Yeşil Olmadan Asla Diyenlere: Konforlu Bir Kamp İçin İpuçları

yazar Betiay Tepe

Doğa tutkunu olan herkes için en heyecan verici tatil alternatiflerinden biri hiç kuşkusuz ki kamp! İşin ucunda doğayı keşfetmek, yeniliklere kapıyı sonuna kadar açmak olunca otel tatilini sevenler bile kamp yapmayı durup bir düşünüyor. Fakat kamp yapmanın zor olabileceği düşüncesi bu fikrin hayata geçirilememesine neden olabiliyor. Peki, kamp yapmak gerçekten sanıldığı kadar zor bir şey mi? Aslında bunun cevabı, tatilinizden ne beklediğinize bağlı. Evet, evinizdeki konforu belki yakalayamayabilirsiniz fakat kampta yaşayacaklarınızı hiçbir evde ya da tatil noktasında deneyimleme şansınız da neredeyse yok. Yoksa siz de kamp yapmak için henüz cesaretini toplayamayanlardan mısınız? O halde size yardımcı olalım. İşte, işinizi kolaylaştıracak kamp hazırlığı ve kamp ipuçları:

Kamp Malzeme Listesi Tamam mı?

Konforlu bir kamp için öncelikle temel kamp malzemelerini listelemeli ve eksiklerinizi gidermelisiniz. Mesela kampta olmazsa olmaz olan çadır seçimiyle işe başlayabiliriz. Outdoor mağazalarından ya da internet üzerinden ihtiyacınıza uygun bir kamp çadırı seçebilirsiniz. Çadır seçenekleri arasında 3 mevsim, 4 mevsim ve 5 mevsim alternatifleri karşınıza çıkar. Sağanak yağış ya da kar fırtınası gibi doğa olayları ile karşılaşma ihtimaliniz yoksa 3 mevsim çadırlar işinizi görecektir. 3 mevsim çadırları satın alırken su geçirmezlik seviyesine dikkat etmelisiniz.

Daha sonra uyku tulumunun altına serilen, toprakla temasınızı kesen ve mat adı verilen kamp malzemesinden edinmelisiniz. Sünger ve şişme matlardan kendinize en uygun olanı seçtikten sonra, listede sıcak ve kuru bir uyku için gerekli olan, kendi aralarında kaz tüyü dolgulu ve sentetik dolgulu olmak üzere ayrılan uyku tulumu seçimi var.

Sıcak yemek ve sıcak su ihtiyacınızı gidermek için ise kamp ocaklarına ihtiyacınız olacak. Pek çok farklı seçeneğe sahip kamp ocaklarını seçerken; kamp süresine, gideceğiniz yerin iklimine ve yüksekliğine göre seçim yapabilirsiniz.

Kamp Malzemeleri İçin Olmazsa Olmazlar Listesi

Bu temel malzemelerden sonra sırada olmazsa olmazlar listesi var:

  • Dolu ve yedek pilleriyle birlikte fener (Hem el feneri hem de kafa feneri alabilirsiniz.)
  • Mevsime uygun yedek kıyafetler: İçlik, su geçirmez botlar, çorap, bere, yağmurluk
  • Çabuk kuruyan, rahat yürüyüş pantolonu
  • Islak mendil, peçete ve tuvalet kâğıdı
  • Çakmak, kibrit
  • Kamp ocağı
  • Çöp torbası
  • İlk yardım seti
  • Harita, pusula, GPS, akıllı telefon
  • Varsa düzenli olarak kullandığınız ilaçlar
  • Çakı, testere ve katlanabilir balta
  • Tabii ki bol miktarda su ve yetecek kadar yiyecek
  • Küçük tencereler, tabak ve çatal-bıçak
  • Böcek ve sinek kovucu vücut spreyi
  • Güneş kremi

Bu listeyi uzatmak mümkün… Keyfinize düşkünseniz, arabanızda da bol bol yer varsa kendinize çok daha uzun bir liste hazırlayabilirsiniz. Örneğin açılır kapanır sandalye ya da hamak da kamp listenizde yer alabilir ve keyifli bir kamp yapmanız için size yardımcı olabilir.

Kamp Çantası Hazırlamak Marifet İster

Ve geldik kamp çantasına… Kamp ya da kampçı denildiğinde sizin de zihninizde kocaman çantaları ile dere tepe yürüyen insanlar canlanmıyor mu? İşte, o kocaman çantalara kamp çantası deniyor. Kampçıların olmazsa olmazlarından olan kamp çantasını seçmek de doldurmak da ayrı bir marifet.

Kamp çantası her şeyden önce sağlam olmalı. Dağ başında yırtık ya da kopmuş bir çantayla kalmak istemezsiniz, değil mi? Peki, kamp çantası seçimi nasıl yapılır? Çantanın dik ve geniş durması için esnek ve metal destekleri olması gerekir ki içine daha fazla eşya alabilsin ve taşıması rahat olsun… Fakat bu noktada her çantanın herkese uymayabileceğini bilmelisiniz. Bu yüzden çantayı almadan önce, içine ağırlık koyarak mağazada denemeyi ihmal etmemelisiniz. Kamp çantasında aranması gereken en önemli özelliklerinden biri, sırt ve bel desteği olmasıdır. Böylece uzun yürüyüşlerde bel ve sırt ağrısından kurtulursunuz. Son olarak, su geçirmez bir kamp çantası, kampta ihtiyaç duyacağınız malzemelerin kuru kalmasını sağlar.

Kamp çantası hazırlarken; el feneri, GPS ve matara gibi her an elinizin altında olmasını istediğiniz şeyleri üst kısma, kamp alanında kullanacağınız ve daha az ihtiyaç duyacağınız malzemeleri ise alt kısma yerleştirmek size pratiklik sağlar ve zaman kazandırır. Çantanızı yerleştirirken benzer malzemeleri birbirine yakın şekilde yerleştirerek aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz. Ayrıca çantanızın ağırlık merkezi ile vücudunuzun ağırlık merkezinin aynı hizada olmasının sağlığınız için önemli olduğunu unutmamalısınız.

Kamp Alanı Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Kamp alanları seçerken kendi konforunuzdan önce doğayı düşünmelisiniz. Diğer bir deyişle kamp yaparken doğaya zarar vermeyecek bir alan seçmeniz mühim. Ormanlık bir alan tercih edecekseniz bu alan hakkında daha önceden mutlaka bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.

Kamp konusunda tecrübesizseniz bilmediğiniz kamp yerlerini ya da yerleşim noktalarını tercih etmenize gerek yok. İlk kamp deneyiminizi, şartları sizi zorlamayacak (örneğin elektriği ve suyu olan) bir tesiste yaşayabilirsiniz. Bu hem zorlanmamanıza hem de kamp kültürüne alışma konusunda size yardımcı olacak.

Çadır Yeri Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Doğanın kalbinde vakit geçirirken istemeden de olsa onun hiç tanımadığınız, acımasız yüzüyle tanışabilirsiniz. Bunu istemezsiniz, değil mi? O halde öncelikle çadır kuracağınız yerin sert rüzgârların estiği ve yağmur yağdığında su basacak  bir yerde olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca dere yataklarına ya da su kenarlarına çadır kurmamalısınız. Çadırınızı su kaynaklarından en az 100 metre kadar uzağa kurmanız daha sağlıklı olacaktır. Böylece su taşkınlarından korunurken sudan faydalanmak isteyen hayvanları rahatsız etmemiş olursunuz. Bölgede tek bir ağaç varsa bu ağacın altına çadır kurmak size mantıklı bir fikir gibi gelebilir fakat bu ağaçların yıldırım düşmesine maruz kalabileceğini unutmamalısınız. Mağara içine çadır kuracaksanız duvara bitişik olmamasına özen gösterin. Ayrıca kayalık alanların altı ise kaya düşmesine karşı tehlike arz edebilir.

Çadır yeri seçildikten sonra, alandaki taşlar ve sivri uçlu köklerden kurtulmalısınız. Böylece çadırınızın yırtılmasını ya da uyurken bu sivri taşların sizi rahatsız etmesini engellemiş olursunuz. Son olarak çadırı, hava kararmadan kurmanız gerektiğini göz önünde bulundurmalı ve ulaşımınızı bu doğrultuda planlamalısınız. Hava karardığında ise kamp ateşinizi yapıp keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.

Kamp İçin İpuçları

Kamp yaparak yeni bir deneyim kazanmaya karar verdiniz, kamp çantanızı hazırladınız, kamp yerini seçtiniz ve çadırınızı kurdunuz… Keyifli bir kamp deneyimi sizi bekliyor. O halde kamp yaparken işinizi kolaylaştıracak birkaç kamp ipucunu sıralayalım…

  • Çadıra girmeden önce çadırı mutlaka havalandırmalısınız. Bu, içeride nemin birikmesini engeller. Böylece daha kolay ısınırsınız. Ayrıca havalandırılmış bir çadırda daha rahat uyursunuz.
  • Gece yatmadan önce eşyanızı, eğer varsa çadırınızı bagajına koyabilirsiniz. Gece yağmur yağarsa eşyanızı ıslanmaktan kurtarmış olursunuz.
  • Gece uyku tulumuna girmeden önce tuvalet ihtiyacınızı giderirseniz gece sıcak tulumunuzdan çıkmak zorunda kalmazsınız.
  • Kış kamplarında gece ısınmak için cep sobası ya da sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Sıcak su torbası yerine sağlam plastik bir şişeye sıcak su doldurup kullanmanız da mümkün. Ne de olsa kamp hayatı, elinizdekilerle ihtiyaçlarınızı karşılamayı öğreten bir süreç.
  • Gün içinde hafif ıslanmış ya da tam kurumamış eşyanız varsa bir havluya sarmalı ve uyku tulumunuzun içine yerleştirmelisiniz. Vücudun yaydığı ısı sayesinde kuruduğunu göreceksiniz.
  • “Tek tek çatal bıçak taşımakla uğraşamam.” diyorsanız bu ürünlerin toplu olarak yer aldığı multi araçlardan edinebilirsiniz. Böylece malzemelerinizi kaybetme riskini de en aza indirmiş olursunuz.
  • Yanınıza yemek alırken az yer kaplayan, hafif, çok enerji veren ve kolay bozulmayacak gıdalar seçebilirsiniz. Örneğin, hazır makarnalar, bardak çorbalar hem sıcak yemek isteğinizi ortadan kaldırır hem de doyurucu ve pratiktir. Bunların yanı sıra kuruyemişler de enerji almanıza yardımcı olabilir.
  • Kamp ateşini yakarken dikkatli olmalısınız. Doğru bir şekilde yakılmayan kamp ateşi, doğaya zarar verebilir ve orman yangınlarına neden olabilir.
  • Kamp alanınızda domuz, kurt ya da ayı gibi vahşi hayvanlar varsa kamp alanından en az 100 metre uzakta yemek pişirmelisiniz. Hatta yemek pişirirken giydiğiniz kıyafetleri gece uyurken çıkarmalısınız. Yoksa vahşi hayvanların yemek kokusuna gelerek size tatsız hatıralar yaşatması mümkün olabilir.
  • Sabah ayakkabılarınızı giyerken içinde böcek ya da başka bir şey olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.
  • Son olarak kış kampları için nem, en son istenen şeydir. Bu yüzden sakın uyurken kafanızı tulumun içine sokmamalısınız. Kafanız tulumun içindeyken nefes alıp vermek tulumunuzu nemlendirir ve bu da üşümenize neden olabilir.

Benzer Yazılar