Yurt Dışı Çıkış Harcı Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Detay

yazar Betiay Tepe
Yurt Dışı Çıkış Harcı Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Detay

Yurt dışı tatil planı yaparak yeni ülkeler keşfetmek tabii ki büyük bir zevk. Ancak bu zevki hayata geçirmek için atılması gereken bazı adımlar var. Örneğin eğer seyahat planınız Türkiye’den vize istemeyen ülkelere değilse vize başvurusu yapmanız şart. “Peki, bunun dışında başka ne yapmam gerekli?” diyorsanız da yurt dışı seyahatlerinde dikkat etmeniz gereken bir diğer konu olan yurt dışı çıkış harcı konusunu keşfetmenin zamanı geldi.  

O halde gelin, yurt dışı çıkış harcı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları incelemeye başlayalım. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nedir? 

Türkiye’den farklı ülkelere yapılan seyahatlerde karşımıza çıkan yurt dışı harcını veya diğer adıyla yurt dışı çıkış pulunu en genel anlamıyla Türk vatandaşlarının yurt dışı seyahatleri için ödemesi gereken bir vergi çeşidi olarak tanımlamak mümkün. Bu vergi, yeşil veya bordo gibi pasaport çeşidi fark etmeksizin Türkiye Cumhuriyeti pasaportu olanları kapsar. 

Yurt Dışı Çıkış Pulu Almak Zorunlu mu?

Yurt Dışı Pulu Almak Zorunlu mu

Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Genel Tebliğinde de belirtildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlar, yurt dışı çıkış harcı mükellefi olarak değerlendirilir. Yani yurt dışına çıkan her Türk vatandaşı için yurt dışı çıkış pulu almak zorunlu bir uygulamadır. 

Ancak bu uygulamada bazı istisnalar bulunur. Kanun çerçevesinde belirlenen durumlarda bulunan kişiler, yurt dışı çıkış harcı ödemesinden muaf tutulur. “Peki, bu durumlar nelerdir?” diyorsanız yurt dışı çıkış harcı muafiyet hallerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yurt dışı çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenlerden,
  • Ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demir yolu araçlarında mürettebat olan görevlilerden,
  • 7 yaşını doldurmamış olan çocuklardan yurt dışına çıkarken yurt dışı çıkış harcı ödemesi alınmaz. 

Yukarıda sıraladığımız istisnalar dışında yurt dışına çıkan tüm Türk vatandaşları bu harcı ödeyip yurt dışı çıkış pulu veya ödeme dekontu almakla yükümlüdür. Çünkü pasaport kontrolü sırasında yurt dışı çıkış harcı ödemesinin yapıldığına dair kanıtlayıcı olan bu belgeler görevliye ibraz edilmelidir. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Ödenir? 

Yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapmak için farklı seçenekler bulunur. Bu seçenekleri ise şu şekilde sıralamak mümkün: 

  • Havalimanında ödeme: Havalimanında dış hatlar kısmında yurt dışı çıkış harcı ödeme noktaları bulunur. Pasaport kontrolüne girmeden önce bu noktalardan harç ödemenizi yaparak yurt dışı çıkış pulunu alabilirsiniz. 
  • Bankalar aracılığı ile ödeme: Havalimanında vakit kaybetmek istemiyorsanız seyahat öncesinde de yurt dışı çıkış harcı ödemenizi yapmanız mümkün. Anlaşmalı bankalar aracılığı ile yurt dışı çıkış harcını ödeyerek pul yerine geçecek ödeme dekontunu alabilirsiniz. 
  • Dijital Vergi Dairesi üzerinden ödeme: Son seçenek ise Dijital Vergi Dairesi’nin yurt dışı çıkış harcı ödeme sayfası üzerinden ödeme yapmak. Bu sayfa üzerinden ad, soyad, kimlik numarası, vergi dairesi ve il bilgilerini girerek ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca yurt dışına çıkış harcı ödemenizi Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapmanız durumunda ödemeniz elektronik ortamda Emniyet Genel Müdürlüğüne aktarıldığı için pasaport kontrolü sırasında görevli memura makbuz veya pul göstermenize gerek kalmaz. 

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar

Yurt dışı çıkış harcı hakkında merak edilen bir diğer konu da tabii ki yurt çıkış harcı bedelinin ne kadar olduğu. 

28 Temmuz 2024 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la yurt dışı harcı bedeli 500 TL olarak belirlendi. Ayrıca harç her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.  

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Zaman Ödenir? 

Harç ödemesinin seyahatten önce yapılması gerekir. Eğer havalimanındaki ödeme noktalarından ödeme yapacaksanız pasaport kontrolünden önce yurt dışı çıkış pulunuzu alarak seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Ancak bankalar veya Dijital Vergi Dairesi aracılığı ile ödeme yapmayı planlıyorsanız seyahat tarihinden en fazla 1 ay önce harç ödemenizi yapmanız oldukça önemli. Çünkü yurt dışı çıkış harcının internet üzerinden ya da bankalardan ödenmesine dair dekontun geçerlilik süresi bir ay olarak öngörülür. Bu nedenle seyahat tarihinizden kısa bir süre önce bu ödemeyi gerçekleştirmenizde fayda var. 

Her Seyahatte Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödemesi Yapılır mı?

Her Seyahatte Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödemesi Yapılır mı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt dışı çıkış harcı, yurt dışına seyahat edenler için geçerli bir vergi türü. Bu verginin her yurt dışı seyahatinde ödenmesi ise şart. Yani seyahat öncesinde alınan yurt dışı çıkış pulu tek seferlik kullanım hakkı sağlar. 

Kısacası yurt dışı çıkış harcı, yurt dışı seyahat planı yaparken dikkat etmeniz gereken bir konu. Tatil planı yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise olası riskleri de göz önünde bulundurup kendinizi ve yakınlarınızı güvence altına almak. Bunun için de MAPFRE Sigorta ile seyahat sigortası yaptırarak seyahatte yaşayabileceğiniz olası riskleri, poliçe limitleri ve teminatları dahilinde garanti altına alabilirsiniz. Hemen ihtiyaç ve taleplerinize uygun seyahat sağlık sigortası poliçesini oluşturmak için seyahat sağlık sigortası teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar