen hız değeri, internetiniz ne kadar hızlı olabileceğini belirtir. Yaptığınız hız testi sonrasında, internet hızınızın tarifenizde belirten hızdan daha düşük olduğunu görürseniz bu durumda aşağıda sıraladığımız önerileri uygulayabilirsiniz.
Peki, “speed test” olarak da bilinen internet bağlantısı hızını nasıl test edebilirsiniz? Bunun için internet servis sağlayıcınızın oluşturduğu sayfalardan yararlanabilir ya da diğer internet hızı ölçüm sitelerinden yararlanabilirsiniz. Bu testi yapmadan önce bağlantınızı kullanabilecek programları kapatmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Evinizin Hangi Noktalarında Sinyal Seviyesinin Güçlü Olduğunu Ölçün
Bazen bir telefon konuşması yaparken telefonunuzun daha iyi çekmesi için cam kenarına geçersiniz ya… İşte, evdeki internet sinyaliniz de bunun gibi evinizin bazı noktalarında az, bazı noktalarında yoğun olabilir. Bunu ölçebilmek için ise OpenSignal gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Evin hangi bölümlerinde sinyalin yüksek olduğunu keşfetmek, daha yüksek verimlilikle internete girmenizi sağlayacaktır.
Cihazınızda Virüs Varsa Temizleyin
Zararlı yazılımlar olan virüsler, bilgisayarınızın hızını düşürüp internetinizin yavaşlamasına da neden olabilir. Bu nedenle bilgisayarınızda antivirüs programı yoksa öncelikle bilgisayarınızı korumak amacıyla bir antivirüs programı yüklemenizi, ardından virüs taraması yapmanızı ve virüsleri temizlemenizi öneririz.
Cihazınızı Güncellemeyi İhmal Etmeyin
Her elektronik alette olduğu gibi modeminizin çalışmasını sağlayan yazılımlara da güncellemeler gelebiliyor. Cihazınızı güncel versiyonları ile kullanmak da performans artışı sağlayabiliyor. “Firmware Update” olarak bilinen bu güncellemelere, üreticinin internet sayfasından veya modem ayarlarını yaptığınız uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.
Ancak cihazınız 5-6 yıllık ise yeni teknolojileri desteklemeyebilir ve bu yüzden, Wi-Fi hızınız olumsuz etkileniyor olabilir. Eğer cihazınız eski ise donanımınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Modem yazılım güncellemenin yanı sıra telefon, tablet, bilgisayar gibi elektronik cihazlarınızın yazılımlarını güncellemek de daha hızlı internet konusunda size yardımcı olabilir.
Modeminizi Kapatıp Açın
Eğer düşük hız da dâhil olmak üzere internetinizle ilgili sorunlar yaşıyorsanız modeminizi kapatıp açın. Evet, kulağa klişe bir öneri gibi geldiğinin farkındayız; ama bu uygulamanın dinamik IP kullanıyorsanız IP’nizin değişmesinin pek çok soruna çözüm bulabileceğiniz anlamına geldiğini söyleyebiliriz.
Modemi, Sinyallerin Engellenmeyeceği Bir Yere Konumlandırın
Kanepenin altı, mobilyaların arası ya da bir duvarın dibi… Modemleri konumlandırmak için tercih edilen noktalar genellikle bu tarz pek görünür olmayan yerler olsa da aslında bu gibi noktalar, sinyallerin sağlıklı bir şekilde alınmasına ve iletilmesine engel olabilir. Eğer yavaş internet sorunu yaşıyorsanız modeminizin yerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Modemi, sinyallerin alınmasını engellemeyecek açık bir alana konumlandırmak, internet hızının yükselmesini sağlayabilir.
Antenli bir modeminiz varsa antenleri yatay bir şekilde değil, dikey bir şekilde konumlandırmak da sinyallerin daha iyi alınmasını ve ulaştırılmasını sağlayabilir.
Wi-Fi değil, kablolu internet kullanıyorsanız çok uzun kablo da internetin yavaşlamasına sebep olabilir. Bu nedenle kablo boyunu kısaltmanın internet hızını artırma konusunda size yardımcı olabileceğini belirtmeden geçmeyelim. Bu arada çalışma bilgisayarınızda kablolu internet kullanarak internet yavaşlığı sorununun büyük ölçüde önüne geçebileceğinizi belirtelim.
Modemin Yanına Elektronik Cihaz Koymamaya Özen Gösterin
Modemi konumlandıracağınız noktaların önemli olduğunu belirtmiştik. Peki, modemin yanına koyacağınız elektronik cihazların da internetin yavaşlamasına neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise genellikle modeminizin frekansının cep telefonu, monitör, mikrodalga fırın ve Bluetooth aygıtlarının yaydığı frekanslarla karışması oluyor. Karışan sinyaller, internet hızının yavaşlamasına neden olduğu için elektronik cihazlarınızı modemden uzak tutmak faydalı olacaktır.
İnternete Bağlı Olan Ancak Kullanmadığınız Cihazları Kapatın
Modeminize ne kadar çok cihaz bağlıysa internetinizin hızı da doğru orantılı olarak düşer. Akıllı telefonlar, akıllı televizyon, açık olan fakat kullanmadığınız bilgisayarlar gibi modemden yararlanan cihazlarınızı kapatmak, internetin hızlanması konusunda size yardımcı olabilir.
Buna ek olarak eğer internet bağlantınız şifresizse ya da şifreniz güçlü değilse bu, davetsiz misafirlerin internetinizi kullanabileceği anlamına gelebilir. Aynı modeme çok sayıda aygıtın bağlanması da hızı yavaşlatacağından Wi-Fi şifrenizin güçlü olduğuna emin olmalısınız.
Modeminizi Yenileyin ya da Sinyal Güçlendiricilerden Yardım Alın
Eski bir modem, yeni bir telefonun ya da bilgisayarın teknolojileri ile uyumlu olmadığı için internet erişiminizin normalden daha düşük seviyede kalmasına neden olabilir. Bu nedenle eğer çok eski bir modem kullanıyorsanız yeni bir modem modeli satın alabilirsiniz. Dilerseniz bu konuda internet servis sağlayıcınızla da görüşebilirsiniz.
Modeminiz yeni ve modeminizin konumunu, sinyallerin güçlenmesi için değiştirdiniz. Üstelik diğer önerilerimizin pek çoğunu da hayata geçirdiniz, ama yine de oldukça can sıkıcı olan internetin yavaşlaması sorununa bir çözüm bulamadınız. O halde sinyal güçlendirici cihazlardan yardım alabilirsiniz. Modem sinyal artırıcı cihazlar sayesinde sinyaller kuvvetleneceği için internet hızınız da artabilir.
İnternet Hızını Yükselttiniz… Peki ya Sonrası?
Evden çalıştığınız bu dönemde düşük hızlı internet bağlantısı çalışma verimini olumsuz etkileyen bir şey olsa da ne yazık ki verimli çalışma konusunda tek etken değil. Zamanınızı doğru bir şekilde kullanabilmek ve yüksek motivasyonla çalışmak için ise evden çalışanlara öneriler verdiğimiz yazımızı okumanızı öneririz!