Hayallerinizi Gerçekleştirin: Yazar Olmak İçin İzlemeniz Gereken Adımlar

yazar Betiay Tepe
Yazar Olmak İçin İzlemeniz Gerekenler

İnsan sosyal bir canlı ve iletişim kurabilmek, duygularını aktarabilmek için konuşmaya ihtiyaç duyuyor. Fakat bazı zamanlarda siz de içinizi dökmek için konuşma değil de yazma ihtiyacı hissetmiyor musunuz? Hislerinizi ya da fikirlerinizi somut bir şekilde yazıya dökmek istemiyor musunuz? Evet, yazmak da konuşmak gibi bir ihtiyaç. Hatta yazar olmak istiyorsanız sizin için bir ihtiyaçtan daha fazlası bile olabilir!

“Ne Yapmalıyım?” Diye Düşünenler İçin Harekete Geçme Zamanı

Eğer artık yazdıklarınızı kendinize saklamak istemiyorsanız ya da işi tuttuğunuz blog’dan daha üst noktaya taşımak istiyorsanız ve “Başarılı bir yazar olmak istiyorum!” diyorsanız doğru yerdesiniz. Şimdi, düşünmekten çok daha fazlasını yapmanın yani yol almanın vakti! İşte, yazar olmak isteyenlerin izlemesi gereken yol ve her yazar adayının dikkate alması gereken öneriler:

Her Türden Eserlere Okuma Listenizde Yer Verin

Korku ve gerilim edebiyatının en bilinen isimlerinden biri olan Stephen King, “Okumak için zamanınız yoksa yazmak için de zamanınız yoktur.” diyor. Okumak ve yazmak işte bu kadar bağlantılı! Sadece yazarlar değil, alanında yetenekli pek çok insan da bol bol kitap okumayı öneriyor. Peki, kitap okumak neden bu kadar önemli? Aslında bunun birkaç nedeni var, fakat en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Taht Oyunları (Game of Thrones) dünyasının yaratıcısı, yazar George R. R. Martin’in “Bir okuyucu, ölmeden önce binlerce hayat yaşar; okumayan insan ise sadece bir kez…” sözü okumanın önemini en güzel şekilde aktarıyor. Okumak farklı dünyaların kapılarını aralamanızı, olaylara bambaşka bir perspektif ile bakmanızı sağlar.
  • Okumak kelime haznenizi, yazı dilinizi geliştirir ve aynı zamanda kişisel gelişiminize katkı sağlar.
  • Hiç ummadığınız kitap ya da makaleler yepyeni ve sizi heyecanlandıracak bir fikrin kıvılcımlarını oluşturabilir.

Araştırma, polisiye, bilim kurgu… Evet, her tür ya da okuduğunuz pek çok kitap size iyi ya da kötü bir şey öğretebilir. Fakat özellikle kitabını yazmak istediğiniz türden eserler okumak size yol gösterebilir. Bu eserler sayesinde karakter oluşturmada dikkat etmeniz gereken noktalara, kurguya ya da detaylarda yer vermeniz gerekenlere dair fikir sahibi olabilirsiniz.

Her Türden Eserlere Yer Verin

Okuduklarınızı Analiz Edin

Üretmek istediğiniz türdeki önemli eserleri okuyorsunuz. Fakat bu okumaları analizle birlikte yapmalısınız. Örneğin kitapta herhangi bir kurgu hatası var mı, karaktere ne gibi özellikler eklenebilirdi, duygular tam olarak yansıtılabilmiş mi, kitapta neler eksiklik olarak kabul edilebilir? Bu ve bunun gibi soruları kendinize sorarak eleştirel bir bakış açısıyla kitabı analiz edebilirsiniz. Bu analizler aslında size “Ben olsam nasıl yazardım?” sorusunun cevabını verebilir. Analiz etmek, kendi yazılarınızda kurguyu doğru bir şekilde oluşturmanıza ve detaylar konusunda hassas davranmanıza katkı sağlayabilir.

Yazmak Sonsuz Bir Yolculuk…

Flannery O’Connor, “Ne bildiğimi keşfetmek için” yazdığını söylemiş. Yazmak gerçekten de böyle bir yolculuk. Gerçekten kendinizi vererek yazdığınızda ve kelimeler arasında iyi anlamda kaybolduğunuzda, her cümlede varlığından haberdar olmadığınız bir yanınızla yani düşüncelerinizle karşılaşabilirsiniz. Ve evet, tüm bunlar kendinizi keşfedip geliştirmenizi sağlar. Hatta belki de doğan yeni fikirler, sizi heyecanlandıran bir kitaba dönüşebilir.

Belki bir roman yazmak istiyorsunuz, ama alıştırma için yazdıklarınızın bu kadar uzun olmasına gerek yok. Örneğin aklınızda zaman zaman soru işaretleri oluşturan sosyal medya hakkında bir deneme ya da küçük bir öykü yazabilirsiniz. Kaleme aldığınız her konunun zamanla kaleminizi daha güçlü kıldığını ve size daha çok katkı sağladığını keşfedeceksiniz.

Yazmak Sonsuz Bir Yolculuk

Yazdıklarınızı, Fikirlerine Güvendiğiniz Kişilere Okutun

Kısa yazı ya da üzerinde aylardır, yıllardır çalıştığınız hikaye, roman dosyanız; hiç fark etmez… Çokça okuyan, izleyen, kendini geliştirmiş, dikkatli ve fikirlerine güvenen kişilerle yazdıklarınızı paylaşmanız, gelişiminiz açısından oldukça önemli. Çünkü ne kadar eleştirel ve detaycı bir şekilde yaklaşsanız da yazınızda bazı noktaları atlamış ya da kurguda hatalar yapmış olabilirsiniz. Bu tarz hatalar yapmanın ana nedenlerinden biri ise çoğunlukla işe dışarıdan bakamamaktır. Dışarıdan, güvenilir bir göz her zaman iyidir!

Yazdıklarınızı Yayımlatmak İçin Başvurular Yapın

Yazma sanatı ile uğraşıyorsanız bir süre sonra yazdıklarınızı paylaşmak istemeniz gayet normal. Eğer bir blog’unuz yoksa blog açabilir ya da yazılı veya online dergilere göndererek güvendiğiniz kısa yazılarınızın paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Yazdığınız bir şeyin hiç tanımadığınız kişiler tarafından okunması ve dönüş yapılması sizi motive edecektir.

Kurslara ve Atölyelere Katılın

Eğer yazma konusunda daha gidecek yolunuz olduğunu düşünüyor ama nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız profesyonel kişilerden yardım alabilirsiniz. Günümüzde pek çok üniversite ve özel eğitim kurumu, örgün ve uzaktan kurslar açarak bu alanda kendinizi geliştirmenize katkı sağlıyor. Hatta dilerseniz bu doğrultuda oluşturulmuş pek çok atölyeye de dâhil olabilirsiniz.

Kurs ve atölyelerin yanı sıra bazı kitaplar da bu süreçte size yardımcı olabilir. O halde yazar olmak isteyenler için kitap önerilerini sıralayalım:

  • İyi Yazmak Üzerine, William Zinsser
  • Yazar Olabilir miyim? Yaratıcı Yazarlık Dersleri, Semih Gümüş
  • Demek Yazar Olmak İstiyorsun, Giuseppe Culicchia
  • Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık, Murat Gülsoy
Kitap Üzerinde Çalışmak

Kitabınız Üzerinde Çalışırken Dikkate Alabileceğiniz Öneriler

“Yazar olmak zor mu?” sorusuna verilecek cevabın “Kolay.” olmayacağını tahmin ediyordunuz, biliyoruz. Evet, yazar olmak aslında oldukça disiplin isteyen bir şey. Peki, tüm adımları düzenli bir şekilde hayata geçirdikten, yani kendinize gereken yatırımı yaptıktan sonra aklınızdaki fikri kâğıda dökmek için nasıl ilerlemelisiniz? İşte, bu süreçte size yardımcı olabilecek bazı öneriler:

  • Aklınızda bir fikir varsa ve bunu kitap haline getirmek istiyorsanız öncelikle kitabınızın konusu hakkında bir araştırma yapın. Bu araştırma, kitabınızda kurgunun daha derinlikli olmasını sağlayabilir ve her ne kadar kurgu olsa da kitabınızı daha inandırıcı kılabilir.
  • Karakterleri oluştururken onların tüm özelliklerini kağıda dökün. Karakterleri, yakın arkadaşlarınızmış gibi kabul edin; hangi durumda nasıl davranacaklarını, ne yapacaklarını net bir şekilde bilin. Ayrıca kitapta vermeyecekseniz bile karakterler için bir geçmiş oluşturmalısınız.
  • Kitabın akışını kurguladıktan sonra akışı bölümlere bölün ve hangi bölümde ne anlatacağınızı belirleyin. Bu sayede hangi bölümde ne yazacağınız konusunda bir yol haritası oluşturmuş olursunuz. Eğer aklınıza sonradan gelen ve eklemek istediğiniz noktalar olursa bölümlerin arasına yerleştirebilir ya da bir bölüme yedirebilirsiniz.
  • Son olarak acele etmeyin ve süreçten zevk alın!

Yayınevlerine Başvuru Sürecinde Dikkate Alabileceğiniz Öneriler

Kitabı bitirir bitirmez yayınevleri ile paylaşmamanızı öneririz; kendinize zaman tanıyın. Çünkü bu süreçte de kitabı yazdığınız süreçteki gibi ince eleyip sık dokumanız gerekiyor.

  • Kitabın son cümlesini yazdıktan sonra birkaç ay kitabınızla hiç ilgilenmeyin. Bu süreçte kitabınızın bazı noktaları ile ilgili aklınıza gelen fikirler olabilir. Bunları not alın. Yeterli süre geçtiğini düşündüğünüz noktada kitaba yeniden göz atın, gerekli noktalarda düzenlemeler ve eklemeler yapın.
  • Son okumayı yapın, yazım ve imlâ kurallarına göz gezdirin.
  • Eğer kitap bu haliyle içinize siniyorsa fikrine güvendiğiniz birine okutabilir ve yorumlarını sizinle paylaşmasını isteyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra belki yine düzenleme yapmak isteyebilirsiniz.
  • Bazı yayınevleri belirli bir tür üzerinde uzmanlaşmış olabilir ve sizin kitabınız o türe dâhil olmayabilir. Önemli olan kitap türünüze uygun yayınevlerini seçmek ve dosyanızı onlara yollamaktır.
  • Bazı yayınevleri online, bazıları ise posta yoluyla başvuru alır. Seçtiğiniz yayınevlerinin başvuru şartlarını iyice incelemeli ve bu doğrultuda başvuru yapmalısınız.
  • Yayınevlerinin dönüş süreleri de farklılık gösterebilir. Evet, bu konuda sabırsız olduğunuzun farkındayız; ama sabırlı olmak şart!

Ve Geldik Son Adıma: Engel Tanımayın!

Evet; yazar olmak, kitap bastırmak en büyük hayaliniz olabilir ve bu süreçte hayatın kötü sürprizleri ile karşılaşabilirsiniz. Soğukkanlılığınızı koruyun ve pes etmeyin! Pes etmemek için ilhama ihtiyaç duyarsanız ilgili yazımıza hızlıca göz atabilirsiniz.

Benzer Yazılar