Yükselen Trend: Doğu Ekspresi

yazar Betiay Tepe
Doğu Ekspresi

Son yılların en popüler yurt içi seyahat rotası, gezginlerin sosyal medyada eşsiz fotoğraflarını paylaştığı Doğu Ekspresi, kışın gidilecek yerler listesinin en üst sıralarında yer alıyor. Birçok seyahat blogunda, Türkiye’de yapılması gerekenler listesinde, Kars’a gitmenin en keyifli yolunun Doğu Ekspresi olduğundan bahsediliyor. Doğu Anadolu’yu bembeyaz kar örtüsüyle kaplı görmek birçok insanın hayali olsa gerek ki, yüksek talep sebebiyle kış aylarında bilet bulmak bir hayli zor oluyor. Doğu Ekspresi biletleri hafta içi veya hafta sonu farketmeksizin satışa çıktığı gün tükenebiliyor. Fotoğraf çekmeyi, gezmeyi ve yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız Doğu Ekspresi’ni deneyimlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu yazımızda, Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır, rotası nedir gibi önemli detayları paylaşacağız.

Kars Doğu Ekspresi

Doğu Ekspresi Nedir? ?

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın, Ankara ile Kars arasında düzenlediği tren yolculuğuna Doğu Ekspresi adı veriliyor.

Duraklar, Güzergah ve Saatler

Türkiye’nin en uzun tren rotalarından biri olan Doğu Ekspresi, masalı manzaralara eşlik eden mistik tren yolculuklarından biri olarak biliniyor. Seferler her gün bir kez karşılıklı olarak yapılıyor. Dilerseniz tüm yolculuğu kendiniz planlayabilir, dilerseniz de mevcut Doğu Ekspresi rotasına bilet alabilirsiniz. Doğu Ekspresi her gün Ankara’dan saat 17:55’te Kars’tan da 08:00’da hareket ediyor. Tren Ankara’dan sonra Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’a uğrayarak Kars’a varıyor. Ara duraklarda 1-2 dakika, ana duraklarda ise 10-15 dakika civarında bekleme süresi bulunuyor. Yolculuk ise tam 1 gün sürüyor.

Vagonlar

Doğu Ekspresi’nde 3 çeşit vagon tipi mevcut.:

  • Pulman: Sadece koltuk, tren içerisinde 2+1 şeklinde düzen mevcut.
  • Örtülü Kuşetli: Karma şekilde, maksimum dört kişinin konaklayabileceği oda tipi.
  • Yataklı Vagon: İki kişilik oda şeklinde dizayn edilmiş vagon içerisinde buzdolabı, masa ve lavabo bulunuyor. Otel odası gibi düşünebilirsiniz. Yolculuk öncesi sizlere nevresim veriliyor ve yatağınızı da kendiniz yapıyorsunuz.

Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları

Farklı koltuk tiplerine göre bilet fiyatları değişkenlik gösteriyor. TCDD’nin resmi web sitesinde yer alan resmi bilet fiyatları:

  • Pulman, tek kişilik tek yön için 48 TL
  • Örtülü Kuşet karma odada kişi başı tek yön için 63,5 TL
  • Yataklı Vagon özel odada tek yön için kişi başı 116 TL, çift kişilik 192 TL (kişi başı 96 TL) olarak belirlenmiş.

Doğu Ekspresi İndirimli Biletler

  • TCDD’nin çeşitli statülere göre indirimleri de mevcut.
  • Genç (13-26 yaş), 60-65 yaşındakiler, öğretmen ve TSK üyeleri %20 indirimli, 65 yaş üstü %50 indirimli seyahat edebiliyor.
  • Ayrıca, gidiş ve dönüş biletlerinizi aynı anda almanız durumunda da, %20 indirim yapılıyor. 0-6 yaş çocuklar için herhangi bir ücret alınmıyor.

Evcil Hayvan ?

Tren yolculuğunu, evcil hayvanınız ile kafesi olma şartıyla yapabiliyorsunuz. Evcil hayvanınız için de bilet almanız gerektiğini hatırlatalım. Bilet fiyatı normal bilet fiyatının yarısı.

Trende Yeme-İçme ?

Yolculuk boyunca sizlere eşlik etmeye devam eden Ray Restoran, orta vagonda hizmet veriyor. Dörtlü masa düzenine sahip bu restoranda 3 öğün yiyecek ve içecek bulmanız mümkün. Kahvaltı, ızgara çeşitleri ve zeytinyağlılardan oluşan geniş menüsünde; su, çay, meyve suyu, kahve ve mini atıştırmalıklar gibi, ihtiyaçlarınızı karşılayacak ürünler de bulunuyor. Restoranda kredi kartı geçerli, fakat tren daima hareket halinde olduğundan dolayı, birçok noktada hat olmayabiliyor. Bu yüzden, yanınızda yeterli miktarda nakit para bulundurmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, yolculuk uzun sürdüğü için restorana bağlı kalmamak adına, yanınıza kendi yiyecek-içeceğinizi almanızı öneririz.

Doğu Ekspresi’nin bir ritüeli de, trene Cağ kebabı sipariş etmek. Tren Erzurum’a yaklaşırken telefonla sipariş verildiğinde, siparişinizi tren garına kadar getiriyorlar ve siz de trenden inip siparişinizi teslim alıyorsunuz. Bu seçenek için en ideal sipariş verme zamanı, Aşkale’deyken sipariş vereceğiniz restoranı aramanız.

Kars Ani Harabeleri

Zamanı Kısıtlı Olanlara…

Kars’ı ve Doğu Ekspresi’ni deneyimlemek için minimum 4 gün gerekiyor. Bu yüzden de, eğer tam zamanlı çalışıyorsanız, işyerinden izin almanız gerekecektir. Aşağıda paylaşacağımız rota ile, Doğu Ekspresi’ni tam anlamıyla yaşayamasanız da, tren yolculuğuna Erzurum’dan katılabilir ve hafta sonu için güzel bir gezi planı yapabilirsiniz..

Cuma: Uçak ile Erzurum’a gidebilir ve geceyi Erzurum’da geçirebilirsiniz.

Cumartesi: Güne Yakutiye Medresesi’ni ziyaret ederek başlayabilirsiniz. 3 Kümbet ve Erzurum Kongre Binası’nı gezdikten sonra, öğle yemeği için meşhur Cağ kebabını deneyebilirsiniz. 14:32’de kalkan tren ile Erzurum Garı’ndan Doğu Ekspresi’ne binebilirsiniz. Kars’a akşam 18:30’da vardıktan sonra şehri keşfetmek için küçük bir yürüyüş yapabilir, akşam yemeği için Kars’ın yerel lezzetlerini deneyebileceğiniz bir restorana gidebilirsiniz.

Pazar: Kars’taki son gününüzde, şehir merkezine 42 km uzaklıktaki Ani Harabeleri’ni ziyaret edebilirsiniz. Eğer kış aylarında gidiyorsanız, donmuş Çıldır Gölü’ne de uğrayabilirsiniz. Donmuş gölün üzerinde yapılması gereken başlıca aktiviteleri; fotoğraf çekmek, balık tutmak veya kızak sürmek olarak sıralayabiliriz. Dönüş yolculuğu öncesinde ise, şehir merkezinde Baltık mimariyi keşfedebilir, Kars Kalesi’ne çıkabilirsiniz.

İyi tatiller! 🙂

Benzer Yazılar